charovna2017

обновена 12:17 PM EEST, Jul 18, 2018

Икономика

Икономика

Община Търговище съдейства за реализиране на инвестиция за разширяване производството на местна фирма

IMG 20180605 155609

Кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров проведе работна визита в търговищка фирма по покана на ръководството й и във връзка със заявено инвестиционно намерение за разширяване на производствената база. В посещението участваха главният архитект арх. Дарина Димитрова и секретарят на Общината Христалина Халачева. За това информират от пресцентъра на местната администрация.


Целта на визитата беше запознаване на място с дейността на дружеството, планираните инвестиции и оказване на съдействие за по-бързото им реализиране.


Управителят на фирмата инж. Никола Колев запозна гостите с производствените процеси. Представи им и плановете за разширяване на производството с нов цех за обработка на интериорни и екстериорни стъкла, както и склад за готова продукция. Предвижда се инвестицията да бъде за над 3 млн. евро., а изграждането на новите сгради и съоръжения да отнеме половин година. В момента дружеството подготвя документите, изготвя се идеен проект и други, за да стартира реализирането.


Главният архитект на Общината арх. Димитрова коментира отделните етапи по съгласуване на инвестиционното намерение. В съответствие с политиката на общинското ръководство за насърчаване на инвестициите, пое ангажимент всички документи, които се изготвят и съгласуват от местната администрация, да бъдат оформени в рамките на една седмица. Така стандартното време за подготовка на цялата документация, което е един месец, ще бъде съкратено до възможния минимум, за да се съдейства за насърчаване на плановете за разширяване на дейността.


Кметът д-р Димитров лично се ангажира администрацията да подкрепи реализирането на инвестицията, като се спазва действащото законодателство и се ускорят процедурите на местно ниво.


„Разширяването на производствения капацитет на фирмите, особено работещи по иновативни технологии, е приоритет в управлението на Общината. Бизнесът създава нови работни места, поддържа устойчива заетост, а в случая осигурява добри доходи и успешна социална политика. Такива фирми могат винаги да разчитат на подкрепа. Те създават имидж и съдействат за добрия бизнес климат в града, привличайки нови партньори и контрагенти”, заяви д-р Димитров.


Кметът припомни на домакините, че Община Търговище прие и вече работи по Наредба за насърчаване на инвестициите с общинско значение и бизнесът може да разчита на партньорско отношение и подкрепа за всички, които съдействат за по-доброто икономическо развитието на града и общината.


„Обявявам пред гражданите всички визити във фирмите, които правя, за да знаят не само как работим, но и да са информирани за състоянието и перспективите пред отделните заводи и дружества. Социално-икономическият живот в общината зависи и от предприемчивостта ни”, сподели още д-р Димитров.

Фирмите без дейност не подават годишна декларация

sgrada nap trg

От тази година юридическите лица, които през 2017 г. не са осъществявали дейност по смисъла на Закона за счетоводството, не са длъжни да подават както годишен отчет за дейността, така и годишна данъчна декларация.


Според анализ на НАП тази мярка ще спести разходи за преводи, транспорт, заплати на служители на близо 200 000 фирми, които досега изпращаха в НАП своите декларации без да имат дейност.


Останалите дружества подават годишна декларация за облагане с корпоративен данък за 2017 г. в срок до 2 април 2018 г. (31 март е в събота.). С тази декларация се подава и годишен отчет за дейността. В същия срок трябва да се плати и дължимият корпоративен данък, след приспадането на направените авансови вноски.


Плащането на задължението към хазната може да стане във всяка банка с попълване на вносна бележка за плащане към бюджета. Други варианти за плащане са с пощенски запис или чрез интернет.
Данъчната декларация се подава по електронен път (чрез интернет с електронен подпис).


