charovna2017

обновена 4:01 PM EEST, Apr 24, 2017

Икономика

Икономика

2075 корпоративни декларации са подадени в офиса на НАП - Търговище

sgrada nap trg

До момента в офиса на НАП в Търговище са подадени 2075 корпоративни декларации, като 1639 от тях са изпратени по Интернет, подписани с електронен подпис. На хартия, в офисите на НАП и чрез пощенските станции, до сега, са подадени 436 формуляри.
Фирмите, които подадат годишните си декларации по електронен път, ползват 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.). Тази отстъпка важи, само ако и данъкът е внесен до крайния срок за подаване на формуляра - 31 март 2017 г. С декларацията се подава и годишният отчет за дейността.
Срокът за подаване на годишните декларации за облагане с корпоративен данък е 31 март. Това е и срокът, в който трябва да се плати дължимият корпоративен данък, след приспадането на направените авансови вноски. Плащането на задължението към хазната може да стане във всяка банка с попълване на вносна бележка за плащане към бюджета. Други варианти за плащане са с пощенски запис или чрез интернет.
Неподаването на декларациите се санкционира, като минималната глоба е 500 лева за юридическото лице и 200 лева за управителя на фирмата.
Повече информация за попълването и подаване на декларацията за облагане с корпоративен данък може да се получи на телефона за информация на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Икономика

Пътуващият семинар „За повече мляко-повече знания“ минава през Търговище

krava 0217Пътуващият семинар на тема „За повече мляко- повече знания", организиран от Националния център за обучение - Америка за България към Тракийския университет, ще премине и през Търговище.

Мероприятието се провежда и със съдействието на Националния съюз на говедовъдите в България. Организаторите се надяват да има голям интерес от страна на говедовъдитте. Всички участници ще получат ”Настолна книга за фермера-говедовъд”.


По време на семинара ще бъдат дискутирани темите за подобряване храненето на млечните крави, иновативните технологии за приготвяне на груби фуражи с висока рентабилност, както и структурите, полезни за фермерите.

В Търговище пътуващият семинар ще се проведе на 16 февруари /четвъртък/ от 10.00ч в залата на НТС на ул.”Славейков” №4.
Снимка: fermer.bg

 • Написана от targovishte
 • Категория: Икономика

По-малко приходи отчитат хотелите в Търговище през януари

tg09162

Πpeз януари 2017 г. в peгиoнa ca фyнĸциoниpaли 14 мecтa зa нacтaнявaнe c нaд 10 лeглa - xoтeли, мoтeли, ĸъмпинги, xижи и дpyги мecтa зa ĸpaтĸocpoчнo нacтaнявaнe. Бpoят нa лeглaтa в тяx e 550. Toвa пoĸaзвaт дaннитe нa нaциoнaлнaтa cтaтиcтиĸa.

Oбщият бpoй нa нoщyвĸитe във вcичĸи мecтa зa нacтaнявaнe, peгиcтpиpaни пpeз първия мeceц нa 2017 г., e 2 552, в тoвa чиcлo – 369 oт чyждeнци.


Πpeнoщyвaлитe лицa са 1 861, a пpиxoдитe oт нoщyвĸи пpeз януари възлизaт нa 109 хил. лв. или с 55 xил. лeвa по-малко в сравнение с предходния месец.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Икономика

Приходи от 164 хиляди лева отчитат хотелите в Търговище през декември

hotel idoln14През декември 2016 г. в региона са функционирали 21 места за настаняване с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване . Броят на леглата в тях е 916. Това показват данните на националната статистика.

Общият брой на нощувките във всички места за настаняване, регистрирани през последния месец на 2016 г., е 3 766, в това число – 617 от чужденци.


Пренощувалите лица достигат 2 274, а приходите от нощувки през декември възлизат на 164 хил. лева.

 

 • Написана от targovishte
 • Категория: Икономика

Заетостта в Търговище остава сред най-ниските в страната

ipi 270217

Регионалният поглед към данните на НСИ и Агенцията по заетостта за развитието на пазара на труда в страната през 2016 г. показва, че въпреки продължаващия спад на безработицата, разкриването на работни места в много региони от страната постепенно забавя ход, отчитат от Института за пазарна иконимика.


На база публикуваните до този момент данни, очакваме средногодишен спад на броя на заетите на възраст 15-64 години през 2016 г. с около 20 хиляди души спрямо предходната година. Въпреки това, поради по-бързо намаляващия брой на населението на страната, очакваме статистиката да отчете лек ръст на средногодишния коефициент на заетост в същата възрастова група – до 63,4% (от 62,9% предходната година), прогнозират експертите от ИПИ.


