обновена 5:22 AM EEST, Oct 4, 2023

За катеричките на „Борово око“ и хората

55450489 2434570563242915 2667381351757381632 n

От сутринта в социалната мрежа се разпространяват снимки на катеричка с две малки, които били открити мъртви в парка „Борово око“, твърдят постовете.

Мнението на разпространяващите ги е, че животинките са намерили гибелта си при отсичането на тополите до езерото вчера. Не става ясно обаче – кой е авторът на фотосите, нито къде точно са открити телата на гризачите.


Истина ли е всичко това и ако да – кой е виновен?


Потърсихме мнението на общинската администрация. Вчера работниците на „Флора“ са били на терена до 16,30 часа, след което клоните са били извозени. Никой не е видял телата на такива животни, каза Христалина Халачева – секретар на Община Търговище.

Тя посочи, че по време на санитарната сеч на мястото са снимали три различни екипа журналисти, както и граждани. Никой не видял подобно нещо.


Днес преди обяд екип експерти – еколози и ветеринарен лекар, са били на място, за да огледат за хралупи в отсечените дървета. Такива не са открити. Беше извършен и оглед на терена около езерото, но телата на катерички не са намерени, поясни Халачева.


„Молим гражданите за съдействие. Искаме да ни бъдат предоставени оригиналните кадри, както и да разберем – къде и кога точно са направени снимките, за да можем да вземем отношение по въпроса и да излезе налице обективната истина. Аз самата много обичам животните и много бих съжалила, ако това е истина! Ако се докаже, че снимките са истински, ние ще назначим експертиза. Трябва да бъдат направени рентгенови снимки и аутопсия на катеричката и малките й, за да се установи причината за гибелта им", каза секретарят на Общината.

"За тази цел обаче се нуждаем от съдействието на гражданите, за да посочат къде са тези животни, кой е правил снимки и да ни разкаже историята. Към момента няма никакви индикации, че тиражираните твърдения са истина. От Общината не се ангажираме с коментар преди да сме направили цялостна проверка, тъй като в противен случай би продължило подвеждането на гражданите с непотвърдена, манипулативна или невярна информация”, допълни Халачева.


Според еколога Донка Радичкова малко е вероятно да е имало хралупа в тополите. Катеричките си изграждат гнездата предимно в борови насаждения, каза тя и допълни, че не е изключено причина за смъртта на животните да е силният вятър или вандалски акт.