Неподаването на декларациите се санкционира, като минималната глоба е 500 лева за юридическото лице и 200 лева за управителя на фирмата.
Повече информация за попълването и подаване на декларацията за облагане с корпоративни данъци може да се получи на телефона за информация на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Икономика

В Търговище се проведе среща между ВиК – Търговище и Асоциацията по ВиК

ou 40518

Днес в сградата на ВиК-Търговище се проведе втората работна среща между представителите на ВиК оператора и членовете на Асоциация по ВиК – Търговище. На нея присъства и областният управител на Търговище Митко Стайков. Целта на срещата бе да се обсъдят въпросите, възникнали в процеса на работа по изпълнение на Договора за стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията и предоставяне на водоснабдителни и канализационни услуги.


По време на срещата стана ясно, че земите, върху които има изградени ВиК съоръжения, не са били включени в баланса на ВиК оператора. За голяма част от имотите има издадени актове за държавна собственост, които според Закона за водите преминават в собственост на общините и следва да бъдат отписани от актовите книги за имоти държавна собственост.

В тази връзка участниците в срещата взеха решение общините да предприемат действия за завеждането на земите в баланса си.


На срещата областният управител се запозна и с инвестициите, извършени от ВиК оператора за миналата година и тези - през 2018 г. Към днешна дата Асоциацията по ВиК е получила едно уведомление за започване на „Реконструкция на водопровод на ул. „Любен Каравелов” в гр. Търговище.


На следващата среща, която е насрочена за юни месец, предстои участниците да докладват за изпълнението и напредъка на взетите решения.

Пресцентър на областна администрация Търговище

В Търговище се проведе работна среща на представители на МЗХ и земеделски производители

ou 10318

Областният управител на Търговище Митко Стайков откри работна среща между представители на Министерство на земеделието, храните и горите и земеделски производители от региона. Той подчерта важността от подобни информационни срещи, тъй като те дават полезна информация на земеделските стопани за новостите в сектора и европрограмите.


На срещата присъстваха Севда Ерменкова – директор на ОД „Земеделие“ – гр.Търговище, Николай Маринов - директор на Главна Дирекция "Земеделие и регионална политика" и експерти от Министерство на земеделието, храните и горите.


Пред аудиторията бе представена мултимедийна разработка, включваща Програмата за развитие на селските райони за 2018г., прилагането на Общата селскостопанска политика след 2020, както и условията за кандидатстване и изискванията, на които трябва да отговарят, за да получат финансово подпомагане.


На мероприятието бяха дискутирани и обсъдени темите, свързани с директните плащания, дългосрочните договори за наем и аренда, мерките за подпомагане на земеделските стопани, разпределение на земите, системата за управление и наблюдение и други.

 

Пресцентър Областна администрация

 • Написана от targovishte
 • Категория: Икономика

Областният управител награди победителите в състезанието по откриване на течове

1904184

На официална церемония областният управител Митко Стайков връчи Купата на Българската асоциация по водите (БАВ) на най-добрия екип от специалисти на ВиК- Златни пясъци, който демонстрира най-точното локализиране на подземен теч на питейна вода. За това съобщава пресцентърът на Областната администрация.

Професионалното състезание се организира от БАВ с председател инж. Иван Иванов и се провежда за шеста поредна година. Домакин на тазгодишното издание бе ВиК Търговище с управител инж. Явор Миланов.


Общо 19 отбора мериха сили в атрактивното състезание, което събра технически екипи на ВиК дружества от цялата страна в търсенето на скрити течове, посредством апаратура в предварително обследван и определен от комисия участък.

Победител стана екипът на ВиК- Златни пясъци, следван от тези - на ВиК – Силистра и ВиК – Варна.


„ Управлението и развитието на водния сектор е един от приоритетите за развитие на страната” подчерта Митко Стайков и честити победата на първенците, като им пожела много здраве и упоритост в изпълнение на професионалните им задължения.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Икономика

Опитната станция по земеделие в Търговище става научен център

osztС огромно мнозинство, без нито един глас против, промените в Закона за Селскостопанска академия бяха приети на второ гласуване в пленарна зала, съобщиха от пресцентъра на Селскостопанска академия.


