charovna2017

обновена 1:59 PM EEST, May 27, 2017

Гласът на Търговище

Гласът на Търговище

Читател: Огромен леден къс е надвиснал от жилищна сграда в Търговище

lk 60217

Огромен леден къс е надвиснал от жилищна сграда в Търговище. За това ни сигнализираха наши читатели.


Големият леден къс се е откъснал от улука на покрива на блок на ул. „Раковски“ и се е закрепил на климатика под него. Ако се откъсне, може да се стовари върху преминаващите отдолу и да доведе до неприятен инцидент, коментират хората.

Cпopeд Hapeдбaтa зa oпaзвaнe нa oбщecтвeния peд yпpaвитeлите нa eтaжнaта coбcтвeнocт и coбcтвeницитe нa eднoфaмилни жилищa ca длъжни дa opгaнизиpaт cвoeвpeмeннoтo и пocтoяннo пpeмaxвaнe нa лeдeнитe виcyлĸи oт пoĸpивитe нa cгpaдитe. В противен случай ги грози санкция от 20 до 100 лв. 

Читател: Автобус закъса снощи край Голямо ново

avt 210116

За закъсал снощи в преспите при входа на с. Голямо ново автобус, превозващ пътници по линията Попово - Търговище, ни съобщиха наш читател. Той ни изпрати и тази снимка.
Ето писмото до редакционната ни поща:
"След дружните усилия на десетината пътници да го изтикат, той само поддаде към коритото на близката чешма. След едночасово мръзнене от 16,20 до 17,20 часа, пътниците бяха откарани с друг нарочно изпратен от Попово автобус до Търговище, а снегорин или машина, въпреки сигнализирането на институциите от Търговище, така и не дойде.  Спасителната акция за изваждането на автобуса от снега извършиха изпратените от РДВР двама полицаи, на които търпението след известно мръзнене също приключи и помолиха преминаващ по главния път камион да го изтегли."

Читател от Момино: Благодарим ти, кмете!

oa 90117

Наш читател от село Момино се обади, за да благодари на кмета д-р Дарин Димитров за оказаното съдействие и разринатия път до населеното място.


Без да знаем, че днес кметът е рожденик, го потърсихме в Общината. Той ни прие веднага, без да има приемен ден днес и въпреки натоварената си програма. Разказахме му, че пътят към нашето село отново е блокиран, разказа Гюрсел Мехмедов от Момино.


Д-р Димитров веднага потегля към селото, за да установи дали това е така. Оказва се, че жителите са казали истината. Разпорежда веднага да започне почистване и към момента пътят към селото вече е проходим.


„Дойде на място, видя ситуацията и ни съдейства на момента. Цялото село му изказваме огромната си благодарност и му честитим рождения ден. Да е жив и здрав и дай Боже все така да работи и занапред“, са пожеланията на хората от търговищкото село.


Видяхме с очите си, че се работи усилено, категоричен е Гюрсел Мехмедов.

Необезопасена шахта в Търговище "глътна" куче

sh 611152За необезопасена шахта ни сигнализираха наши читатели.
Шахтата без капак се намира в района на парк "Юкя" в непосредствена близост до новите спортни площадки и вече "погълна" едно куче.

Стопанинът му го разхождал, когато изведнъж четириногото изчезнало в дупката. С помощта на приятели, собственикът успял да извади домашния си любимец невредим, но се пита - ами, ако в шахтата падне дете?! За да попречи да се случи нещастие и на някой друг, младежът е поставил клони в ямата.

sh 611153


Сигнализирахме веднага отговрните институции и очакваме ответна реакция от тях, преди наистина да се случи неприятен инцидент.

sh 611151

Жителите на „Въбел“ се обединяват в подписка за изграждане на детска площадка

dpv 211162

В търговищкия квартал „Въбел“ започна събирането на подписка за изграждане на детска площадка. За това ни информира наш читател, жител на квартала.


