charovna2017

обновена 4:01 PM EEST, Apr 24, 2017

Здравеопазване

Здравеопазване

Над 1800 деца в региона са с нередовен имунизационен статус

vaksina decaВъв връзка с регистрирани случаи на заболели от морбили на територията на страната, са издадени 50 предписания до всички общопрактикуващи лекари в област Търговище за предприемане на конкретни мерки за недопускане разпространение на заболяването на територията на областта.

За това информират от Регионална здравна инспекция - Търговище.

Установено е, че с нередовен имунизационен статус са 1 876 деца. От тях 1 779 или 94.8 % са деца и ученици, родителите на които са с двойно гражданство и трайно пребиваващи предимно в Р Турция /основно от община Омуртаг/ и страни от ЕС. Поради това е и големият брой на неимунизирани деца по немедицински причини – трайно пребиваващи в чужбина и неоткрити на посочения адрес.

Открити на посочения адрес са 97 деца, от които 54 вече са обхванати с имунизация или реимунизация – според възрастта.

Останалите са издирени, информирани и поканени от личните лекари за ваксиниране. Стриктно се контролира да не се допусне случай на необосновано отлагане на имунизацията. С документиран отказ от страна на родители досега има 4 неваксинирани деца. На родителите им са съставени актове, съгласно изискванията на Закона за здравето и Наредба № 15, съобщи  д-р Венка Стоянова - директор на РЗИ Търговище.


Издадени са и предписания до ръководителите на трите лечебни заведения за болнична помощ в област Търговище за предприемане на необходимите действия относно съобщаване, изолация, диагностика и лечение на пациенти със симптоми на морбили. Изискана е информация за готовността им за разкриване на допълнителни легла за прием на болни от морбили.


Извършени са 20 съвместни проверки с представител на РЗОК във връзка с планиране и отчитане на извършените имунизации.
Общопрактикуващите лекари в областта разполагат с достатъчно дози от ваксината Приорикс. При евентуално изчерпване РЗИ има готовност да предостави извънредно от наличните на склад дози.

Близо 1400 здравноосигурени смениха личния си лекар през декември

lineika trg sppomosht

През месец декември 2016 г. общо 1 397 здравноосигурени лица са сменили личния си лекар на територията на област Търговище, става ясно от справка в сайта на НЗОК.


Всички здравноосигурени имат право да сменят личния си лекар два пъти годишно – през юни и през декември (съгласно чл. 6 и чл. 7 от Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ). При промяна на адреса по местоживеене, пациентът може да извърши смяната по всяко време на годината.
Основните причини за смяна на личен лекар са: прекратен договор на НЗОК с общопрактикуващия лекар, промяна на местоживеенето на пациента, лични предпочитания на здравноосигурените лица.
За цялата 2016 г. броят на здравноосигурени лица в региона, сменили личния си лекар, е 5 308.

Конкурс за детска рисунка по случай Световния ден на здравето организира РЗИ Търговище

rzi 60417На 7 април е Световният ден на здравето и Денят на здравния работник в България. На този ден през 1948 г в Женева е учредена Световната здравна организация (СЗО). България членува в СЗО от нейното основаване и участва активно в програмите за подобряване на здравните услуги у нас.
Всяка година мотото на празника е различно и насочва вниманието към приоритетна тема, с която е ангажирана СЗО. През 2017 година кампанията е с насоченост към психичните заболявания и протича под мотото “Депресия: Нека поговорим”.

Регионална здравна инспекция в Търговище организира конкурс за детска рисунка. По регионална програма „Аз умея здравословно да живея!” и по повод 7 април – Световен ден на здравето, ученици от I ОУ „Христо Ботев” и II СУ „Проф. Н. Маринов” – гр. Търговище взеха участие със свои творби на тема „Моето здраве”.


Целта на конкурса е децата да разкрият своето разбиране на думата „здраве”. В рисунките си първолаците дефинират здравни теми като: здравословно хранене, движение и разходки сред природата, грижа за зъбките, посещения при личния лекар.


Трите най-добри творби ще бъдат излъчени на 7 април, а за старанието на участниците РЗИ предвижда награди за всички деца.

