обновена 7:32 AM EEST, Oct 4, 2023

И търговищките казанджии призовават за подкрепа срещу новия закон

5f2b20bed4051add9d126ed774358b3b

Във връзка с промените в Закона за акцизите и данъчните складове от този сезон, възможността на гражданите да изваряват материалите си за ракия е силно ограничена. Всички съдове в обектите за дестилиране в страната са запечатани от Агенция "Митници", коментират казанджиите в Търговище. В тази връзка членовете на Национално сдружение „Българската домашна ракия“ излизат с обръщение към всички граждани. Текстът е под заглавие “Как се монополизира българската ракия“. Публикуваме го без редакторка намеса:

Днес се налага да се обърнем директно към теб и да поискаме твоята подкрепа, за да запазим българските традиции, като се изправим срещу монополистите и техните лобисти в парламента.


От векове ние, българите, произвеждаме домашна ракия, консервираме зимнина, варим лютеница, правим вино, събираме мед и билки, гледаме домашни животни и правим луканки и суджуци, заквасваме кисело мляко и приготвяме сирене и кашкавал.


Всяко едно ново правителство, идвайки на власт, обявява, че малките и средните предприятия са негов приоритет. Но от законите, които накрая приемат в парламента, ясно се вижда, че се цели монополизиране на пазара и принудително унищожаване не само на малкия бизнес, но и на изконните български традиции.


От 1 януари 2016 година влезе в сила позорен лобистки закон, който цели регистрираните малки дестилерии /казани за варене на домашна ракия/да намалят капацитета си до 500 л и времето, през което работят. При това положение от 1 януари до 1 юли никой няма право да вари ракия.


В разпоредбите на Раздел V „Етилов алкохол“ на Европейската директива 92/83/ЕИО на Съвета на Европа ясно личи, че съответстващите разпоредби в нашето законодателство не отразяват правилно смисъла на текстовете от Директивата, заради която уж се правят тези промени.


Европейската Директива нарежда всяко лице с регистрирано лозарско или овощарско стопанство да може да лицензира на свое име малък обект за дестилиране, или да ползва услугите на друг лицензиран обект за дестилиране, в който ще може да произвежда годишно до 10 хектолитра чист алкохол /което прави около 2 500 литра ракия/ от своя собствена продукция – грозде или плодове. Съответно това лице, след като си плати наведнъж дължимия акциз, намален с 50 % спрямо основната ставка за страната, ще може да продава този алкохол на свободния пазар, без да използва данъчен склад.


За обектите за дестилиране на етилов алкохол, които се използват САМО за услуги на населението, в Директивата няма НИКАКВИ ограничения – нито за общия обем на съдовете, нито за периода, през който имат право да работят /чл.22, т.6 Директива 92/83/ЕИО/.


Внесеният закон пренебрегва тази Директива. По този начин са облагодетелствани единствено и само големите производители на твърд алкохол, като местните казани за варене на ракия са поставени в условия, при които или трябва да минат в пълна нелегалност, или просто да затворят.


Тази кампания срещу домашната ракия е подплатена с голямо количество злонамерени медийни публикации, които целят да внушат на обществото, че от домашната ракия се умира и е по-добре да се забрани да се вари в казаните, а да се купува от голям и „проверен“ производител на твърд алкохол.


Умишлено се използват трагичните случаи на отравяне с МЕТИЛОВ алкохол, който цели да имитира домашната ракия, но е отровен за организма, за да се настрои обществото срещу тези, които защитават българските традиции.


Европейските държави като Италия, Австрия, Испания и Франция и други дават възможност на малките производители със собствени стопанства при облекчен режим да произвеждат в домашни условия продукция от грозде, плодове или зеленчуци, като при продажбата на крайния продукт се начислява данък печалба.


Затова сме направили това послание до всеки БЪЛГАРСКИ гражданин, за да знае как нагло се отнемат неговите права.


Да живее България!
НС „Българската домашна ракия“

Снимка: cross.bg