Тук живеят повече от 1 200 души, много от тях млади хора с малки деца. И понеже децата няма къде да играят на воля, майките се принуждават да ги карат с колите си до града, за да се забавляват в детски кътове. Ние нямаме претенции къде ще бъде изградена новата детска площадка – има достатъчно общински терени. Но държим тя да е нова, направена според европейските изисквания и стандарти, а не да се реконструира нещо, което го няма. Старата площадка е в окаяно състояние, цялата обрасла в трева, с камъни, а уредите са опасни за децата, ни пише нашият читател.

dpv 211161
От вчера Граждански инициативен комитет стартира подписка за проектиране и изграждане на детска площадка в кв. „Въбел“. Подписи се събират във всички търговски обекти в квартала, в читалището и от съкварталци. Само за ден са събрани над 150 подписа, става ясно от страницата на читалището в социалната мрежа. Срокът за събирането им е до 10 октомври, обявяват пак там инициаторите. Те питат – ще бъдат ли заложени средства в бюджета на Общината за следващата година за тази цел и не заслужават ли малчуганите от „Въбел“ да се радват на защитено детско пространство, както връстниците им в села от общината.

Подписката ще бъде входирана в Община Търговище, уточниха организаторите и изразиха надежда за пълно разбиране и съдействие от страна на местната управа.

Снимки: Фейсбук - Читалище "Развитие" в кв. "Въбел"

Читателка от Търговище пита: Докога да чакаме и на какво да се надяваме?

hd 2405151

Наша читателка ни изпрати следното писмо, подкрепено със снимки:

Искам да поставя проблема на цяла една улица в Търговище, на която живеят стотици хора. Надявам се, чрез вас да получа искрен и точен отговор от Община Търговище. От кого зависи да се ремонтира и кога ще се случи това? И дано да сме удовлетворени.

Изпращаме ви снимки от улица "Хаджи Димитър", която е в центъра на Търговище и е много натоварена с автомобилен трафик. Освен това, по нея се движат и автобуси, и маршрутни таксита, затова доста хора, които ги използват, са на ясно със състоянието й. Но все пак за тези, които не минават по нея или ползват удобен служебен транспорт, прилагаме снимки. От години пътното платно е в окаяно състояние. След проточилата се подмяна на водопроводите обаче, ужасът е пълен. Цялата е в дупки, запълнени уж с чакъл. Отделно са и изровените участъци, заради лош асфалт. Преминаващите коли вдигат прах до вторите етажи на близките блокове. За шума - отдавна не ни прави впечатление. Но въпросът е - докога да чакаме и на какво да се надяваме?

Ако няма да ви се стори много нахално, като съвестни данъкоплатци, искаме да поставим и въпроса с тротоарите. Също изровени от години. Пешеходците вървят по улицата, вместо да си трошат краката по тротоарите. 

Покрай лошото има и нещо хубаво - колите от тази пролет вече не могат да хвърчат с бясна скорост, страх ги е от дупките.

hd 2405152

hd 2405153

Читателски сигнал: Ето как гражданите на Търговище се справят с бездомните кучета

mk 31016

Труп на улично куче е бил намерен тази сутрин до жилищен блок на ул. „Граф Игнатиев“ в Търговище.


За това ни сигнализира наша читателка.


Ето как гражданите на Търговище се справят с популацията на бездомните кучета, ни пише тя, позовавайки се на снимката си.


Изключително добро, умно и социално куче. То беше в приюта преди няколко месеца, кастрирано е, ваксинирано е против бяс и е обезпаразитено. Трупът му беше закаран във ветеринарна клиника. След направената аутопсия лекарите установиха превъртане на стомаха, но според жената, която се грижи за бездомните четириноги в квартала и го е открила днес, животното е било отровено. Тя твърди, че други две кучета, също кастрирани и обезпаразитени, са изчезнали от района през последните месец-два.

Сигнал: Ето така се изхвърлят боклуци в Търговище

s1 270215

Наша читателка ни сигнализира за това, как граждани изхвърлят строителни отпадъци на нерегламентирано място.

От изпратените снимки се вижда, че дотук се идва с автомобил и отпадъците от чувалите се изсипват в разкопките, направени по водния цикъл. Авторката пояснява, че мястото се намира на ул. „Сива“ в Търговище.

s2 270215

Припомняме на гражданите, че строителните отпадъци до 1 куб. м, образувани от ремонтна дейност на домакинствата, се извозват по график от Общината и за тях такса не се заплаща. Заявките се подават до общинска администрация - Търговище на тел. 0601/ 68 686 и 68 658.

s3 270215

Читателски сигнал: Сметище на входа на Търговище

sm 1207162

Читател ни сигнализира за образувало се сметище до входа на Търговище откъм промишлената зона.

sm 1207161
От снимките се вижда, че около контейнера на кръстовището на улиците „Сива“ и „Скопие“, до бензиностанция „Тайфун“, е заринато от боклуци.
И това е в началото на града – срамно е точно тази гледка да се види на влизане в Търговище, ни пише нашият читател.