РЗИ Търговище

Обследваните антени на мобилни оператори в Търговищко не крият риск за здравето ни

bst 180117102 са станциите на мобилни оператори в областа, като 46 от тях са на територията на община Търговище.


52 от всички антени са разположени извън населени места, а 27 – в райони с малка концентрация на население. Пет от станциите в региона са в близост до детски, учебни и лечебни заведения, а 18 – в райони с голяма концентрация на население.


Това са данни от анализа на резултатите от мониторинга и контрола на обектите - източници на нейонизиращи лъчения, проведен от РЗИ – Търговище през 2016 г.


Осъществен е контрол на 8 базови станции на мобилни оператори, от които една – разположена в близост до детски заведения, и 7 - в райони с голяма концентрация на население.


Според експертите, няма установено превишение при нито едно от извършените измервания на пределно допустимото ниво от 10 µW/cm2 (микроват на квадратен сантиметър).


Измерените стойности са в хигиенно допустимите норми и не представляват риск за здравето на обитателите в близките сгради, категорични са от здравната инспекция в Търговище.


Снимка: sbj-bg.eu

 

1 129 проверки в обекти с обществено предназначение извършиха за 3 месеца от РЗИ Търговище

cigara zabrana zavedenie1 129 текущи проверки на обекти с обществено предназначение в Търговищка област относно забраните на тютюнопушене и продажбата на алкохолни напитки на лица под 18 години са извършили здравните инспектори от началото на тази година.


Най-много проверки са осъществени в детски и учебни заведения – 223, и в лечебни заведения - 141, както иобекти за хранене и развлечение –109. Проверени са също кметства, школи, читалища, дневни и образователни центрове и др. В някои от обектите са извършени многократни проверки, съобщи д-р Венка Стоянова – директор на РЗИ Търговище.


В 4 от проверените обекти – 3 заведения и хранене и развлечение и 1 лечебно заведение, се допуска тютюнопушене. Съставени са 2 акта на юридически лица и 4 на физически лица за неспазване забраната за тютюнопушене на закрити обществени места. Издадени са 8 предписания на юридически лица за спазване изискванията на чл. 56 от Закона за здравето. Издадени са 6 наказателни постановления – 4 на физически лица и 2 на юридически лица на обща стойност 3 200 лв.


Инспекторите са констатирали, че в Търговищко не се допуска продажбата на алкохолни напитки на лица под 18-годишна възраст.

РЗИ: Епидемиологичната обстановка в региона остава спокойна

nadpis dkcЕпидемиологичната обстановка в региона остава спокойна, съобщи д-р Мариян Кючуков - зам. директор на Регионална здравна инспекция - Търговище.


Острите заразни болести, регистрирани в периода 05.12.2016 – 30.12.2016 г. на територията на област Търговище, включват 24 случая на варицела, 10 на скарлатина и 211 на остри респираторни заболявания, които са в рамките на фоновата заболяемост за сезона.

22 души са преминали задължително профилактично изследване за холинестеразна активност

lekar mantaС настъпване на предстоящото провеждане на растително защитни работи и предвид грижата за здравето на работещите с пестициди РЗИ-Търговище, съвместно със земеделски производители, за поредна година прилага наложената добра практика за изследване на холинестеразна активност /ХЕА/. Цел на профилактичните прегледи е да се открие навреме евентуално хронично отравяне и да се вземат необходимите мерки. Работник, който има здравословни проблеми и ги свързва с работата си с пестициди, е желателно да се консултира с личния си лекар.
Съгласно съществуващите разпоредби на МЗ, работещите с пестициди (без тези, работещи с препарати от III категория) трябва задължително да се намират под медицинско наблюдение и да са преминали курс на обучение. Работният процес трябва да е организиран така, че да се избягва максимално опасността от замърсяване на работещите с пестициди /вдишване на техните пари или пръски/ с цел да се предотврати отравяне. При работа с пестициди е необходима действаща предпазна екипировка. Минималните изисквания за работно облекло са дрехи с дълги ръкави и крачоли, ботуши /обувки/ и шапка. За работа с пестициди не се допускат болни хора, лица под 18 години и над 60 години, бременни и кърмещи жени, а също и жени, които смятат да имат деца в бъдеще.
До момента през акредитираната лаборатория на РЗИ са преминали задължително профилактично изследване за ХЕА 22 лица.
Най-често задавани въпроси във връзка с провеждането на изследването за ХЕА:
В кои случаи се препоръчва то?
Двете най-чести причини за провеждане на изследване на холинестераза са: излагане на фосфороорганични пестициди и вроден дефицит на псевдохолинестераза.
Необходима ли е предварителна подготовка?
Подготовка за изследване на холинестераза не е необходима.
Метод на провеждане на изследването?
Холинестераза се измерва в кръвна проба, взета от вената на ръката. При манипулацията може да се усети леко убождане.

