charovna2017

обновена 5:57 PM EET, Nov 23, 2017

Интервю

Интервю

Нели Болярова: Търговище има нужда от образовани, амбициозни и мотивирани млади хора

nb 2405171

„Ученикът не е съд, който трябва да бъде запълнен, а факел, който трябва да бъде запален“, е казал древногръцкият историк Плутарх. В „Образователни технологии“ – Търговище този факел гори вече 18 лета.


В Деня на българската просвета и култура в „ЛИЦАТА НА ТЪРГОВИЩЕ“ ви представяме Нели Болярова – мениджър на първата частна образователна школа в града. Тя е историк по образование. Благословена е ежедневно да е сред млади хора, да разширява хоризонтите им и да дава криле на мечтите им. А децата й отвръщат с любов и признателност. Нели Болярова е жена, която е намерила собствения си път и върви уверено по него. Майка е на две очарователни дъщери, има две прекрасни внучета.

- Г-жо Болярова, Вашият учебен център навършва пълнолетие тази година. „Образователни технологии” се утвърди в Търговище като школа на амбициозните, знаещите, можещите и реализиращите се Ваши възпитаници. Това ли бе каузата Ви за тези 18 години труд?

- „Образователни технологии“ е създадена през 1990 г. в гр.София .Фирмата е една от най-големите частни образователни институции, която има свои представителства в много градове на страната. „Образователни технологии“ има и две частни училища в гр.София: Основно и Профилирана гимназия. Преди няколко дни Профилирана гимназия „Образователни технологии“ в гр. София отбеляза 10 години от откриването си. Представителството на „Образователни технологии“ в Търговище е създадено през 1999 год. Тази учебна година навършихме пълнолетие. Ние сме първата частна образователна школа в града, която преди 18 години предложи в Търговище възможност за допълнителни следучилищни занимания на учениците по всички предмети, подготовка за кандидатстудентски изпити, кандидатстване след 7 клас, както и първата частна занималня за ученици 1-4 клас. Мисията на нашата школа през изминалите вече 18 години е да дава успешен старт на всички ученици и млади хора, които искат да постигат повече в живота и да бъдат успешни. „Образователни технологии“ е възможност и избор на амбициозните!

nb 2405173

- Какви са приоритетите Ви в работата с подрастващите? „Образователни технологии” е единствената частна образователна школа в града, която работи по своя авторска учебна система...


- Да, ние работим по авторска учебна система, отговаряща на образователните изисквания за училищата и университетите. Тази система е доказала своята ефективност и качество през годините. Тя включва авторски учебни материали, web базирани продукти, техника на учене, гарантираща осмисляне на информацията и трайност на знанията. Авторските ни учебни материали и система на обучение улесняват учениците в усвояването на необходимите теоретични знания и предоставят възможност за многократен тренинг в удобно за тях време, с цел затвърждаване на знанията. Ние ясно осъзнаваме, че е необходимо да изградим в учениците преди всичко умение за учене. Методиката ни на обучение е съобразена със съвременните научни изследвания за осмисляне на информацията, трайно и задълбочено усвояване на знанията. Същевременно, приоритет в работата ни с младите хора е мотивацията им. Прилагаме специално разработена за тях мотивационна програма за личностно развитие. Нашата цел в работата ни с кандидат-студентите и зрелостниците е не само да ги подготвим за предстоящите изпити, но и да формираме у тях умения, които са от решаващо значение за успешната им реализация по-късно и за това да бъдат конкурентни на пазара на труда.

nb 2405172

- Несъмнено основният ресурс на „Образователни технологии“ - Търговище е преподавателският екип. Имaте чyдecни пpeпoдaвaтeли с богат професионален опит. Ocвeн тoвa cъздaвaтe eĸипнocт и пpиятeлcтвo между учители и ученици. Kaĸ гo пocтигaтe и нa тoвa ли ce дължaт ycпexитe нa „Образователни технологии“?


- В школата работят утвърдени преподаватели с богат професионален опит и доказан авторитет. Същевременно моите колеги са преподаватели, които обичат работата си, обичат децата и се посвещават максимално на това, което правят. Работят с любов, ентусиазъм, изключителна отговорност и професионализъм. В отношенията си с учениците ние залагаме на взаимното уважение, доверие и приятелство. Ние се стремим да бъдем не само преподаватели на младите хора, но и техни ментори и приятели. На тази основа градим едни прекрасни отношения, които се запазват през годините. Щастливи сме, когато ни посещават ученици, които сме учили преди повече от 10 години. Връщат се за кратко от големите градове или чужбина и отделят време да ни се обадят, за да поговорим, за да ни споделят какво са постигнали. Това е прекрасно! Безспорно, това е най-голямото доказателство, че има смисъл всичко, което правим вече толкова години. Благодаря на всички мои колеги за това, че заедно реализирахме една прекрасна идея и предоставихме възможност на учениците от нашия град за извънучилищно обучение по методиката и системата на „Образователни технологии“.

