обновена 7:32 AM EEST, Jun 23, 2024

Един от първите бойни авиатори в света - роден в Търговище

rim 31015Майор Никифор Богданов /Никифор Йорданов Богданов/ е един от първите бойни авиатори в света. Роден е в Търговище на 3 октомври 1886 г. Дипломира се в Школата за подпоручици в Княжево и служи в 9-и пехотен Пловдивски полк. Той е един от първите трима дипломирани военни авиатори на България, преминали обучение в летателното училище на Луи Блерио в Етамп край Париж през 1912 г.

През Балканската война е в състава на Първо аеропланно отделение към 2 – ра армия, обсаждаща Одринската крепост. Участва в първата бомбардировка над Одрин в интернационален екипаж /16 октомври 1912г./ и в първия едновременен полет във военната авиация /26 януари 1912г./. Има принос в щурма за завладяване на Одринската крепост /1913г./.

През Междусъюзническата война Никифор Богданов е командир на 3-то аеропланно отделение, базирано на летище Серес. За проявена летателна дейност над противника поручик Никифор Богданов е награден с орден "За храброст"- ІV степен.

До края на Първата световна война участва в бойните действия на фронта като командир на 2 – ро аеропланно отделение, действащо между връх Каймакчалан и Дойранското езеро.

Умира на 9 август 1929 г. в София.

Снимка и информация: РИМ - Търговище