3 са основните промени. Първата е свързана с начина на финансиране, което е ключово за дейността на ССА. Преминава се към автономен бюджет.


Втората промяна е по отношение състава на Управителния съвет, който ще бъде само от хабилитирани учени от Селскостопанска академия.


Третата е структурна промяна, която засяга държавните предприятия към ССА.

Създава се едно Държавно предприятие „Научно- производствен център“, което ще обедини 15 от сега съществуващите.

Държавните предприятия: Опитна станция по бубарство и земеделие-Враца, Опитна станция по земеделие - Средец, Опитна станция по земеделие -Търговище, Опитна станция по животновъдство и земеделие - Смолян се преобразуват в научни центрове.

Експерименталните бази Троян и Шумен преминават към съответните институти.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Икономика

Състезание по откриване на скрити течове се провежда в Търговище

vik 180418

Българска асоциация по водите ще награди най-добрия екип от специалисти – служители на родно дружество за водоснабдяване и канализация, който демонстрира най-точното локализиране на подземен теч на питейна вода.


Днес ВиК Търговище с управител инж. Явор Миланов, е домакин на атрактивното състезание по откриване на скрити течове на вода. В него участват отбори от 19 ВиК дружества.


Около 60 % от питейната вода се губи. Една част от тях се дължи на течове. Но предвид недоброто състояние на водоснабдителната система мисля, че не е малка тази част. Истината е, че ВиК операторите през последните години успяха да се организират и да отстраняват все по-бързо видимите течове. Все по-малко стават рекичките по улиците. Но проблемът със скритите течове остава сериозен", посочи пред Радио Шумен инж.Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите.


На специализиран семинар ще бъдат представени иновативни технологии в областта на водния сектор, както и предимствата от влагането на чугунени тръби и фитинги във водоснабдителните мрежи.


Официалната церемония по награждаването на победиелите от надпреварата ще започне в 17:30 часа в хотел „Терра Европа”.

Снимка: БАВ

 • Написана от targovishte
 • Категория: Икономика

Слаб спад на приходите от нощувки в Търговищко през декември

z22018

През декември 2017 г. в област Търговище са функционирали 17 места за настаняване с над 10 легла - хотели, мотели, хижи и други места за краткосрочно настаняване. Броят на стаите в тях е 318, а на леглата - 612.

Общият брой на нощувките, регистрирани през декември 2017 г. е 3 369, или с 10.5% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година, като нощувките от чуждестранни туристи намаляват с 13.9%, а от български граждани с 9.9%, информират от Отдел „Статистически изследвания” - Търговище.

С най-голям относителен дял на реализираните нощувки от чужденци в местата за настаняване в областта е Турция - с 54.4%, следват Германия - с 9.8% и Румъния - с 8.3%.
Пренощувалите лица през декември 2017 г. намаляват с 0.4% в сравнение със съответния месец на 2016 г. и достигат 2 265. Те са реализирали средно по 1.5 нощувки. От всички пренощували лица 88.8% са българи, които са реализирали средно по 1.4 нощувки. Пренощувалите чужденци са 253 и са реализирали средно по 2.1 нощувки.
Общата заетост на леглата в местата за настаняване през декември 2017 г. е 18.3% и в сравнение със същия месец на предходната година се увеличава с 5.0 процентни пункта.

