обновена 1:07 PM EEST, Jul 9, 2020

РЗИ с инициативи за Европейската седмица за тестване за ХИВ и хепатити

antispinkampaniq

С различни дейности РЗИ Търговище ще отбележи Европейската седмица за тестване за ХИВ и Хепатити и 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН.

Тази година мотото на Световния ден е „Промените се правят от общности““, а двете кампании целят насърчаване и обединяване на усилията на различни  институции и организации за разширяване на обхвата на тестване, повишаване на осведомеността на хората, относно предимството на изследването за ХИВ и хепатити, ранно откриване на заразените лица и своевременното им насочване към лечение. Инициативите дават възможност на хората да направят своя избор за превенция на ХИВ и хепатити, за да защитят себе си и своите близки.

От РЗИ Търговище започват обучения на медицински специалисти и ученици от училищата в региона.


Предвижда се и кампания за безплатни и анонимни изследвания за ХИВ, Хепатит В, Хепатит С и Сифилис в Комплекса за психично-здравни грижи в кв. Бряг, в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в гр. Търговище и Защитеното жилище за младежи с интелектуални затруднения в с.Лиляк.


Както всяка година за 1 декемрви в училищата от областта ще бъдат разпространени информационни материали и презервативи.

Тъй като стигмата и дискриминацията все още възпират хората от ранно тестване, кампанията има за цел да бъде предоставена достъпна информация за необходимостта всеки да провери своя статус, при зачитане достойнството на човека, правото всеки сам да взема решения за собственото си здраве без осъдително отношение, независимо от рисковите практики, поясняват от здравната инспекция в Търговище.