обновена 7:32 AM EEST, Jun 23, 2024

Гласът на Търговище

Гласът на Търговище

В сезона на сватбите

297165029 1141973196390188 4986724722881303820 n

Ето това се налага да почистват почти ежедневно служителите на БКС в парковете "Роден кът" и "Борово око" в сезона на сватбите.

Читателски сигнал: Ето как гражданите на Търговище се справят с бездомните кучета

mk 31016

Труп на улично куче е бил намерен тази сутрин до жилищен блок на ул. „Граф Игнатиев“ в Търговище.


За това ни сигнализира наша читателка.


Ето как гражданите на Търговище се справят с популацията на бездомните кучета, ни пише тя, позовавайки се на снимката си.


Изключително добро, умно и социално куче. То беше в приюта преди няколко месеца, кастрирано е, ваксинирано е против бяс и е обезпаразитено. Трупът му беше закаран във ветеринарна клиника. След направената аутопсия лекарите установиха превъртане на стомаха, но според жената, която се грижи за бездомните четириноги в квартала и го е открила днес, животното е било отровено. Тя твърди, че други две кучета, също кастрирани и обезпаразитени, са изчезнали от района през последните месец-два.

Читателски сигнал: Сметище на входа на Търговище

sm 1207162

Читател ни сигнализира за образувало се сметище до входа на Търговище откъм промишлената зона.

sm 1207161
От снимките се вижда, че около контейнера на кръстовището на улиците „Сива“ и „Скопие“, до бензиностанция „Тайфун“, е заринато от боклуци.
И това е в началото на града – срамно е точно тази гледка да се види на влизане в Търговище, ни пише нашият читател.

И търговищките казанджии призовават за подкрепа срещу новия закон

5f2b20bed4051add9d126ed774358b3b

Във връзка с промените в Закона за акцизите и данъчните складове от този сезон, възможността на гражданите да изваряват материалите си за ракия е силно ограничена. Всички съдове в обектите за дестилиране в страната са запечатани от Агенция "Митници", коментират казанджиите в Търговище. В тази връзка членовете на Национално сдружение „Българската домашна ракия“ излизат с обръщение към всички граждани. Текстът е под заглавие “Как се монополизира българската ракия“. Публикуваме го без редакторка намеса:

Днес се налага да се обърнем директно към теб и да поискаме твоята подкрепа, за да запазим българските традиции, като се изправим срещу монополистите и техните лобисти в парламента.


От векове ние, българите, произвеждаме домашна ракия, консервираме зимнина, варим лютеница, правим вино, събираме мед и билки, гледаме домашни животни и правим луканки и суджуци, заквасваме кисело мляко и приготвяме сирене и кашкавал.


Всяко едно ново правителство, идвайки на власт, обявява, че малките и средните предприятия са негов приоритет. Но от законите, които накрая приемат в парламента, ясно се вижда, че се цели монополизиране на пазара и принудително унищожаване не само на малкия бизнес, но и на изконните български традиции.


От 1 януари 2016 година влезе в сила позорен лобистки закон, който цели регистрираните малки дестилерии /казани за варене на домашна ракия/да намалят капацитета си до 500 л и времето, през което работят. При това положение от 1 януари до 1 юли никой няма право да вари ракия.


В разпоредбите на Раздел V „Етилов алкохол“ на Европейската директива 92/83/ЕИО на Съвета на Европа ясно личи, че съответстващите разпоредби в нашето законодателство не отразяват правилно смисъла на текстовете от Директивата, заради която уж се правят тези промени.


Европейската Директива нарежда всяко лице с регистрирано лозарско или овощарско стопанство да може да лицензира на свое име малък обект за дестилиране, или да ползва услугите на друг лицензиран обект за дестилиране, в който ще може да произвежда годишно до 10 хектолитра чист алкохол /което прави около 2 500 литра ракия/ от своя собствена продукция – грозде или плодове. Съответно това лице, след като си плати наведнъж дължимия акциз, намален с 50 % спрямо основната ставка за страната, ще може да продава този алкохол на свободния пазар, без да използва данъчен склад.


За обектите за дестилиране на етилов алкохол, които се използват САМО за услуги на населението, в Директивата няма НИКАКВИ ограничения – нито за общия обем на съдовете, нито за периода, през който имат право да работят /чл.22, т.6 Директива 92/83/ЕИО/.


Внесеният закон пренебрегва тази Директива. По този начин са облагодетелствани единствено и само големите производители на твърд алкохол, като местните казани за варене на ракия са поставени в условия, при които или трябва да минат в пълна нелегалност, или просто да затворят.


