обновена 10:24 AM EEST, May 18, 2024

С песен, посветена на Славейковото училище, осветили сградата преди 153 години

sgrada reg muzei trg

На 27 юли Славейковото училище – една от емблемите на Търговище, ще отбележи 153 години от откриването си.

Честванията ще бъдат обединени със 170-годишнината от светското образование в града през октомври, каза за TargovishteBg.com директорът на търговищкия музей Магдалена Жечева.
Емблематичната сграда е разположена в старинната махала Вароша. Инициативата за построяването на училището е на местните даскали Спиридон Грамадов и Янко Деветаков и датира още от 1860 г. Негови строители са известните тревненски майстори Димитър Сергюв и Уста Генчо Кънев. Във вътрешното архитектурно оформление взема лично участие известният възрожденски просветител Петко Рачев Славейков, който учителства за кратко в града. Този негов принос получава признанието на търговищенци, за които училището става популярно и като "Славейковото".
На 27 юли 1863 г. - в Деня на Светите Седмочисленици, с голямо тържество сградата е осветена. Специално за откриването му звучи и песен, посветена на школото, чийто текст е запазен и до днес, сподели Магдалена Жечева.
Славейковото училище е една от най-забележителните сгради от епохата на Българското Възраждане. То е не само знаково за града ни, но и за България. Самият Славейков е казал навремето „такова училище досега няма...“, разказа още директорът на музея.
Век по-късно старата училищна сграда е превърната в музей, а от 1971 г. е национален паметник на културата.

В Славейковото училище ние се опитваме да показваме най-интересното от нашите фондове. Тук могат да се видят камата на Куруто, енколпионите на Митрополит Андрей, чудесната ни колекция с оръжия, възстановка на възрожденска класна стая. Представяме и временни и гостуващи експозиции, поясни Жечева.