обновена 12:22 PM EEST, Apr 17, 2024

НАП Търговище: Започна приемът на декларации за облагане с корпоративни данъци

  • Публикувано в Икономика

sgrada nap trg

Близо 30 дружества декларираха данъците си през първия ден на кампанията.

Близо 30 фирми от Търговище и региона подадоха годишните си данъчни декларации за облагане с корпоративни данъци през първия ден от данъчната кампания. От офиса на Национална агенция за приходите в града, очакват над 3 хиляди дружества да декларират финансовия си резултат за миналата 2022 год.


От вчера, 1 март, фирмите могат да подават годишните си декларации за облагане с корпоративни данъци през Портала за е-услуги на НАП. Декларацията се подава само по интернет с квалифициран електронен подпис (КЕП). С тази декларация се подава и годишен отчет за дейността. Срокът за подаване изтича на 30 юни 2023 г., информират от НАП.


Срокът за плащане на тези данъци е 30 юни, като това може да стане онлайн чрез виртуалния ПОС терминал на НАП (е-услугата за плащане с карти), във всяка банка с попълване на платежно нареждане или вносна бележка за издължаване към бюджета или с пощенски запис по съответните сметки на компетентната ТД на НАП. Точният размер на данъка може да бъде проверен в е-услуг
ата „Справка за задълженията с възможност за извършване на плащане“ или на място в офиса за обслужване.


Физическите лица, извършващи дейност като търговци, еднолични търговци и земеделски стопани, избрали този ред на облагане, също подават годишните си данъчни декларации /по чл. 50 ЗДДФЛ/ до 30 юни 2022 г.


През следващата седмица в Портала за е-услуги на НАП ще е достъпна и електронната предварително попълнена данъчна декларация за облагане на доходите на физически лица. Потребителите, които имат персонален идентификационен код (ПИК) или КЕП, ще могат да се възползват от въведената информация за получени от тях доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, някои доходи от наем, получени суми от продажби в Интернет, данни за закупен стаж и информация за прехвърляне на превозно средство и др.


Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да бъде получена и на телефоните на Информационния център на НАП: 0700 18 700 или 02 9859 6801, на цена, съобразно тарифата на съответния оператор или в сайта на приходната агенция.

Източник: НАП Търговище

Новината е тагната с: данък офис на нап търговище