Читателка: Пазете това, което се прави за нас!

kosh4e 270115

Наша читателка ни сигнализира за акт на вандалщина. Този път обект на посегателство са кошчетата в центъра на града. Ето писмото й:
По проекта за центъра в Търговище бяха сложени нови кошчета. Всяко кошче има капак във формата на пепелник, но на снимката се вижда как тази част е счупена. Половината кошчета, ако не и повече, са в това състояние или пепелниците са огънати. Мисля че това по принцип опира до възпитание и самосъзнанието на гражданите и по-точно на младите в града ( макар и аз да съм в това число). Смятам, че е добре да се обясни на съответните извършители, че градският център е също част от техния дом, както и всички места за общо ползване на гражданите. Предполагам - не разрушават така покъщнината в домовете си. И щом имат толкова енергия и сила или агресия за изразходване, би било добре да им се дава възможност да я изразходят на полето или някъде, където няма да създават щети, нехаресващи се на останалите граждани. Този тип държание не би трябвало да е присъщо на хората от XXI век, но уви това не е така. Би било добре, ако по някакъв начин се предприемат мерки срещу подобен тип прояви. 
Нещата не вървят на добре. Не съм специалист, но е някак странно всички да мърморят, че градът не прилича на нормален европейски град, как никой нищо не предприема, за да се развие и т.н., и когато направят нещо - то да се руши от същите тези хора. Е, как тогава смятат, да ги попитам аз, някой ще се опитва или изобщо ще има желание да прави нещо за нас. Ако ние не се постараем да го опазим, кой тогава, ако ние не се учим един друг, че това е нашият дом, няма кой друг. За това горе написаното е повече молба към гражданите да пазят това, което се прави за тях. Надявам се и младите да разберат, че всъщност всичко се прави за тяхното бъдеще и те живеят в този град.

И търговищките казанджии призовават за подкрепа срещу новия закон

5f2b20bed4051add9d126ed774358b3b

Във връзка с промените в Закона за акцизите и данъчните складове от този сезон, възможността на гражданите да изваряват материалите си за ракия е силно ограничена. Всички съдове в обектите за дестилиране в страната са запечатани от Агенция "Митници", коментират казанджиите в Търговище. В тази връзка членовете на Национално сдружение „Българската домашна ракия“ излизат с обръщение към всички граждани. Текстът е под заглавие “Как се монополизира българската ракия“. Публикуваме го без редакторка намеса:

Днес се налага да се обърнем директно към теб и да поискаме твоята подкрепа, за да запазим българските традиции, като се изправим срещу монополистите и техните лобисти в парламента.


От векове ние, българите, произвеждаме домашна ракия, консервираме зимнина, варим лютеница, правим вино, събираме мед и билки, гледаме домашни животни и правим луканки и суджуци, заквасваме кисело мляко и приготвяме сирене и кашкавал.


Всяко едно ново правителство, идвайки на власт, обявява, че малките и средните предприятия са негов приоритет. Но от законите, които накрая приемат в парламента, ясно се вижда, че се цели монополизиране на пазара и принудително унищожаване не само на малкия бизнес, но и на изконните български традиции.


От 1 януари 2016 година влезе в сила позорен лобистки закон, който цели регистрираните малки дестилерии /казани за варене на домашна ракия/да намалят капацитета си до 500 л и времето, през което работят. При това положение от 1 януари до 1 юли никой няма право да вари ракия.


В разпоредбите на Раздел V „Етилов алкохол“ на Европейската директива 92/83/ЕИО на Съвета на Европа ясно личи, че съответстващите разпоредби в нашето законодателство не отразяват правилно смисъла на текстовете от Директивата, заради която уж се правят тези промени.


