обновена 11:11 AM EEST, Aug 11, 2020

В Търговище предстоят прегледи със супер апарат за ранна диагностика на рак на гърдата

obsluga cyklu targow promujacych urzadzenie braster

Дамите от Търговище и региона могат да се възползват от най-новата система за ранен скрийнинг на рак на гърдата чрез контактна термография.


На 16 и 17 февруари специалист акушер-гинеколог от София ще преглежда с най-иновативния апарат "Брастер" в нашия град.


Процедурата е безболезнена и без облъчване за пациентките. От октомври миналата година досега по този метод съм прегледал повече от 500 жени, като най-възрастната беше на 91 г., каза лекарят и уточни, че преглед може да бъде извършен и на момичета над 12-годишна възраст. Важно е да се знае, че жената не трябва да е оперирана, а ако е – да са минали минимум 2 години от интервенцията, сподели специалистът и поясни, че имплантите не представляват проблем за апарата.


Благодарение на тази технология се откриват злокачествени образувания, които иначе остават невидими за ултразвука. Един от сигналите за рака на млечната жлеза може да бъде повишената температура на кожата. Именно за тези отклонения следи новият апарат за диагностика.


Прегледът продължава около 20 минути с помощта на матрица, която съдържа в себе си тънък слой течно-кристална емулсия. Чрез нея се измерва температурата на кожата, под кожата, на тъканта на гърдата и на кръвоносните съдове, поясни лекарят.

Правят се по 45 термографски снимки на всяка от гърдите и данните се изпращат чрез интернет за анализ от изкуствен интелект в Полша. Отговорът не закъснява – връща се до 5 минути след процедурата. Ако автоматичният анализ не е регистрирал никакви термални отклонения, системата връща отрицателен резултат. Ако има регистрирана някаква аномалия, системата изисква попълване на допълнителни данни за пациентката и термографските снимки се преглеждат допълнително от специалист-мамолог. Тогава резултатът от изследването се получава в системата в рамките на 48 часа.


Методът позволява откриване на заболяването в най-ранен стадий. Изследването е по-прецизно от ултразвуковата диагностика, защото апаратът е в състояние да открие и наблюдава образувания в млечната жлеза с размер от едва 3 мм.

Безвредната технология без облъчване позволява да се правят прегледи няколко пъти в годината, което е важна предпоставка за преодоляване на риска от развитие на заболяване, особено в случаите на генетична семейна обремененост. Диагностициран в ранен стадий, ракът на гърдата е напълно лечимо заболяване, при това без външни белези.

Прегледите в Търговище ще бъдат правени след предварително записване на тел.: 0898 610 542. Цената на прегледа е 95 лв. Специалистът ще преглежда на 16 и 17 февруари /събота и неделя/ в стая номер 107 на хотел "Идол".


Снимка: brandshow.pl