charovna2017

обновена 4:01 PM EEST, Apr 24, 2017

Интервю

Интервю

Търговищката болница сред лидерите в лечението на инсултите с тромболиза

dm 180217


- Д-р Митева, над 51 хиляди българи са повалени от инсулт през миналата година, според статистиката на Националния център за обществено здраве и анализи. Колко са прекаралите кованата болест в Търговище?


- 475 души, което никак не е малко и, за съжаление, от тях 50 са починали.


- Какво представлява инсултът?


- Инсултът е заболяване на мозъка. Изисква бърза реакция и лечение навреме. В това отношение информираността на хората е много остаряла. Да, преди 2000 г. нямаше лечение в острата фаза на инсулта, съответно – нямаше значение, дали ще дойдеш на първия-втория час или на петия- десетия. Докато сега има съществено значение! Не на всички инсулти можем да помогнем, но на една четвърт до една трета на тези болни може да се помогне те да не станат инвалиди. В това е смисълът! Затова е бързането - навреме да се възстанови кръвообръщението в запушения кръвоносен съд и на практика мозъкът да не загине и да няма последствия, да няма инвалидизация. Защото, макар и преживял инсулт, си оцелял! Ако си с тежки последствия инвалид – това влошава значително качеството на живот както на теб самия, така и на близките ти. И, ако на практика, дойдеш късно, ние просто ставаме едни регистратори на инвалидността. Да, имаш инсулт, и оттук нататък следва рехабилитация месеци наред, понякога цял живот... До третия час след инсулта, човек трябва да дойде при нас, защото ние имаме едно технологично време – миниму 40 минути, но да кажем – 1 час ни трябва в болницата, за да обработим болния. Трябва му скенер, кръвни изследвания, за да проверим какво е състоянието на кръвосъсирването му, защото ние директно му повлияваме и, ако този пациент има склонност към кървене, приема лекарства, които водят до кървене, е рисков и тези неща трябва да ги съобразим, както и ред други, разбира се. Ако не спазваме правилата, можем да предизвикаме някакво усложнение и да увредим болния.


- Кои са симптомите, по които човек би могъл да се усъмни, че получава инсулт?


- Най-честите и - за щастие, те са доста видими, са изкривяване на устата, нарушен говор и слабост – най-често в ръката и след това в крака. Но тези симптоми са сигурен белег за някакъв мозъчен проблем. Те насъпват най-често остро.


- Нека изброим рисковите фактори, които могат да доведат до инсулт, д-р Митева.


- Високо кръвно налягане, захарен диабет, абсолютната аритмия – много сериозен рисков фактор. 30 % от исхемичните инсулти са вследствие на абсолютна аритмия. Но доброто лечение на захарния диабет, на високото кръвно, на сърдечните заболявания съответно намалява риска от инсулти. Също така високият холестерол, тютюнопушенето, наднорменото тегло, застоялият начин на живот – всичките тези рискови фактори, които при много пациенти са събрани накуп – да, повишават риска от инсулт.


- На колко години бе най-младият Ви пациент миналата година?


- Имахме пациент на 26 години. Той дойде късно, след като е получил инсулта. При него имаше наднормено тегло, диабет, високо кръвно... Но преживя с едно добро възстановяване. Хората трябва да знаят, че никой не е застрахован!


- Жените или мъжете са по-често повалени от мозъчен удар?


- Долу-горе са по равен процент. Примерно до към 65-70-годишна възраст преобладават мъжете, след това започват жените да са повече като процент. Жените след критическата възраст са по-изложени на риск от инсулт, защото започват съдови промени по-ускорено в този период от живота.


- Едно от леченията на остри мозъчни инсулти е тромболизата. МБАЛ Търговище за миналата година е на второ място в страната по процент тромболизи – 3,5 на сто, след столичната „Св. Анна“, и в Топ 10 на болниците за 2016 г., които предлагат иновативната терапия. Това е похвално! Какво точно представлява това лечение и кога то дава най-добри резултати?


