обновена 3:31 PM EEST, May 31, 2020

Глутница кучета тормози жителите на квартал Запад

bezst_kucheta

Наши читатели ни сигнализираха, че в района на хирургическия блок в кв. „Запад" на Търговище живее глутница от кучета.

„Глутницата наброява около 25 кучета, които се спускат към минувачите, а вечер обикалят около блоковете в квартала и лаят", ни пише едини от потребителите на TargovishteBg.com.

Не зная към кого да се обърна - ни пише друга наша читателка - затова се доверявам на вас. В петък сутринта жена е била нападната от глутница псета в района на болницата. Добре, че не е пострадала. Но какво трябва да се направи - да чакаме да се случи най-лошото и едва тогава да се вземат мерки?

Жената описва още, че на детската площадка в квартала се разхождат необезпокоявани 20-30 четириноги за ужас на майките с деца. „Как да си пуснеш детето да играе на хубавото време" - пита възмутената дама.

От Общинския съвет за сигурност ни увериха, че ще бъдат предприети мерки още в първия работен ден на новата седмица.

Припомняме, че в Общинската програма за справяне с проблема, приета през май на заседание на местния парламент, е записано, че гражданите могат да подават сигнали и жалби за агресивни кучета до Общинското предприятие "Социални и охранителни дейности" на телефон 2-22-21, писмено или на имейл, като анонимите сигнали няма да се обработват. Проверката се извършва съвместно с представител на Организацията за защита на животните в срок от 7 дни от подаване на жалбата. Ако се докаже, че кучето е агресивно, се настанява в приют на ОЗЖ. В случай, че жалбата е неоснователна, животното се обработва и връща на мястото, където е заловено.

Амбицията на местната администрация с тази програма е бездомните кучета да намалеят наполовина до края на следващата година и с 95 % през 2015 г. Предвижда се изграждане на приют за безстопанствени животни, защото досега действащият изолатор за временно настаняване е крайно недостатъчен.