charovna2017

обновена 9:25 AM EEST, May 20, 2018

Броят на децата със затлъстяване в Търговищко се увеличава

childhoodЗа поредна година на днес се отбелязва Европейският ден за борба със затлъстяването. Според проучвания на ЕС през последните две десетилетия затлъстяването сред жителите на Европа се е увеличило три пъти.
Наднорменото тегло е сериозен здравословен, а не само козметичен и естетически проблем. Доказана е връзката между затлъстяването и редица заболявания като атеросклероза, високо кръвно налягане, диабет, сърдечно-съдови заболявания и други.


Доказано е, че при 90% от случаите затлъстяването е свързано с поведенческите фактори – нездравословни хранителни навици и понижена двигателна активност. При промяна на съответните поведенчески фактори затлъстяването е предотвратимо.


През 2016 г. общият брой на учениците в област Търговище, преминали профилактичен преглед, е 9 469, съобщиха от РЗИ Търговище. От тях 1 254 са с регистрирани заболявания, от които 610 са със затлъстяване или 6.4% от всички прегледани ученици (6.2% през 2015 г. и 5.5% през 2014 г.). За поредна година като медицински проблем сред учениците на първо място е регистрирано затлъстяването, което се увеличава процентно. При децата до 7 годишна възраст се наблюдава също завишение – 2% от всички прегледани са с диагноза „затлъстяване” при 0.7% за 2015 г. и 0.4% през 2014 г.
Нездравословният модел на хранене – честата консумация на високо енергийни храни (пържени храни, чипс, сладкиши), ниската физическа активност са водещи фактори за увеличаване на свръхтеглото и затлъстяването при децата. През последните години се наблюдава застояване на децата пред телевизора и компютъра с часове.

Профилактиката на затлъстяването започва още в детския период, за да се изградят в съзнанието на детето здравословни навици. В комбинация с активни физически упражнения и достатъчен дневен прием на питейна вода, правилното и балансирано хранене е важен елемент в здравословното израстване на децата.
Профилактиката срещу наднорменото тегло и затлъстяването е промяна в хранителните навици и мотивацията на хората да увеличат своята физическа активност. Препоръките са за бавна и постепенна загуба на тегло, която се понася добре от организма и може да се постигне при спазване на някои правила – правилен режим на хранене, избягване на пикантните подправки и солта, достатъчно питейна вода и течности, ниска консумация на мазнини, алкохол и прости захари, маломерни порции.
Движението е основен лост за управление на теглото. Най-подходящи за изгарянето на мазнините са ходене, тичане, танци, колоездене, гребане, плуване и др.

Във връзка с 10 май – Световен ден на движението за здраве и 19 май – Европейски ден за борба със затлъстяването, РЗИ проведе обучения за нуждата от двигателна активност на ученици от третите класове на II СУ – гр. Търговище. Децата участваха в спортен празник, на който играха щафетни игри със състезателен характер. Участниците получиха награди и информационни материали от РЗИ.
От тази учебна година отново стартира Регионална програма „Аз умея здравословно да живея!” 2017 – 2020 г., чиято цел е постигане на по-добро и по-балансирано хранене на децата от целевата група (ученици от начален етап на обучение), повишаване на тяхната физическа активност, психична и емоционална устойчивост.

16°C

Targovishte

Partly Cloudy

Humidity: 77%

Wind: 11.27 km/h

  • 21 May 2018 21°C 13°C
  • 22 May 2018 26°C 12°C