- Това в момента е единственото лечение, което може да предотврати инсулта, но то трябва да започне навреме – до 4 часа и половина от началото на симптомите. Затова болният трябва да дойде до третия час примерно, за да има време ние да започнем лечението. Всъщност като процедура тромболизата не е нещо сложно. Представлява венозно инжектиране на лекарство, бавно, венозно, в рамките на час с един апарат – казва се перфузор, който дозирано вкарва лекарството в организма. Така директно повлияваме на кръвосъсирването и съответно рискът от кървене е голям в някакъв период от време. Повлиявайки кръвосъсирването, ние се мъчим да стопим тромба. Първата тромболиза в нашето отделение е от февруари 2010 г. През следващите няколко години имахме по 25-26 такива лечения. Сега се забелязва лек спад по ред причини – най-вече, че пациентите не идват навреме. Затова апелирам - да не се чака линейка и, ако човекът не е съвсем обездвижен, по най-бързия начин да бъде докаран в болницата с личен транспорт. Много важно е да има близки около него, защото много често болните са сами вкъщи, получават инсулт, и, когато говорът е нарушен, той няма как да се обади, а и времето напредва... Периодично правя срещи с екипите на „Спешна помощ“, за да ги обучавам да карат такива болни – говоря за цялата област, защото единствено тук се прави това лечение, а е нормално всички пациенти да имат равен достъп - и от Попово, и от Омуртаг, и от Антоново и Опака. И пристигат наистина! Има доста пациенти, които близките им ги водят.


- Според данните от НЗОК - 16 са спасените пациенти във Вашето отделение миналата година. Как лекувате онези, при които тромболизата вече е невъзможна?


- Започваме да лекуваме рисковите фактори – пациентите са с високо кръвно, с декомпенсиран диабет, със сърдечно заболяване. Ако има оток на мозъка, лекуваме отока. Започва се ранна рехабилитация. По този начин процедираме.


- Какви съвети бихте дали на хората, така че по-рядко да стигат до болница?


- Първо – много сериозно да си лекуват соматичните, вътрешните заболявания, които водят до инсулт. Говоря за високото кръвно, за диабета, за сърдечната аритмия, за високия холестерол. Да не пушат, да се грижат за теглото си, да се движат. Това зависи конкретно от нас, самите.

Д-р Таня Митева е началник на Отделението по нервни болести в МБАЛ Търговище от 1995 г. Завършила е Медицински университет - Варна. През1989 г. придобива специалност „Неврология“. Има интерес към мозъчно-съдовата патология. Занимава се с ехографски изследвания на кръвоносните съдове на мозъка – т. нар. доплерова сонография.

  • Написана от targovishte
  • Категория: Интервю

Инж. Петко Матеев: 2016 година беше много добра за лозята

pm 140217

В навечерието на празника Трифон Зарезан - покровител на лозята, разговаряме с инж. Петко Матеев – изпълнителен директор на "ЛВК - Винпром" – Търговище.

- Г-н Матеев, разполагате с огромни масиви лозя. Нека да припомним - в кои региони са те и какви сортове имате?


- Регионът на град Търговище е с възможности за производство и получаване на висококачествени бели вина, затова лозята тук са 80 % бели. Имайки предвид почвено-климатичните предпоставки, ние се спираме на този или на друг сорт грозде. Работим в селата Кръшно – 550 дка, Дългач – около 1 800 дка, Кралево – 120 дка, Вардун – 3 800 дка, Избул до Нови пазар – 740 дка и 340 дка в Аврен, на високотото, над река Камчия и на 30 км по въздух от Черно море.


- Каква беше миналогодишната реколта и какви са резултатите от нея във винена продукция?


- Нямам случай за тези вече над 40 години във винарската промишленост да кажа, че не ми харесва реколтата. Ние за това сме учили, че взависимост от това, което ще ни сервира майката- природа, трябва да умеем да използваме всички начини и методи за получаване на качествени вина. А имаме и години, когато сме получавали и висококачествени вина, каквато е изминалата 2016 година. По отношение на валежи, на активна температурна сума, тя беше една много, много добра година за лозята. „Няма ли царевица, има лозя!“, са казали хората.


- Какъв беше средният добив от декар, г-н Матеев?

- Ако смятаме и тези, които бяха замръзнали и не дадоха никакъв добив, средният добив беше около 650-700 кг, но ако се изключат тези масиви, които бяха замръзнали, добивът отива някъде към 900 кг от декар. Тази година сме взели мерки и при тези ужасни температури от минус 18, минус 20 градуса не се притеснявахме, тъй като те бяха под снега, а той, както знаете, е топлоизолация, предпазва лозите от студа.


