charovna2017

обновена 8:29 AM EEST, May 27, 2020

Работници протестираха, заради неизплатени заплати

  • Публикувано в Икономика

2203194

Работници от фирма Зенон се събраха днес преди обяд пред сградата на Инспекцията по труда в Търговище.

Протестът им беше свързан с това, че не са им изплатени трудовите възнаграждения за няколко месеца, както и с факта, че са им връчени предизвестия за прекратяване на трудовите договори. 

"Декемврийската ни заплата е частично изплатена, януарската - също, февруарската въобще не сме я получили. По договор до 15-то число трябваше да ги получим. Отделно купоните, ваучерите за храна, са за сметка на заплатите ни, не за сметка на предприятието, както трябва да бъде, а за наша сметка. И тях не сме получили, а предприятието се закрива", каза Сълза Иванова. 

Директорът на Инспекцията по труда инж. Галина Градинарова заяви, че са извършени проверки и ще бъдат издадени предписания и актове за забавянето на заплатите. Тя допълни, че с предизвестията работниците биха могли да се регистрират в бюрото по труда и да получават обезщетения за безработица, както и да започнат да си търсят нова работа.

2203191

Областният управител Митко Стайков и заместникът му Панайот Димитров се срещнаха с част от недоволните. 


„Сутринта проведох срещи с директора на Бюрото по труда и с представители на Човешки ресурси от завода за получаване на съответните обезщетения и трудови възнаграждения на работещите, във връзка с прекратяването на трудовите правоотношения”, заяви Стайков.

Той  информира работниците, че е разговарял и с областния управител на Ямбол Димитър Иванов за състоянието на фирма, за да може да окаже необходимото съдействие за разрешаване на проблема.