обновена 8:12 AM EEST, Jun 21, 2024

Над 30 хиляди са без здравни осигуровки в Търговищко

rzok trg

Всяка календарна година в периода от 1 до 30 юни и от 1 до 31 декември здравноосигурените лица могат да променят избора си на общопрактикуващ лекар.

Извън тези срокове смяната на общопрактикуващия (личния лекар) е възможна единствено при наличието на определени хипотези, като смяна на настоящия адрес на лицето или прекратяване на договора на личния лекар с РЗОК и др.

Именно такъв беше и случаят с д-р Райна Моцова. По надлежен ред тя е уведомила пациентите си, че предстои да преустанови дейността си, а периодът съвпадна с месеца, в който всички здравноосигурени граждани имат право да сменят личния си лекар. Пациентите, които са били записани при д-р Моцова и не са успели да си изберат нов ОПЛ през м. декември, могат да го направят във всеки един момент. Към 31.12.2022г. 1008 пациенти от общо 2460 записани в пациентската й листа не са осъществили нов избор.

По данни на Районна здравноосигурителна каса - Търговище, лицата с избор на ОПЛ към 31.12.2022 г. са 115 481, от тях 31 224 са здравно неосигурени. Това са 27% от всички пациенти в Търговищка област с избран личен лекар. През изминалия месец декември лицата, заявили желанието си да сменят общопрактикуващ лекар в област Търговище, са 2876. Като най-честа причина за смяна на личен лекар, която гражданите споделят, е неудовлетворение от оказаната им медицинска помощ, затруднен достъп до личния лекар и промяна в адресната регистрация на лицата.

В област Търговище се запазва тенденцията да има недостиг на общопрактивуващи лекари, но много по-остър е недостигът на лекари по дентатна медицина. По данни на НСИ към 17.06.2022 областта ни е на предпоследно място по брой зъболекари - 63, последвана от област Разград с 60.


Източник: РЗОК - ТЪРГОВИЩЕ

Новината е тагната с: рзок-търговище лекари пациенти