Европейската Директива нарежда всяко лице с регистрирано лозарско или овощарско стопанство да може да лицензира на свое име малък обект за дестилиране, или да ползва услугите на друг лицензиран обект за дестилиране, в който ще може да произвежда годишно до 10 хектолитра чист алкохол /което прави около 2 500 литра ракия/ от своя собствена продукция – грозде или плодове. Съответно това лице, след като си плати наведнъж дължимия акциз, намален с 50 % спрямо основната ставка за страната, ще може да продава този алкохол на свободния пазар, без да използва данъчен склад.


За обектите за дестилиране на етилов алкохол, които се използват САМО за услуги на населението, в Директивата няма НИКАКВИ ограничения – нито за общия обем на съдовете, нито за периода, през който имат право да работят /чл.22, т.6 Директива 92/83/ЕИО/.


Внесеният закон пренебрегва тази Директива. По този начин са облагодетелствани единствено и само големите производители на твърд алкохол, като местните казани за варене на ракия са поставени в условия, при които или трябва да минат в пълна нелегалност, или просто да затворят.


Тази кампания срещу домашната ракия е подплатена с голямо количество злонамерени медийни публикации, които целят да внушат на обществото, че от домашната ракия се умира и е по-добре да се забрани да се вари в казаните, а да се купува от голям и „проверен“ производител на твърд алкохол.


Умишлено се използват трагичните случаи на отравяне с МЕТИЛОВ алкохол, който цели да имитира домашната ракия, но е отровен за организма, за да се настрои обществото срещу тези, които защитават българските традиции.


Европейските държави като Италия, Австрия, Испания и Франция и други дават възможност на малките производители със собствени стопанства при облекчен режим да произвеждат в домашни условия продукция от грозде, плодове или зеленчуци, като при продажбата на крайния продукт се начислява данък печалба.


Затова сме направили това послание до всеки БЪЛГАРСКИ гражданин, за да знае как нагло се отнемат неговите права.


Да живее България!
НС „Българската домашна ракия“

Снимка: cross.bgЧитател: Отбивките са превърнати в сметища

sm2 270115

В редакцията получихме писмо от наш читател, крайно възмутен от гледката покрай входно-изходните артерии към областния град. Публикуваме писмото без редакторска намеса.

Искам да се обърна към всички институции на областна и общинска управа на град Търговище. На двете снимки се вижда, че не се предприемат мерки за поддържане на главните пътища, водещи към града. На едната снимка - е отбивката по пътя Търговище - Варна, а на другата - е в посока град Разград. Отбивките са превърнати в сметища. Мисля, че и те са част от нашата община и трябва да се поддържат. Ако не от нашата община, мога ли да ги попитам от кой тогава?! Видях, че след подаване на сигнал, се предприемат мерки и за това се надявам и този път отговорните институции на град Търговище да се отзоват и на този проблем. Затова няма да губя време да правя още снимки, а бих искал да погледнат и отбивките, и чешмите по пътя към София. Наистина е обидно да давам обяснения на приятели и да чувам колко е грозна гледката на влизане в града, от която и да е посока. Смятам, че аз си свърших работата, сега е ваш ред. Много благодаря предварително!  

sm1 270115

Сигнал: Читалището в Паламарца – 20 дни без ток!

pc 290616

От 20 дни читалището в поповското село Паламарца е без ток. Този сигнал получихме от нашия читател Валерий Василев. Той е препратен до областния управител Светлин Бонев и кмета на Попово д-р Людмил Веселинов.


Ето и текста на сигнала, без редакторска намеса:

На 9 юни 2016 г. в присъствието и със знанието на кмета на село Паламарца г-н Георги Георгиев е спряно електрозахранването на Народно читалище „Искра 1893“. В резултат на това многобройните самодейни колективи, ансамбълът за изворен фолклор „Капанци“, както и детските групи, включени за работа в читалищните дейности по различни проекти във ваканционния период, на практика са блокирани да извършват и провеждат нормално своите дейности. Създадени са и предпоставки за трудови злополуки, за което моля веднага да информирате Инспекцията по труда в Търговище.
Считам, че в посочения случай има лошо управление на общинско имущество, незаконосъобразни действия и злоупотреба с власт като са засегнати държавни интереси и са нарушени правата на гражданите.
Настоявам за незабавна проверка по случая, установяване на виновните длъжностни лица и спешно съдействие за възстановяване на електрозахранването в Народно читалище „Искра 1893“.
Като гражданин на Република България, самодеец и спомоществовател на посоченото читалище си запазвам правото този сигнал да стане достояние на обществеността чрез централните и местни медии, социалните мрежи в интернет, покана към екип на Нова телевизия – предаване „Господари на ефира“ и организиране на протестен концерт“ на тъмно“, подкрепен от Регионални фолклорни групи, самодейци от област Разград и една група от област Шумен.

