charovna2017

обновена 9:32 AM EEST, Jul 26, 2017

Икономика

Икономика

Над 60% от площите с ечемик в областта са реколтирани

jutvatrg 2013

Над 63 % от площите с ечемик в Търговищка област са прибрани, сочат оперативните данни на Министерство на земеделието, храните и горите.
Площите с ечемик в Търговищко са близо 41 753 дка, като тази година няма пропаднали площи.


Досега са реколтирани 26 500 дка. Производството е 14 8501 тона, а средният добив е 560 кг/дка - един от най-високите за страната.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Икономика

2075 корпоративни декларации са подадени в офиса на НАП - Търговище

sgrada nap trg

До момента в офиса на НАП в Търговище са подадени 2075 корпоративни декларации, като 1639 от тях са изпратени по Интернет, подписани с електронен подпис. На хартия, в офисите на НАП и чрез пощенските станции, до сега, са подадени 436 формуляри.
Фирмите, които подадат годишните си декларации по електронен път, ползват 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.). Тази отстъпка важи, само ако и данъкът е внесен до крайния срок за подаване на формуляра - 31 март 2017 г. С декларацията се подава и годишният отчет за дейността.
Срокът за подаване на годишните декларации за облагане с корпоративен данък е 31 март. Това е и срокът, в който трябва да се плати дължимият корпоративен данък, след приспадането на направените авансови вноски. Плащането на задължението към хазната може да стане във всяка банка с попълване на вносна бележка за плащане към бюджета. Други варианти за плащане са с пощенски запис или чрез интернет.
Неподаването на декларациите се санкционира, като минималната глоба е 500 лева за юридическото лице и 200 лева за управителя на фирмата.
Повече информация за попълването и подаване на декларацията за облагане с корпоративен данък може да се получи на телефона за информация на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Икономика

170 заявления за засегнати площи от градушките са подадени досега в областта

b14

170 заявления за засегнати площи от дъждовете и градушките в началото на юли са подадени досега в област Търговище.

Това съобщи за Радио „Фокус“- Шумен Драгомир Драгнев от Областната дирекция „Земеделие“. Едно от заявленията е за 35 000 дка. Най- силно са засегнати омуртагските села Камбурово, П.Хитово, Долна и Горна Хубавка, Царевци, като има унищожени на 100% култури, сочат обходите на комисиите до момента. Градушката е нанесла сериозни щети и в района на община Търговище- селата Макариополско, Мировец, Буйново, Буховци, Алваново, Братово, Пайдушко, Лиляк, Момино, в землището на град Търговище с прилежащите  му квартали. Пораженията са по посевите с рапица, пшеница, слънчоглед и царевица,  засегнати са още овес, овощни култури- най- вече сливи и орехи, а на места и ябълки, както и зеленчукови култури. Работата на екипите на Областната дирекция „Земеделие“ по обход на площите и издаване на проколи за щетите продължава.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Икономика

По-малко приходи отчитат хотелите в Търговище през януари

tg09162

Πpeз януари 2017 г. в peгиoнa ca фyнĸциoниpaли 14 мecтa зa нacтaнявaнe c нaд 10 лeглa - xoтeли, мoтeли, ĸъмпинги, xижи и дpyги мecтa зa ĸpaтĸocpoчнo нacтaнявaнe. Бpoят нa лeглaтa в тяx e 550. Toвa пoĸaзвaт дaннитe нa нaциoнaлнaтa cтaтиcтиĸa.

Oбщият бpoй нa нoщyвĸитe във вcичĸи мecтa зa нacтaнявaнe, peгиcтpиpaни пpeз първия мeceц нa 2017 г., e 2 552, в тoвa чиcлo – 369 oт чyждeнци.