- През 2016-а „ЛВК Винпром Търговище“ добави нови награди към богатата си колекция отличия. Нека да ги припомним...


- Никога не съм водил статистика за наградите ни, само знам, че, където изпратим проба, взимаме медал! Миналата година имаме златен медал в Америка на ювелирната Диамантена водка, златен медал на Мускат дьо Монд в Париж и сребърен - на Шардоне. Това е, което си спомням. Ние традиционно участваме в Шардоне дьо Монд и Мускат дьо Монд – това са световни изложения в различни градове на Испания, Италия, Франция и Германия. Те са с доста изиксвания по отношение на подготовката на пробите, с високи претенции към качеството на виното, което ще се даде. Така че нямаме върнати проби досега – всичко, което изпращаме, се дегустира.


- Как преценявате винения пазар в България?


- За разлика от много страни, чиито правителства си уважават производителя и се борят да няма конкуренция, при нас е разграден двор. Европа има споразумение, че не възразява да има вина от Нова Зеландия, Австралия и Южноафриканската република, Аржентина, Чили и Калифорния, но тя не задължава обезателно да ги взимаме в България. Затова при нас има всякакви вина, процентно не са много - 10-12 на сто, но те винаги разколебават клиента и защо това да не е от българското вино, а трябва да са чужди?! Българският консуматор постепенно се уверява, че тези вина са по-скъпи и това не кореспондира на високо качество, а са просто обикновени вина и с транспорта и всичките разходи, се оскъпяват. От куртоазия ги купуват, но се забелязва отклонение и отново нашият авторитет взе да се издига. Другото е ниската покупателна способност на целокупния български народ, койот се чуди днес какъв хляб да купи – бял ли да бъде, черен ли. Хората си правят частни вина и ракии и нямат тази финансова възможност да кажат – ето по този повод дайте да купим бутилка-две хубаво вино, да бъде масата ни по-официална. Пият си вината – колко хубави, толкова и лоши, но какво да правят?! Покупателната способност на българите, пределно ви е ясно, е може би на последно място не само в Европа. Пример за правителство, което се грижи за своите производители, е съседна Турция. След като последната капка от местното вино се изпие, тогава се прави лиценз да се внесе от друга страна. Същото се отнася и за Румъния, която е също в Европа. Там има малко молдовски и малко български вина, останалите са само техни. Същото е положението в Унгария, за водката в Полша, за уискито във Великобритания и т. н. Такива маневри са измислили, че, за да влезне водка, уиски, вино в дадена страна е толкова трудно, че е по-добре човек да не се занимава с внос, а да си гледа собственото производство. Трудно ни е от кризата насам, вече 6-7 години. На всички колеги им остава преходен остатък вина от предната година. Говори се за руски пазар – там цените са изключително, да не кажа – обидно, ниски, в Полша са малко по-високи, въпреки че там нямат лозя, но пият вино. Всеки говори за Китай, но там партията трябва да каже на даден град, за да ти купи виното. Ние засега до този пиедестал не сме стигнали. Така че само мостри, приказки, делегации не стигат. Има колеги, които изнасят по нещо, но това е една троха от техните възможности.


- И все пак за къде се изнася наше, търговищко вино?


- Най-вече за Русия, за Полша, за Прибалтийските страни, за Англия, за Америка и за Виетнам, което нищо не е, както за брой страни, така и за количества.


- Как ще отбележите празника си, г-н Матеев?


- Както всяка година, ритуално ще зарежем лозята, тази година може би това ще стане на масивите край село Кръшно, ще раздадем пакети и вино на всички работници, ще се почерпим, както повелява традицията.


- Какво ще пожелаете на всички, които се трудят в „ЛВК Винпром Търговище“?


- Здраве и пак здраве желая на всички! Нека да си заслужат заплатите и да ги получават редовно. Да си уважават семействата и децата, да са добронамерени, да няма клюки, завист и злоба помежду им, да обичат ближните си, да се уважават с колегите си и да вървят напред.

  • Написана от targovishte
  • Категория: Интервю

4°C

Targovishte

Clear

Humidity: 79%

Wind: 6.44 km/h

  • 25 Apr 2017 21°C 3°C
  • 26 Apr 2017 22°C 5°C