charovna2017

обновена 9:59 AM EET, Mar 26, 2019

Икономика

Икономика

Над 72 млн. лв. инвестиции в дълготрайни материални активи са вложени в промишления сектор

garatrg 1018

През 2017 г. разходите за придобиване на дълготрайни материални активи (ДМА) във всички сектори на икономиката на област Търговище са 165 млн. лв. и в сравнение с предходната година намаляват с 22.7%.

  • Написана от targovishte
  • Категория: Икономика

И в Търговище искат промяна в заплащането на нощния труд

1312181

Вчера се проведе заседание на Областния съвет по условия на труд, председателствано от зам. областния управител Панайот Димитров, съобщи пресцентърът на Областната управа.

На заседанието Васил Николов, председател на СРС на КТ „Подкрепа” Търговище представи предложението на Синдиката за промяна в заплащането на нощния труд. Според КТ "Подкрепа" в България нощен труд полагат над 400 000 души. Сегашната стойност на допълнителното заплащане е 25 стотинки на отработен нощен час. По данни на синдиката за една нощна смяна възнаграждението е по-малко от транспортните разходи за отиване и връщане от работа. Предложението е нощният труд да е 0,5 % от размера на минималната работна заплата, което прави около 2,50 лева на отработен час.

Според "Подкрепа" е необходимо да се ограничи значително и полагането на нощен труд, защото той води до редица физиологични, здравни и социални проблеми сред работещите.

Директорът на Дирекция “Инспекция по труда” – Търговище, Галина Градинарова представи плана за работа за 2019 г., като посочи, че оперативната цел на дирекцията е инспектиране на предприятия от всички икономически дейности за гарантиране спазване на законодателството в областта на труда и заетостта.

  • Написана от targovishte
  • Категория: Икономика