charovna2017

обновена 12:11 PM EEST, Apr 2, 2020

Министър Караниколов откри новата пещ в завода за стъкло в Търговище

  • Публикувано в Икономика

news 3768 5813

Министърът на икономиката Емил Караниколов откри днес в Търговище новопостроената пещ на завода за плоско стъкло в града.

Съоръжението е едно от трите най-големи в света,  а инвестицията е на обща стойност 42 млн.евро.

file 2085 5810

На официалната церемония по запалване на обновената пещ за производство на плоско стъкло в стъкларския холдинг в Търговище министър Караниколов изтъкна, че това е поредната инвестиция, която показва че България се утвърждава като водеща дестинация за привличане на инвестиции в региона, особено в сферата на производството.

По думите му се отчита увеличение на броя на инвестиционните проектите, осъществявани в страната, както и многократно разширяване на производствените мощности на голям брой чуждестранни компании.

„Доказателство за това са сертифицираните  18 проекта,  само  през първото полугодие на  2019 г. по Закона за насърчаване на инвестициите. Общо предвидените инвестиции по тях възлизат на близо 250 млн. лв. и се очаква разкриване на над 2200 нови работни места“, подчерта икономическият министър и допълни, че  към момента в Българската агенция за инвестиции има още 68 проекта в процес на сертифициране на обща стойност близо 1.5 млрд. лв., с потенциал за нови 6600 работни места.

На церемонията присъстваха областният управител Митко Стайков и кметът на Търговище д-р Дарин Димитров.

file 2087 5812 2