Правителството отпуска милион за закупуване на ангиограф за търговищката болница

sgrada mbal trg

1 милион лева отпуска правителството за закупуване на ангиограф за болницата в Търговище.
Това стана ясно след днешното редовно заседание на Министерски съвет.
Одобряваме допълнителни разходи в размер на 7 млн. и 200 хил. лв. по бюджета на Министерство на здравеопазването за 2016 г. за държавни лечебни заведения за болнична помощ. За „Пирогов” за строително-ремонти дейности и закупуване на медицинско оборудване за нуждите на Детска клиника – 2 млн. лв. В клиниката са отвратителни условията, да се направи спешен ремонт плюс апаратура, за да може да пази Боже, когато отиде дете там, да е така както трябва. Разчитам, че ще го направите да е кукличка”, съобщи министър-председателят. 

За болницата в Смолян „Д-р Б. Шукеров” за закупуване на ангиограф се отпуска 1 млн. лв. За болницата в Търговище също 1 млн. лв. за закупуване на ангиограф. За болницата в Ловеч – „Проф. П. Стоянов”, за закупуване на ангиограф и апаратура за хемодиализа за пациенти с бъбречна недостатъчност – 1, 1 млн. лв, 260 000 лв. за „Св. Анна”, Варна, за основен ремонт на Хирургичен и Терапевтичен блок за закупуване на ангиограф и апаратура за хемодиализа за Неонатология и Родилно отделение. За „Св. Иван Рилски”, Разград – 200 000 лв за закупуване на лапароскопско оборудване и 5 апарата за хемодиализа за пациенти с бъбречна недостатъчност. За ИСУЛ – 400 000 лв за строително-ремонтни дейности за Детска УНГ-клиника. От 30-40 години директорът каза, че детското отделение не е пипано, вметна премиерът. За „Св. Екатерина” за закупуване на 2 броя апарати „изкуствено сърце” – 400 000 лв. За „Д-р Тота Венкова”, Габрово за строително – ремонтни дейности за Детско отделение и 10 апарата за хемодиализа за пациенти с бъбречна недостатъчност – 500 000 лв. За болницата в Стара Загора „Проф. д-р Стоян Киркович” – 150 000 лв. за закупуване на микроскоп за Клиника по неврохирургия за извършване на микроневрохирургични операции. За болницата за Шумен за закупуване на животоспасяваща апаратура за реанимация, Хирургично отделение и Вътрешно отделение – 190 000 лв., каза още Бойко Борисов.

Опасен лекарствен препарат не е наличен в търговищките аптеки

apteka raftВ изпълнение на Заповед на Изпълнителна агенция по лекарствата за блокиране и изтегляне на наличните количества на продукт с търговско наименование Имунофан спрей от аптеки, аптечни складове за търговия на едро с лекарствени продукти и дрогерии в страната, РЗИ-Търговище извърши проверки в аптечната мрежа.

Цитираният продукт, представляващ потенциална опасност за живота и здравето на населението, не е наличен в търговската мрежа на територията на област Търговище, съобщиха от здравната инспекция.

88 души от региона се имунизираха срещу грип

grip orz88 души от Търговище и региона се имунизираха срещу грип от началото на месец октомври до момента, съобщи вчера д-р Мариян Кючуков - зам. директор на Регионална здравна инспекция в Търговище.