pc s290616

Читателски сигнал: Срамна гледка от Търговище край главния път София - Варна

sntg 0115

Ето какво писмо получихме от наш читател. Чрез него той се обръща към главния инженер на Община Търговище. Публикуваме го без съкращения:

Гледката  на снимката, която съм Ви изпратил, се намира точно до главния път Варна - София. Искам да попитам - къде са очите на главния инженер г-жа Йорданова. Не забелязва ли безпорядъка и няма ли да се вземат някакви мерки от нейна страна. Тази т.н. „ кочина“ седи така от няколко дни. Понеже всеки гражданин желае градът му да е добре устроен и угледен, бих желал г-жа Йорданова да се погрижи и за нашия град и да започне да го взема присърце, макар и да не е нейния роден.

Смятам, че щом заема поста на главен инженер в град Търговище, трябва да се отнася като такъв. Бих бил доволен, ако този безпорядък бъде оправен, защото е някак срамно и грозно точно това да се вижда на влизане в града. Също така проектът за площадките на парк "Юкя" са много красиви, но няма възможност да се играе на тях. Мога ли да попитам - колко време трябва да мине, за да имаме достъп до тях или да чакаме лятото?

Читател: Какво им пречеше, че го разбиха?

dj 1306162

За вандалска проява ни сигнализира наш читател.

От изпратените снимки е видно, че става въпрос за избито антипаркинг стълбче до детско заведение в града.
Припомняме, че монтирането на антипаркинг стълбчета бе провокирано от факта, че недобросъвестни граждани паркират автомобилите си по новата тротоарна настилка от павета край детските заведения и, освен че я рушат, създават реална опасност за безопаснотта на децата и техните родители.


„Направи ми впечатление нещо и реших да Ви пратя снимки. Какво им пречеше, че го разбиха? Районът е пред детската ясла в кв. „Запад 1“, ни пише нашият читател.

dj 1306161

 

Сигнал: През „Въбел“ продължават да карат като на рали!

vubel skavt

Наша читателка ни алармира отново за високата скорост на автомобилите, преминаващи през търговищкия квартал „Въбел“.

„Пиша Ви във връзка с проблема с високата скорост в кв. „Въбел“. Нещата в квартала остават почти непроменени след последния подаден от мен сигнал през месец май. Бетонните слъбчета са там, но те не ограничават скоростта на преминаващите коли, а възпрепятстват спирането на камиони в центъра на квартала. Все е нещо, но е напълно недостатъчно. Дежурни полицаи наистина са изпращани в началото, но в момента и един път седмично не ходят. Наскоро бях при родителите си в квартала и мога да Ви кажа, че положението и ужасно! Нямате и бегла представа с каква скорост преминават мотори, коли и камиони! И тук искам да задам един-единствен въпрос - трябва ли да стане нещастен инцидент като в с. Крушевец, за да се направи всичко необходимо за опазване живота на хората?! Този път не очаквам отговор, а действия, които да предотвратят евентуален инцидент“, ни пише нашата читателка от Варна.

ЧИТАТЕЛ: ГРОБИЩАТА В ТЪРГОВИЩЕ ТЪНАТ В ТРЕВА

gr 905161

Гробищният парк на Търговище е обрасъл в трева.

За бурени с височината на човешки ръст, скриващи пътеките и паметниците на гробните места, ни сигнализира наш читател.

gr 905162
В съботата след Великден се почита паметта на нашите близки. Каква беше иненадата ни, когато едва успяхме да стигнем до гробовете. Заради валежите тревата е избуяла и някъде достига човешки бой. Направо е като в джунгла! Добре, че беше хладно, иначе може и змии да плъзнат. Това ли заслужават нашите починали родственици, ни пише нашият читател и подкрепя сигнала си с направени от него снимки, от които е видно как растителността скрива надгробните плочи. Той настоява да разбере защо гробищният парк не се поддържа, при положение че гражданите плащат такси за гробните места.

gr 905163

Сигнал за опасно дърво в Търговище

reka vrana trg kefal

За опасност от изсъхнало дърво в Търговище ни сигнализира наш читател.

