обновена 3:31 PM EEST, May 31, 2020

И В ТЪРГОВИЩЕ БРОЯТ НА СКИТАЩИТЕ ЧЕТИРИНОГИ СЕ Е УВЕЛИЧИЛ, СИГНАЛИЗИРАТ ГРАЖДАНИ

bezpr_kucheta1

За нарастване броя на безпризорните кучета и в Търговище алармират читатели на targovishtebg.com. Глутници от по няколко четириноги са забелязани в района на „Борово око", покрай болницата, в кв. "Запад"и около бившата баня. За щастие, засега няма пострадали от тях, но гражданите са на мнение, че е необходимо местната администрация да вземе мерки овреме.

bezpr_kucheta2

Преди две зими жена беше нападната от глутница в самия център на града. Пресичайки алея в градската градина, рано сутринта я погват седем маркирани кучета, идващи откъм ГУМ. От уплаха жената побягва, но се подхлъзва на леда и пада. На помощ й се притичва непознат гражданин, който разгонва псетата. Благодарение на бързата му реакция уплашената жена е спасена и случката завършва без фатален край. Тогава коментарът от местната управа бе, че се работи по програма и доказано агресивните четириноги биват издебвани и залавяни, а после и приспивани в съответствие с изискванията на Закона за защита на животните. Въпреки, че преди няколко години по проект на Фондация „Четири лапи" и Община Търговище скитащите четириноги бяха кастрирани и маркирани, броят им нараства и това се дължи преди всичко на изоставените от стопаните си дворни и домашни любимци.

И все пак не е зле да си припомним няколкото изпитани начина, в случай на нападение от улични кучета: да не се гледат в очите, да не се променя рязко посоката и темпа на движение, да не се бяга, да не се пъдят с ръце или да се прави опит да бъдат ритнати.

kucheta_trg