Приходите от нощувки през декември 2017 г. в областта достигат 152 680 лв., или със 7.5% по-малко в сравнение с декември 2016 година. Регистрирано е увеличение на приходите от български граждани с 9% и намаление на приходите от чужди граждани с 40.6%.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Икономика

Всяка втора декларация е подадена по електронен път

sgrada nap trg

Физическите лица могат да проверят в сайта на НАП дали за тях има подадени данни от предприятия и от самоосигуряващи се лица за изплащани доходи, различни от тези по трудов договор, като например хонорари. Така гражданите ще могат да проверят и попълнят коректно годишните си декларации за облагане на доходите. Е-услугата „Справка за изплатени доходи (различни от трудови) на физически лица“ е достъпна чрез Портала на НАП за електронни услуги - https://inetdec.nra.bg/, с ПИК или електронен подпис. Е-услугата предоставя информация също за вида и размера на изплатения доход, както и за удържания данък.
От НАП напомнят, че срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите от 2017 г. изтича на 30 април 2018 г., като дотогава трябва да се плати и посоченият в тях данък за довнасяне. Най-бързо и лесно декларациите могат да се подадат по електронен път, без електронен подпис. За целта е необходим ПИК, който се издава безплатно в офис на НАП.

3228 са общо подадените до този момент годишни данъчни декларации за облагане доходите на физическите лица в офиса на НАП в Търговище, като 1398 от тях са подадени по електронен път. От тях 741 формуляри са изпратени в НАП с персонален идентификационен код /ПИК/, а 657 – с електронен подпис.
Статистиката от подадените до този момент подоходни декларации на физическите лица сочи, че всяка втора е подадена по електронен път.
Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор или в сайта на НАП www.nap.bg.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Икономика

Близо 4 000 са нефинансовите предприятия, осъществяващи дейност в област Търговище

dogovor16

Нефинансовите предприятия, осъществяващи дейност в област Търговище през 2016 г., са 3 987. Броят им нараства с 2.6% за година,сочи анализът на Териториалното статистическо бюро "Североизток".


Най-голямо е увеличението в сектор „Транспорт, складиране и пощи” - с 15.4%, сектор „Хотелиерство и ресторантьорство” - с 15.0% и сектор „Селско, горско и рибно стопанство” - с 8.1%.


От активните предприятия в област Търговище най-голям относителен дял имат предприятията от сектор “Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ - 39.9%. Следва сектор „Селско, горско и рибно стопанство“ – 10.0% и сектор „Транспорт, складиране и пощи “ – 9.8%.


През 2016 г. микропредприятията (до 9 заети) са 90.9 % от предприятията в областта.

72% от от всички нефинансови предприятия в област Търговище са реализирали печалба, а 628 - загуба. С нулев финансов резултат за годината са приключили 474 предприятия.

През 2016 г. 60.5% от нефинансовите предприятия са развивали дейност на територията на община Търговище, 22.1% - в община Попово, 12.6% - в община Омуртаг, 2.7% - в община Опака и 2.1% - в община Антоново.


Реализираните нетни приходи от продажби в областта през 2016 година са 2 346 млн. лв., което е със 171 хил. лв. повече спрямо предходната година.


Значително е увеличението на нетните приходи от продажби в сектор „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ - с 22.7% и сектор „Други дейности “ - с 18.1%.


През 2016 г. нефинансовите предприятия в област Търговище са произвели продукция в размер на 1 569 млн. лева. Водещи в икономиката на областта са секторите „Преработваща промишленост“ и „Селско,горско и рибно стопанство“.


През 2016 г. броят на заетите лица в нефинансовите предприятия в област Търговище е 26 064. Най-голям е броят на заетите лица в сектор „Преработваща промишленост“ - 32.6% и сектор “Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ - 19.2% от общия брой на заетите в областта.


През 2016 г. в микропредприятията (до 9 заети) са работили 27.6% от заетите в област Търговище, в малките предприятия (от 10 до 49 заети) – 23.0%, в средните предприятия (от 50 до 249 заети) – 20.6% и в големите предприятия (с 250 и повече заети) – 28.8%.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Икономика

22°C

Targovishte

Breezy

Humidity: 56%

Wind: 40.23 km/h

 • 18 Jul 2018 25°C 17°C
 • 19 Jul 2018 20°C 17°C