Както вече ви информирахме, за ограничаване заболяемостта на населението през предстоящия грипен сезон РЗИ - Търговище предлага на гражданите да си направят имунизация с наличната ваксина Инфлувак, която е на цена 7.38 лв. и цена за поставяне 2 лв.


Имунизационният кабинет към Инспекцията се намира на ул. „Цар Освободител”, № 33, с работно време – 8:30 - 17:00 часа.

Малко под 500 са пожелалите да имат уникален код за достъп до здравното си досие

rzok trg482 броя уникални кода за достъп до личното здравно досие е издала РЗОК – Търговище от 2013 г. досега.


Пациентите имат възможност да получат информация за здравното си досие чрез уникален код за достъп, който се издава във всяка РЗОК.

„Здравноосигуреното лице трябва да дойде лично в РЗОК Търговище, носейки личната си карта. Подава се заявление и в рамките на 4-5 минути се получава удостоверение в плик с 10-цифров уникален код. Процедурата е изключително бърза и е абсолютно безплатна“, каза пред Радио Шумен директорът на Касата в Търговище Емил Стоянов.


Всичко, свързано с дейности, които РЗОК е заплатила за съответното лице, се намират в страницата, която може да погледне чрез своя код – за избора си на личен лекар,всички дейности, които са извършени и отчетени в РЗОК при личните лекари, при специалистите, в лабораториите и в болниците, а от 2014 г. – и в аптеките. Информацията е леснодостъпна, разбираема, така че всеки може да се ориентира в нея и най-важното – ползвайки този уникален код, пациентът може да контролира лекарите и да сигнализира НЗОК при злоупотреба и неосъществени медицински дейности. В това е и смисъла на този код. Той има информативна и контролна функция, подчерта шефът на РЗОК Търговище.

Лечебните заведения в Търговищко имат пръстови идентификатори

sgrada mbal trg600 души в Търговищка област вече имат пръстова идентификация в болница, част от тях са направили това доброволно, без да им се налага да бъдат хоспитализирани. Лечебните заведения в региона вече са купили устройствата и са обучили служители да работят с тях, съобщи директорът на Районната здравноосигурителна каса Емил Стоянов. В Многопрофилната болница в Търговище има 20 идентификатора, в Омуртаг са пет, а в Попово - три. В двете частни болнични заведения в областния център също има закупени устройства. „Тези четци не свалят пръстов отпечатък, а генерират код от няколко определени точки от пръста", припомни отново Емил Стоянов. Към края на септември на територията на Търговищка област няма пациенти, които да са отказали да им бъде направена пръстова идентификация.

Радио Шумен

Започва втори етап на Националната АнтиСПИН кампания, в Търговище изследват безплатно за ХИВ

antispinkampaniqПо повод 14 февруари 2017 г., Ден на влюбените и виното, стартира Вторият етап на Националната АНТИСПИН кампания. Тя се провежда за четиринадесета поредна година от Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” на Министерство на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, в партньорство с регионалните здравни инспекции, общини, неправителствени организации, училища и медии.
АНТИСПИН инициативите съчетават изработване на любовни послания и популяризиране на отговорно сексуално поведение. И през тази година активно ще се разгърнат здравни дискусии на тема любов и здравословна сексуалност, тематични обучения за ХИВ и други сексуално предавани инфекции предимно сред учащи млади хора и общности с рисково сексуално поведение. Медицински екипи ще предлагат доброволно консултиране и изследване за инфекцията с бърз тест в работещите 14 Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ в цялата страна и на терен в училища и в централни градски части.
По данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерство на здравеопазването от началото на годината до 01 февруари 2017 г. са открити нови 13 ХИВ–серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната официално са 2 487 лица.
И през миналата година се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е над четири пъти по-голям от този на жените.
Приблизително 90% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция в България през 2016 година са инфектирани по сексуален път.
През 2016 г. над 336 000 изследвания за ХИВ (по различни поводи) са направени в КАБКИС в РЗИ, НПО, лаборатории и лечебни и здравни заведения в страната.


