обновена 6:01 AM EEST, Oct 1, 2020

В „ТЕРЕМ-Хан Крум” - Търговище ще бъдат направени изпитания на десетия ремонтиран танк Т-72

  • Публикувано в Икономика

991 ratio tankove

Изпитания на последния ремонтиран през тази година танк Т-72 на Сухопътните войски ще бъдат направени утре на полигона на „ТЕРЕМ-Хан Крум” ЕООД в гр. Търговище.

Това е десетият възстановен танк, който ще бъде отново приет на въоръжение в Сухопътните войски, съобщават от Министерството на отбраната.

Ремонтът на десетте бойни бронирани верижни машини през тази година беше извършен в дъщерното дружество на ТЕРЕМ в Търговище в изпълнение на договор, подписан на 19 декември 2018 г. на основата на сключено рамково споразумение между Министерството на отбраната и „ТЕРЕМ – ХОЛДИНГ” ЕАД. Споразумението е за извършване на ремонт III степен на 13 танка Т-72 в срок от 5 години.

Цената за ремонта на един танк е 822 000 лв. без ДДС. След извършване на ремонта на танковете се назначава нов експлоатационен ресурс в рамките на 6000 км. Гаранционният срок на всеки танк след изпълнение на ремонта е 18 (осемнадесет) месеца или 2500 (две хиляди и петстотин) километра, което събитие настъпи по-рано, считано от датата на приемане на машината от Сухопътните войски.

Девет от ремонтираните танкове Т-72 в изпълнение на договора от 19 декември 2018 г. вече са предадени на военно формирование 22 220 в гр. Сливен. Техниката участва в занятия и бойни стрелби.