Πpeнoщyвaлитe лицa са 1 861, a пpиxoдитe oт нoщyвĸи пpeз януари възлизaт нa 109 хил. лв. или с 55 xил. лeвa по-малко в сравнение с предходния месец.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Икономика

Приходи от 151 хиляди лева отчитат хотелите в Търговище през април

hotel idoln14Πpeз април в peгиoнa ca фyнĸциoниpaли 17 мecтa зa нacтaнявaнe c нaд 10 лeглa - xoтeли, мoтeли, ĸъмпинги, xижи и дpyги мecтa зa ĸpaтĸocpoчнo нacтaнявaнe . Бpoят нa лeглaтa в тяx e 678.

Toвa пoĸaзвaт дaннитe нa нaциoнaлнaтa cтaтиcтиĸa.

Oбщият бpoй нa нoщyвĸитe във вcичĸи мecтa зa нacтaнявaнe, peгиcтpиpaни пpeз четвъртия мeceц нa 2017 г., e 4 777, в тoвa чиcлo – 761 oт чyждeнци.


Πpeнoщyвaлитe лицa дocтигaт 2 273, a пpиxoдитe oт нoщyвĸи пpeз април възлизaт нa 151 xил. лeвa.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Икономика

Заетостта в Търговище остава сред най-ниските в страната

ipi 270217

Регионалният поглед към данните на НСИ и Агенцията по заетостта за развитието на пазара на труда в страната през 2016 г. показва, че въпреки продължаващия спад на безработицата, разкриването на работни места в много региони от страната постепенно забавя ход, отчитат от Института за пазарна иконимика.


На база публикуваните до този момент данни, очакваме средногодишен спад на броя на заетите на възраст 15-64 години през 2016 г. с около 20 хиляди души спрямо предходната година. Въпреки това, поради по-бързо намаляващия брой на населението на страната, очакваме статистиката да отчете лек ръст на средногодишния коефициент на заетост в същата възрастова група – до 63,4% (от 62,9% предходната година), прогнозират експертите от ИПИ.


На база на тримесечните данни, може да се очаква спад на коефициента на заетост с повече от 1 процентен пункт в 5 от 28-те области на страната, покачване с повече от 1 процентен пункт в 11 и запазване на заетостта около нивата от 2015 г. - в 12 области.


Всички области в Североизточния район на страната, с изключение на Варна, отбелязват ръст на заетостта през 2015 и 2016 г., като в Добрич и Шумен тя достига рекордните съответно 62,6% и 61,2%.


Заетостта в Търговище се повишава за трета поредна година, достигайки 53,6%, но остава далеч от предкризисните нива и е сред най-ниските в страната.


Оценката на ИПИ за трудовите пазари през 2016 г. показва, че процесът на съзадаване на работни места в редица области постепенно забавя своя ход или е спрял. Това важи както за големи икономически центрове като областите Варна и Пловдив, така и за по-малки такива, в които в предходните години се наблюдаваха трайни положителни тенденции. Единственият район, в който всички области регистрират ръст на заетостта на населението на възраст 15-64 години, е Югоизточният, отчитат от ИПИ.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Икономика

В Търговище ще се проведе бизнес-форум “Предизвикателства и възможности за развитие на малкия и средния бизнес”

bf 80517

В Търговище ще се проведе бизнес-форум “Предизвикателства и възможности за развитие на малкия и средния бизнес в България през периода 2017 -2020 г.“


Официални гости на форума ще бъдат представители на българското правителство и дипломатически мисии у нас. Лектори ще са Веселин Халачев – председател на ОБК, член на Борда на Директорите на Европейския Алианс на Малкия Бизнес (ESBA) – Брюксел, с ресор “Европейски фондове”, Кремена Димитрова – член на УС на ОБК и директор на Дирекция «Европейски фондове» на ОБК, и Борислава Лалова – експерт в Дирекция «Европейски фондове» на ОБК.


Бизнес-форумът започва в 10 часа утре в Хотел „Терра Европа“. Ще бъдат представени европейските програми и фондове, с кандидатстване директно в Брюксел, както и новите методи за достъп до финанси, пазари и работна ръка.


По време на втория панел от форума, който стартира в 13,30 часа, ще бъдат представени възможностите за търговия с Румъния, Гърция, Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Македония, Турция, Казахстан и Китай.