На база на тримесечните данни, може да се очаква спад на коефициента на заетост с повече от 1 процентен пункт в 5 от 28-те области на страната, покачване с повече от 1 процентен пункт в 11 и запазване на заетостта около нивата от 2015 г. - в 12 области.


Всички области в Североизточния район на страната, с изключение на Варна, отбелязват ръст на заетостта през 2015 и 2016 г., като в Добрич и Шумен тя достига рекордните съответно 62,6% и 61,2%.


Заетостта в Търговище се повишава за трета поредна година, достигайки 53,6%, но остава далеч от предкризисните нива и е сред най-ниските в страната.


Оценката на ИПИ за трудовите пазари през 2016 г. показва, че процесът на съзадаване на работни места в редица области постепенно забавя своя ход или е спрял. Това важи както за големи икономически центрове като областите Варна и Пловдив, така и за по-малки такива, в които в предходните години се наблюдаваха трайни положителни тенденции. Единственият район, в който всички области регистрират ръст на заетостта на населението на възраст 15-64 години, е Югоизточният, отчитат от ИПИ.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Икономика

ТУРИСТИЧЕСКИЯТ ПОТЕНЦИАЛ НА ТЪРГОВИЩЕ ЩЕ БЪДЕ ПРЕДСТАВЕН НА „ВАКАНЦИЯ/СПА ЕКСПО“

trg 10163Повече от 350 туристически компании от България и чужбина ще представят своите актуални оферти на посетителите на тазгодишното издание на „ВАКАНЦИЯ/СПА ЕКСПО“.
С национални щандове ще участват Министерството на туризма – България, традиционно Министерство на културата и туризма на Република Турция, Национална туристическа организация - Република Сърбия, Агенция за промоция и подкрепа на туризма на БЮР Македония, Туристически борд - Куба, Туристическо конгресно бюро –Загреб, Туроператори хотелиери и общини от Гърция, Италия, Испания, Великобритания, Полша, Индия, Русия. За първи път на български туристически пазар свои оферти ще представят туроператори от Грузия, Алжир, Малдиви, Албания и Гана. Регистрации са направили и представители на туристически фирми от Чехия, Румъния, Косово.
Профилът на изложителите включва туроператорски фирми и агенции, хотели, балнеолечебни курорти и СПА центрове, Национални туристически организации, асоциации и сдружения, софтуерни компании и фирми за хотелско оборудване.
Над 40 български общини участват със самостоятелни щандове. Община Търговище ще представи туристическия потенциал на региона. 
„ВАКАНЦИЯ/СПА ЕКСПО“ предоставя отлична възможност на изложителите да представят по атрактивен начин своя продукт и нови туристически програми, да осъществят директни бизнес контакти. Насърчаването на вътрешния туризъм е водещо послание на изложението.

Дискусионните форуми в рамките на съпътстващата програма тази година са насочени към новите тенденции в развитието на туристическия бизнес и влиянието на политическите и икономически предизвикателства в света.
На фона на многобройните негативни събития, които трайно се отразиха на световната икономика през изминалата година, с участието си във „ВАКАНЦИЯ/СПА ЕКСПО“-2017, българските и чуждестранни изложители доказват, че туризмът е уникален по своята специфика бизнес, който провокира интереса към различни култури и насърчава сближаването.
Съгласно практиката на големите международни туристически форуми, първият ден от програмата на събитието е предназначен САМО ЗА ПРОФЕСИОНАЛИСТИ. За широка публика изложението ще бъде отворено на 16 и 17 февруари 2017 г.
В дните на ВАКАНЦИЯ/СПА ЕКСПО за гостите са предвидени разнообразни атракции и фолклорни програми, културни събития, дегустации и томболи.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Икономика

Въвеждат двугодишен гратисен период при наемането на общински мери и пасища

zasqta pshenica14

Двугодишен гратисен период за животновъдите, които наемат пасища и мери за срок от 5 години, въвежда Община Търговище. Измененията ще бъдат внесени за разглеждане в Общинския съвет, след въведените промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи.
До 10 март 2017 г. е срокът за подаване на заявления за 5- годишно наемане на пасища, мери и ливади от общинския поземлен фонд в Търговище. Отдаването им вече се извършва без търг. Комисия, определена със заповед на кмета, разпределя терените, според броя животински единици, подадени в заявленията. Те се изчисляват на база коефициент, според вида животни.
Предвижда се провеждането на два търга за отдаване под наем на парцели за 1 година, при останали свободни пасища. В първия може да участват само собственици на пасищни животни, а при втория и лица, които поемат задължение да поддържат парцелите в добро земеделско и екологично състояние.
151 са сключените договори за отдаване под наем на пасища, мери и ливади през изминалата година. Близо 45 хил. дка. са наличните пасища и ливади на територията на община Търговище. От тях над 20 хил. дка. са за общо ползване. Останалите са предложени за индивидуално като само през 2017 г. те са над 5,5 хил. дка.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Икономика

