обновена 5:40 PM EEST, Jul 8, 2020

Митко Стайков проведе среща с изпълнителния директор на "Български ВиК холдинг" ЕАД

  • Публикувано в Икономика

2805203

Областният управител Митко Стайков проведе среща с изпълнителния директор на "Български ВиК холдинг" ЕАД инж. Илиян Илиев.

На срещата бяха обсъдени актуални във ВиК-сектора проекти и проблеми, съобщават от пресцентъра на областната управа.

Основна тема в разговора бе водоснабдяването от язовир „Тича”, предвид трайното засушаване в региона и намаляване на водните запази във водоема. Стайков коментира с инж. Илиев и състоянието на водопреносната мрежа.

Областният управител изтъкна, че ВиК Асоциация-Търговище има възможност чрез реализирането на проекти да обнови ВиК-инфраструктурата на територията на петте общини в състава на област Търговище. Целта на всички тях е да се подобри водоподаването за питейно-битови нужди към жителите на областта, като в същото време се намалят загубите на вода, заради амортизирани и компрометирани ВиК-съоръжения.

Акцент в срещата бе поставен и върху бъдещето на водоснабдителна система „Дунав” и доизграждането й като алтернативен водоизточник за областите Търговище, Разград и Шумен. Към момента се цели срочно обследване на трасето на системата, изработване на прединвестиционно проучване и обсъждане предложенията за реконструкция или цялостна подмяна на съоръженията по трасето.

Цялостната реализация на проекта ще се осъществи с участието на "Български ВиК холдинг" ЕАД, който ще обезпечи финансирането на дейностите. В тази връзка инж. Илиян Илиев е пряко отговорен и ангажиран за приоритетното изпълнение на проекта за доизграждане и реконструкция на ВС „Дунав”.