Планирани дейности от РЗИ-Търговище по повод Национална АНТИСПИН кампания – 14 февруари 2017 година


 На 14 февруари от 14:00 до 17:00 часа на площада пред Регионална Библиотека “Петър Стъпов” гр.Търговище -“ПРАЗНИК НА ЛЮБОВТА”, организиран в партньорство с Общински съвет по наркотични вещества, Център за работа с доброволци към Клуба на НСО и Български младежки Червен кръст гр. Търговище. Предвидени са редица игри и забавления за гражданите: Караоке, Бързи срещи, Снимки с любимите, Валентински изненади, разпространение на презервативи и информационни материали и други.
 Провеждане на кампании с разпространение на презервативи и валентинки в училища в Област Търговище.
 Кампания за безплатни и анонимни изследвания за ХИВ от мобилен екип в училища в Област Търговище.
 Безплатни и анонимни изследвания за ХИВ в лабораторията на РЗИ /гр. Търговище, бул. “Цар Освободител” № 33/.

РЗИ: Време е за противогрипна ваксина

vaksina decaПродължава дългогодишната традиция на Регионалната здравна инспекция в ранна есен да обяви започването на противогрипна кампания. Разполагаме с ваксината “Инфлувак” /на цена 7.38 лв./, съдържаща препоръчаните от СЗО актуални щамове. Таксата за манипулация е 2.00 лв.  Имунизационният кабинет към Инспекцията се намира на ул. „Цар Освободител” № 33, а работното време – 8:30 - 17:00 часа, каза д-р Марин Йовов - гл. секретар на РЗИ Търговище.


Грипът е най-разпространеното заразно заболяване, което всяка година поразява 20% от възрастните и над 40% от децата. Причинява се от вируси, попаднали в носоглътката на човека. Болният от грип е извор на зараза в продължение на 5 – 6 дни. При кихане вирусът се разпространява във въздуха с висока скорост и от там попада в дихателните пътища на здрави хора. Особено податливи на заболяването са децата и възрастните над 65 години, при които грипът протича по-тежко и с повече усложнения на различни органи и системи.


Най-доброто средство за предпазване от грип е противогрипната ваксина. Имунизацията не може да предизвика заболяване. Вирусните частици, съдържащи се в нея, са инактивирани. Те стимулират организма за предварително изработване на антитела така, че когато човек срещне причинителя на грипа, реагира незабавно и заболяването се пресича от самото начало или протича значително по-леко. Препоръчително е ваксинацията да се направи през периода октомври – ноември, когато ефектът от нея ще бъде най-голям.

Инспектори съставиха актове за нарушения на наредбата за здравословно хранене на децата в Търговище

deca hranenetaksiЗаради неизготвено и представено в РЗИ Търговище седмично меню с приложени стойности за среднодневен прием на енергия, общ белтък, мазнини и въглехидрати, здравните инспектори са съставили два акта миналата седмица.


През периода са извършени 50 проверки на обекти с обществено предназначение, съобщиха от здравната инспекция. За констатирани нарушения на здравните изисквания са съставени 1 акт на физическо и 1 - на юридическо лице във връзка с нарушение на Наредбата на Министерство на здравеопазването за здравословното хранене на деца от 0 до 3 години в детските заведения и детските кухни.


За установени несъответствия със здравните изисквания е издадено предписание за осигуряване на топла течаща вода в здравен кабинет към учебно заведение от община Търговище.

Поставят безплатно силанти на зъбите на деца и в област Търговище

silanti trgНационална кампания за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни молари (6-те зъби) на деца от 5 до 8-годишна възраст започна от 15 септември. Тя е в рамките на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца до 18 години и ще продължи до 20 ноември, съобщава сайтът на организаторите.


Силантите са специален материал, който предпазва постоянните зъби.
Силанизирането е безплатно. Финансирането е осигурено от Министерството на здравеопазването. Поставянето на силантите може да се извърши при определени стоматолози, специално обучени и включени в Националната програма.