Тази кампания срещу домашната ракия е подплатена с голямо количество злонамерени медийни публикации, които целят да внушат на обществото, че от домашната ракия се умира и е по-добре да се забрани да се вари в казаните, а да се купува от голям и „проверен“ производител на твърд алкохол.


Умишлено се използват трагичните случаи на отравяне с МЕТИЛОВ алкохол, който цели да имитира домашната ракия, но е отровен за организма, за да се настрои обществото срещу тези, които защитават българските традиции.


Европейските държави като Италия, Австрия, Испания и Франция и други дават възможност на малките производители със собствени стопанства при облекчен режим да произвеждат в домашни условия продукция от грозде, плодове или зеленчуци, като при продажбата на крайния продукт се начислява данък печалба.


Затова сме направили това послание до всеки БЪЛГАРСКИ гражданин, за да знае как нагло се отнемат неговите права.


Да живее България!
НС „Българската домашна ракия“

Снимка: cross.bgЧитател: Какво им пречеше, че го разбиха?

dj 1306162

За вандалска проява ни сигнализира наш читател.

От изпратените снимки е видно, че става въпрос за избито антипаркинг стълбче до детско заведение в града.
Припомняме, че монтирането на антипаркинг стълбчета бе провокирано от факта, че недобросъвестни граждани паркират автомобилите си по новата тротоарна настилка от павета край детските заведения и, освен че я рушат, създават реална опасност за безопаснотта на децата и техните родители.


„Направи ми впечатление нещо и реших да Ви пратя снимки. Какво им пречеше, че го разбиха? Районът е пред детската ясла в кв. „Запад 1“, ни пише нашият читател.

dj 1306161

 

Набират средства за възстановяване на православния храм в Стража

sh 290617

Недостигат средствата за строително-ремонтните дейности за възстановяване на храм „Св.Параскева“ в село Стража, община Търговище.

Сдружение „Света Параскева“ набира средства за възстановяване на православния храм в търговищкото село Стража.
Молим Ви да станете част от нашата благородна инициатива.


Открита е дарителска сметка в Юробанк България АД

BIC: BPBIBGSF
IBAN BG58 BPBI 7943 1078 5967 01

 

ЧИТАТЕЛ: ГРОБИЩАТА В ТЪРГОВИЩЕ ТЪНАТ В ТРЕВА

gr 905161

Гробищният парк на Търговище е обрасъл в трева.

За бурени с височината на човешки ръст, скриващи пътеките и паметниците на гробните места, ни сигнализира наш читател.

gr 905162
В съботата след Великден се почита паметта на нашите близки. Каква беше иненадата ни, когато едва успяхме да стигнем до гробовете. Заради валежите тревата е избуяла и някъде достига човешки бой. Направо е като в джунгла! Добре, че беше хладно, иначе може и змии да плъзнат. Това ли заслужават нашите починали родственици, ни пише нашият читател и подкрепя сигнала си с направени от него снимки, от които е видно как растителността скрива надгробните плочи. Той настоява да разбере защо гробищният парк не се поддържа, при положение че гражданите плащат такси за гробните места.

gr 905163

Близо 700 лв. дариха „Arts & Crafts” за реставрацията на Хаджи Ангеловата къща

rim 270617

Благотворителността в името на благородни каузи има забележителна българска история. Съзнанието и потребността да помагаш е съществувала винаги. В повечето случаи тя е от онези качества на духа, които не всеки притежава. Има я и в нашето напрегнато, динамично и меркантилно време.
В горещите юнски дни търговищки младежи от движението „Arts & Crafts” организираха благотворителен базар и се превърнаха в истински загрижен посредник на благотворителност за реставрацията и консервацията на Хаджи Ангеловата къща в нашия град. Щастливи сме, че тези млади хора станаха наши искрени и загрижени съюзници в съхраняването на една от най-забележителните недвижими културни ценности на възрожденско Търговище.
Хаджи Ангеловата къща е великолепен представител на възрожденската жилищна архитектура в града ни, своеобразно свидетелство за разцвета на Ески Джумайския /Търговищкия/ панаир и града в средата на ХІХ в. Самата тя разказва история и съхранява история. Видимо е, че сградата се нуждае от действия по консервация и реставрация. Опитите на Регионален исторически музей – Търговище през последното десетилетие бяха насочени към кандидатстване за финансиране пред банкови институти и европейски програми. Уви, засега неуспешно. С всяка изминала година дейностите по опазване на сградата се оскъпяват.
Днес, представителите на младежите от „Arts & Crafts”, внесоха в Регионален исторически музей – Търговище, втората сума събрана от тях за каузата. Общо парите внесени за съхраняването на Хаджи Ангеловата къща вече са 691 лв. Не са много по отношение на общата сума, която е необходима и надхвърля 250 000 лв. Но … понякога е нужно много малко, за да се постигне ПОВЕЧЕ!
Благотворителната проява на младите хора дава шанс, за да се направят и следващите стъпки. Сумата ще стане част от финансиране на проекта за художествена реставрация на фасадата на възрожденската сграда.
Благодарност на всички съпричастни към инициативата на „Arts & Crafts”!
Благодарност към всички млади хора от „Arts & Crafts”, които упорито и настойчиво нахлуват в обществения живот на Търговище, следвайки най-добрите български традиции и създавайки нови полезни и значими културни реалности!

