обновена 8:25 AM EEST, Aug 3, 2020

Над 6 500 е броят на регистрираните със захарен диабет в област Търговище

zd 13111514 Ноември е Световен ден за борба с диабета - По решение на Международната Диабетна Федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването.


Хроничното заболяване придобива мащабите на световна епидемия – По данни на Международната диабетна федерация с тази диагноза в момента живеят над 387 млн. души, т.е. всеки 12-ти човек по-света е с диабет, като близо половината от тях не знаят за това. Световната здравна организация предвижда към 2030 г. над 500 милиона да бъдат засегнати от диабет. Статистиката показва, че на всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет, а един човек умира от това заболяване. В България броят на хората с това заболяване на възраст между 20 и 79 години е над 500 000.


По данни на лечебните заведения от област Търговище за 2016 г. броят на регистрираните със захарен диабет лица е 6521.


Национално проучване сред българското население проведено през септември 2015 г. показва, че близо 60% от сънародниците ни припознават диабета като обществено значимо заболяване. Едновременно с това обаче, около 45% от българите никога не са си правили изследване за диабет, въпреки препоръката подобен преглед да се извършва всяка година.
Съществуват два основни типа захарен диабет – тип 1 и тип 2. При децата по-типичен е първия, а при възрастните се развива основно втория тип диабет.


Основните рискови фактори за развитие на захарен диабет са наднорменото тегло, както и наличието на близки роднини, страдащи от захарен диабет. Определящо значение има също начинът на живот – хранене, намалена физическа активност, стресът в ежедневието.


Ранното диагностициране ограничава тежките усложнения при болните, затова е много важно да се познават първите симптоми на диабета.


Симптомите, при които трябва задължително да се посети ендокринолог, са непрестанна силна жажда, често уриниране, загуба на тегло, силно чувство на глад, чести инфекции в устата, уринарния тракт и по кожата, необяснима обща слабост, рязко спадане на тегло и др. При повечето от хората с диабет тип 2 липсват признаци на заболяването и то се открива случайно при провеждане на изследвания по друг повод. Повечето от тях обаче са с наднормено тегло или затлъстяване, с натрупване на мазнини предимно в областта на корема.
Заболяването захарен диабет тип 1 започва рязко и драматично. При него повечето пациенти са с поднормено или нормално телесно тегло. Ранните симптоми при него са неестествена загуба на тегло, непрекъсната умора, нарушение на зрението и кожни и генитални инфекции.


Последствията и усложненията от диабета могат да бъдат много тежки. Основен проблем са развиващите се късни усложнения на болестта, които могат да доведат до слепота, хронична бъбречна недостатъчност и хемодиализа, ампутации на крайници, съдови усложнения – исхемична болест на сърцето, миокарден инфаркт, мозъчно-съдова болест, мозъчен инсулт.
Превенция и лечение. Редовният самоконтрол намалява усложненията от диабета с 35%. Особено важно е извършването на профилактични прегледи при ендокринолог. От важно значение е редовното измерване на нивото на кръвната захар – с глюкомер или в лаборатория. Освен това е необходимо изследване и на нивото на липидите.
Лечението на заболяването е комплексно и вкючва както контрол на нивото на кръвната захар, така и на другите съпътстващи диабета рискови фактори – артериална хипертония, дислипидемия, затлъстяване.
Както за диабет от тип 1, така и за диабет от тип 2 е необходимо специалист да установи хранителен режим с прецизиране на качеството, количеството и съдържанието на въглехидрати и мазнини. Назначава се и ежедневен двигателен режим. Международната Диабетна Федерация препоръчва поне 30 минути умерена физическа активност – бързо ходене, плуване, каране на колело, танци през повечето дни от седмицата. Промяната в начина на живот снижава риска от захарен диабет с 58%.

РЗИ Търговище

Снимка: medical-arts.bg