За Търговищка област те са девет. По програмата в Търговище работят д-р Стефка Куклева, д-р Диляна Богоева, д-р Ваня Панайотова, д-р Росица Петкова, д-р Дамянка Гогушева и д-р Валентина Александрова.

В Попово по програмата работят д-р Иваничка Иванова и д-р Златка Шиварова, а в Омуртаг - д-р Ивалин Йоцов.

За седмица в Търговищко са направени 65 проверки за пушене в закрити помещения

cigara zabrana zavedenie47 проверки на обекти с обществено предназначение са извършили здравните инспектори в Търговище през миналата седмица.
За констатирани нарушения на здравните изисквания е съставен акт за работа без лична здравна документация във фризьорски салон в община Търговище, а за установени несъответствия със здравните изисквания е издадено предписание за представяне на протоколи от измерване на работна среда в студио за масаж в община Попово.

Във връзка с изпълнение разпоредбите Закона за здравето са извършени 75 проверки. Проверени са 51 обекта с обществено предназначение и 14 лечебни и здравни заведения във връзка със забраната за тютюнопушене на закрити обществени и работни места и детски площадки. Издадени са 3 предписания на юридически лица за спазване изискванията на Закона за здравето.

10 от проверките са били във връзка със забраната за продажба на алкохолни напитки на лица под 18 години, информираха от Регионалната здравна инспекция.

114 души се изследваха безплатно и анонимно за ХИВ

antispinkampaniqПродължава лятната антиспин кампания в Търговище. До момента 114 лица са преминали безплатно и анонимно изследване за ХИВ. От тях 69 са изследвани на терен от мобилен кабинет на РЗИ, а останалите са посетили лабораторията на Инспекцията. Изследваните лица са на възраст между 19 и 45 години, уточни д-р Марин Йовов - гл. секретар в Инспекцията.
Безплатното, доброволно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН ще продължи до 15 септември 2016 г. във вирусологична лаборатория на РЗИ – Търговище - всеки работен ден от 9:00 до 16:00 часа на адрес гр.Търговище, бул.“Цар Освободител“ № 33, както и чрез мобилен кабинет на 29 и 30 август от 13:30 до 16:00 часа на територията на Аквапарк „Water Magic“, парк „Борово Око“, гр.Търговище. Изследването е с бърз тест за СПИН, резултатът от който излиза до 5 минути, пояснява д-р Йовов.

РЗИ Търговище отчита нормална за сезона заболеваемост от ОРЗ

lekar manta184 са регистрираните случаи на остри респираторни заболявания през периода 3 - 20 януари в Търговищко.

Регистрираната заболеваемост е 160 на десет хиляди население, което е в рамките на нормалната фонова заболеваемост за сезона, коментираха от РЗИ Търговище.


Епидемиологичната обстановка в региона към момента остава спокойна. Острите заразни болести, регистрирани през периода, включват 11 случая на варицела, 3 - на скарлатина, 2 - на ентероколит и един - на  туберкулоза.

Обучават медицински специалисти от детски и учебни заведения в Търговищко

deca hranenetaksiЗа поредна година в Търговище се провеждат традиционните за летните месеци обучения на медицински специалисти от детски и учебни заведения от областта.

Посредством интерактивни методи, дискусии и практически занятия експерти от Регионалната здравна инспекция провеждат с тях обучителни курсове, свързани със здравословния начин на живот – здравословно хранене, хранителни разтройства, хранене и хронични незаразни болести, правилно приготвяне и съхранение на храните, двигателна активност. Обсъжда се и обобщения Анализ на здравословното състояние на децата и учениците от област Търговище за 2015 г., изготвен от РЗИ, след предоставени данни от медицинските специалисти от здравните кабинети към детските и учебни заведения, споделя д-р Марин Йовов - главен секретар в Инспекцията.


На медицинските специалисти се предоставят здравно-информационни материали по темите. Оказва се методична помощ, свързана с дейността им през предстоящата учебна година.

Снимка: ОДЗ "Пчелица"

4°C

Targovishte

Clear

Humidity: 79%

Wind: 6.44 km/h

  • 25 Apr 2017 21°C 3°C
  • 26 Apr 2017 22°C 5°C