Регионален исторически музей - Търговище

Делфините в градския шадраван - с нови приятели

kuc 110316Клип на цяла глутница четириноги, разхождащи се по централния площад на Търговище, ни изпрати наш читател.

Във видеото се вижда как кучетата влизат дори в сухия градски шадраван, обикалят около делфините, а след това необезпокоявани се насочват към ул. „Христо Ботев“.

Става дума за 8, 9 или 10 кучета, разказва нашият читател. Вярно е, че не бяха агресивни, но никак не е красиво псета да бродят точно по центъра на града. Не ни ли стигат гаргите, които изпоцапаха площада, пише още в сигнала.

 

Видеото можете да видите ТУК: 

 

Лека катастрофа на централно търговищко кръстовище

kt 210617

Лека катастрофа е станала малко преди обяд днес на кръстовището на бул. „Митрополит Андрей“ и ул. „Хан Кубрат“ в Търговище.


Наш читател ни изпрати снимки от инцидента, при който на двете коли са нанесени щети, но пострадали няма.

Според очевидци, ПТП-то е станало, заради паркираните автомобили по продължение на булеварда и слабата видимост.

Спрени коли има дори до пешеходната пътека. Въпрос на време е да стане инцидент с пешеходец, коментира нашият читател и потвърждава това със снимков материал.

pk 210617

Читател: Автобус закъса снощи край Голямо ново

avt 210116

За закъсал снощи в преспите при входа на с. Голямо ново автобус, превозващ пътници по линията Попово - Търговище, ни съобщиха наш читател. Той ни изпрати и тази снимка.
Ето писмото до редакционната ни поща:
"След дружните усилия на десетината пътници да го изтикат, той само поддаде към коритото на близката чешма. След едночасово мръзнене от 16,20 до 17,20 часа, пътниците бяха откарани с друг нарочно изпратен от Попово автобус до Търговище, а снегорин или машина, въпреки сигнализирането на институциите от Търговище, така и не дойде.  Спасителната акция за изваждането на автобуса от снега извършиха изпратените от РДВР двама полицаи, на които търпението след известно мръзнене също приключи и помолиха преминаващ по главния път камион да го изтегли."

Читател: Огромен леден къс е надвиснал от жилищна сграда в Търговище

lk 60217

Огромен леден къс е надвиснал от жилищна сграда в Търговище. За това ни сигнализираха наши читатели.


Големият леден къс се е откъснал от улука на покрива на блок на ул. „Раковски“ и се е закрепил на климатика под него. Ако се откъсне, може да се стовари върху преминаващите отдолу и да доведе до неприятен инцидент, коментират хората.

Cпopeд Hapeдбaтa зa oпaзвaнe нa oбщecтвeния peд yпpaвитeлите нa eтaжнaта coбcтвeнocт и coбcтвeницитe нa eднoфaмилни жилищa ca длъжни дa opгaнизиpaт cвoeвpeмeннoтo и пocтoяннo пpeмaxвaнe нa лeдeнитe виcyлĸи oт пoĸpивитe нa cгpaдитe. В противен случай ги грози санкция от 20 до 100 лв. 

Необезопасена шахта в Търговище "глътна" куче

sh 611152За необезопасена шахта ни сигнализираха наши читатели.
Шахтата без капак се намира в района на парк "Юкя" в непосредствена близост до новите спортни площадки и вече "погълна" едно куче.

Стопанинът му го разхождал, когато изведнъж четириногото изчезнало в дупката. С помощта на приятели, собственикът успял да извади домашния си любимец невредим, но се пита - ами, ако в шахтата падне дете?! За да попречи да се случи нещастие и на някой друг, младежът е поставил клони в ямата.

sh 611153


Сигнализирахме веднага отговрните институции и очакваме ответна реакция от тях, преди наистина да се случи неприятен инцидент.

sh 611151

Читател от Момино: Благодарим ти, кмете!

oa 90117

Наш читател от село Момино се обади, за да благодари на кмета д-р Дарин Димитров за оказаното съдействие и разринатия път до населеното място.


