charovna2017

обновена 9:43 AM EET, Jan 16, 2019

Познаваме ли символите на Търговище?

grifon 0515

Познаваме ли символите на Търговище? Какъв по-добър повод да си припомним отговора на този въпрос от деня, в който ще честваме първия официален празник на Търговище.

Двата основни символа на града са знамето и гербът на Търговище.

Знамето на Община Търговище е бяло и символизира чистота, справедливост, щастие, е записано в Наредбата за символиката на Общината. Върху него вляво е изобразен гербът на града. Отскоро то се вее наред с българския трикольор и знамето на Европейския съюз до околовръстното на града.

Гербът на Търговище е официален общински символ, израз на местното самоуправление и местната администрация. В него са вградени три основни елемента: грифон, фонтан и порта. Грифонът е митично същество с глава, криле и нокти на орел и тяло на лъв. Символизира обединената сила на орела и лъва. Символ е на слънцето, небето, светлината на зората, която се превръща в злато. Грифонът символизира бдителността като пазител на съкровищата. Означава мъдрост и просветление. Стилизираният фонтан символизира вечността. Чрез фонтана и извора се изразява вековният стремеж в посока “напред”. Осигурява се и присъствие на търговищките минерални извори. Портата в горната част на знака рамкира герба като арка и символизира панаирните порти и гостоприемството на града.

Снимка: Ивайло Стоянов - panoramio.com

-2°C

Targovishte

Cloudy

Humidity: 78%

Wind: 16.09 km/h

  • 03 Jan 2019 2°C -2°C
  • 04 Jan 2019 -1°C -3°C