обновена 2:45 PM EEST, Sep 25, 2020

В Търговище ще се проведе кръгла маса за опасностите от ротавирусните инфекции

vaksina decaНа 12 септември в Търговище ще се проведе кръгла маса на тема „Ротавирусните инфекции – защо са опасни и как да се предпазим от тях“.

Лектор ще бъде д-р Цонка Йовчева, началник отделение “Микробиология, паразитология, серология и болнична хигиена“ в МБАЛ - Търговище. Модератор на кръглата маса ще бъде д-р Нигяр Джафер, зам.-председател на Народното събрание, а като представител на гражданското общество в Търговище ще гостува актрисата Татяна Лолова.


Проявата, която ще се проведе в зала 74 на общината от 10,30 ч. , е организирана от фондация МОСТ – медии, общество, семейство, традиции, с председател Юлия Пискулийска.

Дискусии, засягащи здравето на българите, са организирани от МОСТ всяка година. Тази година са проведени пет кръгли маси с участието на журналисти от цялата страна, депутати, представители на изпълнителната власт. Дискусията тази година през май бе под патронажа на президента Румен Радев. Целта е да се поставя акцент върху важни проблеми в областта на здрвавеопазването. Акцентът върху ротавирусите и ваксинопредотвратимите инфекции се поставя, защото все повече майки се поддават на страха от ваксините и не имунизират децата си. Това води до риск за здравето не само на техните деца, сподели Юлия Пискулийска и допълни, че с групата от София пътува и куклената актриса Ива Апостолова, която ще изнесе програма в детска градина „Осми март“ и по приемлив и забавен начин, ще напомни на децата колко е важно едно дете да бъде ваксинирано.

Ротавирусните инфекции заемат важен дял в заболяванията от гастроентерити в детската възраст. Заболяването протича тежко при кърмачета и деца до 5 годишна възраст, степента на обезводняване е най-висока, все повече сезонността не играе роля.Тези и други фактори налагат СЗО да препоръча прилагането на ваксина срещу ротавирусни инфекции, а МЗ да приеме за препоръчителна ваксинацията срещу тях. Най-добрата защита срещу инфекциозните заболявания е информацията за тях.