„На бул. „Цар Освободител“ 32 до вх. „Г“ в посока към реката на около 20-30 метра има голямо изсъхнало дърво - върба, която е непосредствена опасност за деца, ползвателите на гаражите и живущите в блока. Дървото се намира точно в края на гаражите, преди самото корито на река Врана“, ни пише нашият читател.

Надяваме се отговорните институции да вземат необходимите мерки, за да не се случи неприятен инцидент.

Делфините в градския шадраван - с нови приятели

kuc 110316Клип на цяла глутница четириноги, разхождащи се по централния площад на Търговище, ни изпрати наш читател.

Във видеото се вижда как кучетата влизат дори в сухия градски шадраван, обикалят около делфините, а след това необезпокоявани се насочват към ул. „Христо Ботев“.

Става дума за 8, 9 или 10 кучета, разказва нашият читател. Вярно е, че не бяха агресивни, но никак не е красиво псета да бродят точно по центъра на града. Не ни ли стигат гаргите, които изпоцапаха площада, пише още в сигнала.

 

Видеото можете да видите ТУК: 

 

Алармират ни за препълнен контейнер за смет в „Запад“ 3

kont zapad314

Ето какво писмо получихме от наша читателка. Публикуваме го без съкращения:

Прави ми приятно впечатление, че не подминавате сигналите на читателите ви за нередностите в града ни, за което ви благодаря! Не знам към кого да се обърна, а и се съмнявам на друго място да обърнат нужното внимание, затова пиша на вас. В квартал „Запад“ 3, между сградата на магазин Техномаркет и двата социални центъра за жени и деца, има контейнер за боклук, който винаги е препълнен и навсякъде около него са разпилени боклуци и мръсотии. Очевидно е крайно недостатъчен да събере отпадъците на всички магазини, социалните центрове и живеещите наоколо. За мен е недопустимо - първо - подобно обкръжение най-малкото за децата от тези центрове - кой знае какви зарази може да се разпространяват (тук не мога да не спомена и тревата и бурените, които обграждат центровете откъм страната на реката, в които пък не ми се мисли какви животни може да има), и второ - навсякъде говорят за разделно събиране на отпадъците, а за тези 4 големи магазина във въпросната сграда не е осигурен контейнер за хартия, при положение че те ежедневно изхвърлят десетки кашони, които пък от своя страна всъщност пълнят единствения контейнер за боклук.

Управителят на сметопочистващата фирма БКС – Търговище Галин Дачев разясни, че разпределението броя на контейнерите и тяхното разположение е изцяло ангажимент на Община Търговище. „Възможно е да има проблем, за който досега не ми е докладвано“, каза той и ни посъветва да се обърнем към местната администрация. 

Разговаряхме и с Фериде Чакър - гл. експерт "Хигиенно и комунално стопанство" в Община Търговище. По думите й, в района освен металния контейнер за смет, има и жълт –  за разделно събиране на отпадъци, който обаче не се използва по предназначение от гражданите. „Редовно минавам оттам и виждам, че в този "бобър" се изхвърлят всякакви други отпадъци от битов характер, а когато се запълни, от магазините започват да изхвърлят кашони в големия – оттам идват и проблемите. Лично аз не съм видяла да има подобен проблем – с препълнен контейнер. Боклукът се извозва своевременно“, каза тя и се ангажира с проверка по случая. „Ние работим изцяло в интерес на гражданите и бихме били доволни от повече подадени такива сигнали“, увери ни Фериде Чакър.

След извършената веднага проверка от контрольорите по чистота е установено, че действително контейнерът е препълнен, а около му са разпиляни отпадъци, най-вече хартия и стиропор. "Ще бъдат проведени разговори с всички собственици и управители на находящите се в близост магазини за недопускане на замърсяване занапред. На нарушителите ще бъдат съставени констативни протоколи", разясни след осъществената проверка Фериде Чакър. Тя апелира гражданите да сигнализират при подобни нередности общинската администрация на "горещия" телефон  0882 100 612.

Снимката ни е изпратена от нашата читателка.

18°C

Targovishte

Showers

Humidity: 53%

Wind: 28.97 km/h

  • 28 May 2017 20°C 11°C
  • 29 May 2017 22°C 11°C