обновена 2:45 PM EEST, Sep 25, 2020

Писмо до редакцията: Докога „Въбел“ ще бъде като рали Монте Карло?

vubel skavt

В редакцията на TargovishteBg.com се получи писмо от наша читателка, в което ни алармира за високата скорост на автомобилите, преминаващи през търговищкия квартал „Въбел“.

Родителите ми живеят на наскоро асфалтираната ул. „Александър Стамболийски“ в кв. „Въбел“. Много са щастливи от факта, че най-после улицата има нормален вид, а не прилича на разорана нива. Те живеят в началото на квартала, на входа от Търговище. Проблемът с високата скорост в това населено място е много стар и отколешен, защото никой не спазва ограничението на скоростта в населено място. Шофьорите стартират от военния завод, набират скорост и с 80 - 100 км/ч влизат в квартала, като продължават с нея до центъра му. Сега, с наскоро асфалтирания път, „Въбел“ е заприличал на Монако, само че, когато на Монте Карло се провеждат автомобилни състезания, на хората не им се налага да пресичат улиците и всичко е обезопасено. Знаете, че населението на квартала е предимно възрастно и по-трудно подвижно. Това са хора, които няма как да пребягат през улицата. Да не говорим, че са и с намалено зрение и определянето на разстоянието до движещия се автомобил е по-забавено. Пресичането на ул. „Александър Стамболийски“ е изключително рисковано и на пешеходните пътеки. Моля ви да ми помогнете и да алармираме когото трябва, за да се вземат мерки, преди да е станало твърде късно. Явно знакът за ограничение на скоростта, поставен в началото на населеното място, не е достатъчен да спре глупостта.

От „Пътна полиция“ - Търговище днес ни информираха, че само в рамките на 1 час днес са били съставени 7 фиша и 2 акта на водачи точно в този участък. „На централния площад в квартала вече са поставени бетонни стълбчета, с което се ограничи паркирането на товарни автомобили пред детската градина“, каза шефът на КАТ ст. инсп. Теодор Тодоров. В процес на изграждане е пешеходна пътека от повдигнат тип. „Тя ще бъде готова до средата на следващия месец“, каза още Тодоров. Той ни увери, че ежедневно се изпращат екипи на сектор "Пътна полиция" за по един -два часа сутрин и след обяд за осъществяване на превантивна дейност. „Самосъзнанието на водачите е много важно за безопасността на движението“, подчерта ст. инсп. Тодоров и допълни, че ще се проучи и възможността за поставяне на стационарна камера в квартала.