charovna2017

обновена 5:09 PM EET, Dec 13, 2018

Конференция “Играта в подкрепа на болничната грижа за деца” се проведе в Търговище

22769576 1678608585495494 6909066223461319758 o

Конференция “Играта в подкрепа на болничната грижа за деца” се проведе в Търговище. Целта й бе да се представи добрата практика, развивана в партньорство между МБАЛ – Търговище, Фондация за децата в риск по света и Клуб на нестопанските организации – Търговище.

Вече две години трите организации си сътрудничат, за да постигнат промяна на средата в детско отделение, така че тя да благоприятства детското развитие по време на болничния престой на децата и да намали свързаните с него стресови преживявания.
В резултат бе обособено пространство за игри и свободни занимания, което дава възможност на децата и техните придружители да прекарват заедно време, в което да общуват и играят пълноценно.

Над 30 представители на болници, социални услуги и НПО от Търговище, Шумен, Разград, Русе и София присъстваха на конференцията. Тя бе открита от директоа на МБАЛ- Търговище д-р Иван Светулков.
Подробна информация за работата на Клуба и ФДРС в стаята за игра в Детско отделение на МБАЛ- Търговище, както и как играта улеснява оздравителния процес на децата по време на болничното им лечение, представиха изпълнителният директор на ФДРС за България Росица Петрова и психологът от Клуба на НСО Цветелина Ганева.

Своят опит в игровата работа с деца в болнична среда споделиха и представители на МБАЛ- Пирогов, София - ст. м.с. Росица Райкова и координаторът на Здравно-консултативния център за майчино и детско здраве към МБАЛ- Русе Красимира Кулева.

За световните практики в областта говориха клиничният психолог Весела Банова и педиатърът д-р Л. Жупунов от сдружение „Дете и пространство”. Г-жа Банова подчерта, колко е важно в Детските отделения в България да бъде продължена традицията да работят и възпитатели, които да се грижат за обучението и играта на децата по време на престоя им.

Изпълнителният директор на Клуба на НСО Невена Маджарова очерта предизвикателствата и пътя, които НПО секторът трябва да извърви, за да има във все повече болници такива детски стаи за игра.

-1°C

Targovishte

Cloudy

Humidity: 81%

Wind: 8.05 km/h

  • 13 Dec 2018 5°C -3°C
  • 14 Dec 2018 2°C -1°C