Без да знаем, че днес кметът е рожденик, го потърсихме в Общината. Той ни прие веднага, без да има приемен ден днес и въпреки натоварената си програма. Разказахме му, че пътят към нашето село отново е блокиран, разказа Гюрсел Мехмедов от Момино.


Д-р Димитров веднага потегля към селото, за да установи дали това е така. Оказва се, че жителите са казали истината. Разпорежда веднага да започне почистване и към момента пътят към селото вече е проходим.


„Дойде на място, видя ситуацията и ни съдейства на момента. Цялото село му изказваме огромната си благодарност и му честитим рождения ден. Да е жив и здрав и дай Боже все така да работи и занапред“, са пожеланията на хората от търговищкото село.


Видяхме с очите си, че се работи усилено, категоричен е Гюрсел Мехмедов.

Читателка от Търговище пита: Докога да чакаме и на какво да се надяваме?

hd 2405151

Наша читателка ни изпрати следното писмо, подкрепено със снимки:

Искам да поставя проблема на цяла една улица в Търговище, на която живеят стотици хора. Надявам се, чрез вас да получа искрен и точен отговор от Община Търговище. От кого зависи да се ремонтира и кога ще се случи това? И дано да сме удовлетворени.

Изпращаме ви снимки от улица "Хаджи Димитър", която е в центъра на Търговище и е много натоварена с автомобилен трафик. Освен това, по нея се движат и автобуси, и маршрутни таксита, затова доста хора, които ги използват, са на ясно със състоянието й. Но все пак за тези, които не минават по нея или ползват удобен служебен транспорт, прилагаме снимки. От години пътното платно е в окаяно състояние. След проточилата се подмяна на водопроводите обаче, ужасът е пълен. Цялата е в дупки, запълнени уж с чакъл. Отделно са и изровените участъци, заради лош асфалт. Преминаващите коли вдигат прах до вторите етажи на близките блокове. За шума - отдавна не ни прави впечатление. Но въпросът е - докога да чакаме и на какво да се надяваме?

Ако няма да ви се стори много нахално, като съвестни данъкоплатци, искаме да поставим и въпроса с тротоарите. Също изровени от години. Пешеходците вървят по улицата, вместо да си трошат краката по тротоарите. 

Покрай лошото има и нещо хубаво - колите от тази пролет вече не могат да хвърчат с бясна скорост, страх ги е от дупките.

hd 2405152

hd 2405153

Жителите на „Въбел“ се обединяват в подписка за изграждане на детска площадка

dpv 211162

В търговищкия квартал „Въбел“ започна събирането на подписка за изграждане на детска площадка. За това ни информира наш читател, жител на квартала.


Тук живеят повече от 1 200 души, много от тях млади хора с малки деца. И понеже децата няма къде да играят на воля, майките се принуждават да ги карат с колите си до града, за да се забавляват в детски кътове. Ние нямаме претенции къде ще бъде изградена новата детска площадка – има достатъчно общински терени. Но държим тя да е нова, направена според европейските изисквания и стандарти, а не да се реконструира нещо, което го няма. Старата площадка е в окаяно състояние, цялата обрасла в трева, с камъни, а уредите са опасни за децата, ни пише нашият читател.

dpv 211161
От вчера Граждански инициативен комитет стартира подписка за проектиране и изграждане на детска площадка в кв. „Въбел“. Подписи се събират във всички търговски обекти в квартала, в читалището и от съкварталци. Само за ден са събрани над 150 подписа, става ясно от страницата на читалището в социалната мрежа. Срокът за събирането им е до 10 октомври, обявяват пак там инициаторите. Те питат – ще бъдат ли заложени средства в бюджета на Общината за следващата година за тази цел и не заслужават ли малчуганите от „Въбел“ да се радват на защитено детско пространство, както връстниците им в села от общината.

Подписката ще бъде входирана в Община Търговище, уточниха организаторите и изразиха надежда за пълно разбиране и съдействие от страна на местната управа.

Снимки: Фейсбук - Читалище "Развитие" в кв. "Въбел"

Сигнал: Ето така се изхвърлят боклуци в Търговище

s1 270215

Наша читателка ни сигнализира за това, как граждани изхвърлят строителни отпадъци на нерегламентирано място.

От изпратените снимки се вижда, че дотук се идва с автомобил и отпадъците от чувалите се изсипват в разкопките, направени по водния цикъл. Авторката пояснява, че мястото се намира на ул. „Сива“ в Търговище.

s2 270215

Припомняме на гражданите, че строителните отпадъци до 1 куб. м, образувани от ремонтна дейност на домакинствата, се извозват по график от Общината и за тях такса не се заплаща. Заявките се подават до общинска администрация - Търговище на тел. 0601/ 68 686 и 68 658.

s3 270215