Интервюто с одобрените кандидатки за бране на ягоди в Испания ще е на 15 февруари

198afd2319bf5c762d5d1bc12e91167a

Агенцията по заетостта информира, че интервюто с одобрените кандидатки за бране на ягоди в Испания ще се проведе на 15 февруари 2017 г., сряда, от 11.30 часа в сградата на дирекция "Регионална служба по заетостта" /ДРСЗ/ в гр.Русе, ул. „Капитан-лейтенант Евстати Винаров” № 10 /стая 209/. Събеседването е за всички одобрени кандидатки от областите Русе, Разград, Силистра и Търговище.
Важно уточнение е, че срокът на кандидатстване продължава до самия ден на интервюто, което означава, че и други жени, отговарящи на критериите, могат да заповядат в Русе /сградата на ДРСЗ/ без предварително да са записани.
Както е известно, за бране на ягоди в Испания се търсят хора с опит в селскостопанската работа при конкретните условия – обичайно високи температури. Необходимо е кандидатките да са физически здрави, без заболявания на опорно-двигателния апарат, да нямат проблеми с кръвното налягане, алергии и да са свикнали с тежкия физически труд, който се полага ежедневно.
Пълна информация за конкретните изисквания на испанския работодател, образци и подробни указания за необходимите документи, които да се носят за събеседването, желаещите да работят в Испания могат да получат във всяка дирекция “Бюро по труда”.

 

 • Написана от targovishte
 • Категория: Икономика

340 са новите договори за отдаване на полски пътища и общински „бели петна” между арендатори и Общината

zasqta pshenica14

340 са сключените нови едногодишни договори за отдаване на полски пътища и общински „бели петна” между арендатори и Община Търговище. Общата им стойност е 115 836 лв., информира пресцентърът на общинската управа.
282 са сключените договори между Община Търговище и арендатори за присъединяване на полски пътища за използването им като обработваема земя. Цената за отдаването им се формира на база средното рентно плащане за землището, в което се намират. Всяка година арендаторите подписват споразумение с Общинска служба по земеделие, с което заявяват желанието си за използване на земеделски масиви. На тази база се установяват и договорните отношения за отдаване на полски пътища с местната администрация.
58 са договорите за общински земи, които са попаднали в така наречените "бели петна". Това са площи, за които предварително не е заявено, че ще бъдат обработвани. Често в практиката те граничат със земеделски земи и при обработка им се приобщават към вече определите за използване имоти. Софтуерен продукт на Общинската служба по земеделие успешно засича допълнително изораните площи, след което се сключва и договорът за използването им. 36 лв. е цената за всеки декар, определена на база най-високите тръжни нива на декар, достигнати на търговете в област Търговище миналата година.
През май/юни 2017 г. Община Търговище ще обяви търг за отдаване на всички общински свободните парцели.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Икономика

Среща-разговор за празника на пчеларите ще се проведе в Търговище

med d1Πo пoвoд пpeдcтoящия пpaзниĸ нa пчeлapитe Cвeти Xapaлaмпий, Peгиoнaлнa библиoтeĸa „Πeтъp Cтъпoв" и Oбщинcĸи бpaншoви пчeлapcĸи cъюз „Heĸтap" - Tъpгoвищe opгaнизиpaт среща-разговор нa тeмa „Предизвикателствата на пчеларството в градски условия".


Ocвeн paзгoвop зa ĸaчecтвaтa нa пчeлния мeд, e пpeдвидeнa и пpoмoция c дeгycтaция нa пчeлни пpoдyĸти, пoяcнявaт opгaнизaтopитe.


Cpeщaтa щe ce пpoвeдe във фoaйeтo нa библиoтeĸaтa oт 17:00 чaca в четвъртък - 9 фeвpyapи.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Икономика

4°C

Targovishte

Clear

Humidity: 79%

Wind: 6.44 km/h

 • 25 Apr 2017 21°C 3°C
 • 26 Apr 2017 22°C 5°C