Третият панел ще бъде насочен към достъп до алтернативно финансиране – бъдещето във финансовия сектор (Краудфъндинг, Дялово финансиране, Факторинг и др.) Участниците ще имат възможност да се запознаят и разговарят както помежду си, така и лично с посланниците и лекторите.

Въвеждат двугодишен гратисен период при наемането на общински мери и пасища

zasqta pshenica14

Двугодишен гратисен период за животновъдите, които наемат пасища и мери за срок от 5 години, въвежда Община Търговище. Измененията ще бъдат внесени за разглеждане в Общинския съвет, след въведените промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи.
До 10 март 2017 г. е срокът за подаване на заявления за 5- годишно наемане на пасища, мери и ливади от общинския поземлен фонд в Търговище. Отдаването им вече се извършва без търг. Комисия, определена със заповед на кмета, разпределя терените, според броя животински единици, подадени в заявленията. Те се изчисляват на база коефициент, според вида животни.
Предвижда се провеждането на два търга за отдаване под наем на парцели за 1 година, при останали свободни пасища. В първия може да участват само собственици на пасищни животни, а при втория и лица, които поемат задължение да поддържат парцелите в добро земеделско и екологично състояние.
151 са сключените договори за отдаване под наем на пасища, мери и ливади през изминалата година. Близо 45 хил. дка. са наличните пасища и ливади на територията на община Търговище. От тях над 20 хил. дка. са за общо ползване. Останалите са предложени за индивидуално като само през 2017 г. те са над 5,5 хил. дка.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Икономика

Близо 7 хиляди декларации успешно подадени в НАП Търговище

sgrada nap trg

Успешно и спокойно приключи кампанията за деклариране на доходите на физическите лица в офиса на НАП Търговище. Близо 7 000 са подадените от началото на годината декларации, като 40% от тях са изпратени по интернет, подписани с електронен подпис или с безплатния персонален идентификационен код - ПИК. На гишетата в офиса са приети близо 3 000 годишни декларации за облагане доходите на физическите лица. В близките дни се очаква по пощата да пристигнат още декларации.
От НАП отчитат, че все повече физически лица предпочитат удобството на електронните услуги, което им спестява време и пари.
Вече започна обработването на годишните данъчни декларации, подадени чрез пощенските оператори. От НАП Търговище уточняват, че при технически грешки или пропуски, физическите лица ще бъдат уведомявани чрез имейл, sms, телефонно обаждане или писмо.

 

340 са новите договори за отдаване на полски пътища и общински „бели петна” между арендатори и Общината

zasqta pshenica14

340 са сключените нови едногодишни договори за отдаване на полски пътища и общински „бели петна” между арендатори и Община Търговище. Общата им стойност е 115 836 лв., информира пресцентърът на общинската управа.
282 са сключените договори между Община Търговище и арендатори за присъединяване на полски пътища за използването им като обработваема земя. Цената за отдаването им се формира на база средното рентно плащане за землището, в което се намират. Всяка година арендаторите подписват споразумение с Общинска служба по земеделие, с което заявяват желанието си за използване на земеделски масиви. На тази база се установяват и договорните отношения за отдаване на полски пътища с местната администрация.
58 са договорите за общински земи, които са попаднали в така наречените "бели петна". Това са площи, за които предварително не е заявено, че ще бъдат обработвани. Често в практиката те граничат със земеделски земи и при обработка им се приобщават към вече определите за използване имоти. Софтуерен продукт на Общинската служба по земеделие успешно засича допълнително изораните площи, след което се сключва и договорът за използването им. 36 лв. е цената за всеки декар, определена на база най-високите тръжни нива на декар, достигнати на търговете в област Търговище миналата година.
През май/юни 2017 г. Община Търговище ще обяви търг за отдаване на всички общински свободните парцели.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Икономика

19°C

Targovishte

Mostly Cloudy

Humidity: 87%

Wind: 6.44 km/h

 • 26 Jul 2017 28°C 15°C
 • 27 Jul 2017 25°C 16°C