обновена 6:16 AM EEST, Jul 19, 2024

Жена от Търговище и нейната лекарка станаха герои във филм за псориазиса

ld 151221

След дългогодишно страдание заради псориазис, млада жена от Търговище намери спасението в лицето на д-р Лиляна Димитрова, специалист-дерматолог от Търговище.

Лекарката и пациентката й станаха герои във филм, посветен на заболяването и борбата с него. Видео поредицата „Псориазисът не е само кожа“ е на Института за здравно образование, а в един от епизодите героите са от Търговище. Националната кампания споделя вдъхновяващи истории на пациенти, страдащи от коварната болест и намерили начин да се справят с нея заедно със своите лекари. Целта е да се даде кураж и на други, защото псориазисът не е присъда – той може успешно да се контролира.

Години наред Шенай не излиза от дома си. Псориазисът я превръща в затворничка. По професия е продавач, но не смее да работи от страх как ще я гледат хората – цялата й глава и тяло са в рани и неприятно изглеждащи петна. Те сърбят и се лющят. Шенай се притеснява от вида си толкова много, че дори пазаруването е поверила на съпруга си. Единственото й забавление е чистенето, макар че от заболяването има и болки в ставите.

Единствено вярата, че ще оздравее, я кара да търси лек при лекари в цялата страна, вкл. и в столицата. Изписват й мазила, които помагат временно, след тях раните и сърбежите се увеличават. Спасението открива в родния си град – при д-р Лиляна Димитрова, специалист-дерматолог.

„Псориазисът не е само козметично заболяване, както се считаше навремето. Той е сериозно, системно, автоимунно заболяване, което обхваща кожа, нокти, кожни придатъци, стави, съдове и всички вътрешни органи. Трябва навреме да му се обърне внимание, да не го изоставяме. Само допреди десет години ние не можехме да лекуваме псориазиса и много пациенти така знаят – че псориазисът не се лекува. В момента нещата са вече съвсем различни“, обяснява д-р Лиляна Димитрова. Тя е свидетел на много тъжни истории на пациенти с псориазис. Някои не ги искат на работа. Други не могат да си намерят партньор в живота. Сред тях и най-тежкия случай – младо момиче с рани в интимната зона, която изобщо не може да води полов живот, да има семейство и деца.

С помощта на д-р Димитрова Шенай е одобрена за скъпоструваща биологична терапия, която Здравната каса заплаща. Раните, плаките и петната изчезват. Тя излиза от дома си, започва работа, щастлива е, че може да се среща с хората, да се усмихва, да ги обслужва.

„Имам над 50 пациенти на биологична терапия. Всички те в момента са щастливи и усмихнати като Шенай и много, много благодарни за това, което ние успяхме да направим за тях“, доволна е д-р Димитрова. А Шенай не спира да хвали своята лекарка, сбъднала най-голямата й мечта – да бъде здрава.

Цялата история на Шенай и нейната спасителка вижте във видеото:

https://youtu.be/-HrLreWct7o

Източник: Институт за здравно образование

Новината е тагната с: търговище филми лекари псориазис