- Миналата есен открихте трети учебен център. От какви образователни услуги могат да се възползват учениците в „Образователни технологии“?


- “Образователни технологии“предлага на учениците от различни възрастови групи възможност за обучение в разнородни направления:
- Подготовка за кандидатстудентски и зрелостни изпити по всички предмети;
- Подготовка за национално външно оценяване в 7 клас;
- Занимални за ученици 1-5 клас;
- Поддържащо ниво и надграждане на знания по всички предмети за ученици 5-12 клас;
- Английски, Френски, Италиански и Руски език за ученици и възрастни;
- Подготовка за международни сертификати по : чужд език, бизнес компетенции EBCL и по комуникативни умения PBS.
Стартират и новите ни направления по функционална грамотност и личностно развитие.

- Една украинска поговорка гласи, че „учителят и дървото се познават по плодовете". Без съмнение плодовете на дървото на „Образователни технологии“ са истински и можещи. Пocтигaт eдни oт нaй-виcoĸитe peзyлтaти нa изпити и национални олимпиади. Имате ли статистика – колко деца са преминали през Вашия учебен център досега?

- През изминалите вече 18 години през учебния ни център преминаха стотици ученици. Наши възпитаници са много медици, юристи, софтуерни инженери, икономисти, приложни лингвисти, специалисти по бизнес администрация и публична администрация и др., които успешно се реализират в страната и в чужбина. Щастливи сме, че много от тях успешно се изявяват и развиват като специалисти и в Търговище. Нашият град определено има нужда от попълнение с такива интелигентни, образовани, амбициозни и мотивирани млади хора.

- Как става записването в „Образователни технологии“?


- С гордост споделям, че около 90 % от клиентите на „Образователни технологии“ са избрали нашата школа по препоръка на свои познати, които вече са ползвали образователните ни услуги и са се убедили в техните предимства. Това за нас е огромно признание и повод за удовлетворение. Записването в „Образователни технологии“ става след среща-разговор с родителите и учениците. Целта на тази среща е да се установят индивидуалните потребности на всеки ученик, да се коментират целите, които трябва да постигнем и възможностите, които предлага нашата система. Предоставяме възможност на кандидат-студентите и зрелостниците да присъстват на демонстрационно занятие, за да преценят сами ефективността на методиката, която прилагаме. Изключително държим на това ученикът сам да се убеди в предимствата на предлаганата от нас система на обучение и след като се запознае с всички възможности, предлагани в нашия град, да направи своя осъзнат избор.

- Какво дава и какво отнема ръководният пост, г-жо Болярова?

- Работата ми в „Образователни технологии“ като мениджър на представителството в Търговище ми предостави възможност за личностно и професионално развитие, много нови контакти с ученици и родители, нови приятелства. Същевременно всичко това ме лиши от време за моето семейство, за най-близките ми хора: моите дъщери и моя съпруг. Винаги съм казвала, че на тях съм най-голям длъжник. Благодаря им за разбирането, за търпението и за съпричастността!


- Вие сте успяла жена. Кои са правилата Ви за поведение като човек, на които никога не изневерявате?

- Успехът за всеки човек има различни измерения. За мен успехът е в това да откриеш своето призвание, своята мисия - с работата си да бъдеш полезен на другите,да им помагаш да успяват. В този смисъл мога да кажа, че съм успяла. Принципите, на които държа в отношенията си с хората и в работата са: отговорност,организираност, стриктност, лоялност, добронамереност.


- И накрая – днес е 24 май. Какво бихте искали да пожелаете на своите колеги и възпитаници за празника?


- В Деня на българската просвета и култура пожелавам на моите колеги и на всички учители с възрожденски дух и ентусиазъм да продължават да просвещават своите ученици , да разпалват в тях стремежа към нови знания и да бъдат горди с техните успехи! На всички ученици пожелавам да притежават най-голямата сила - знанието и смело да покоряват всички свои върхове! Честит празник!

  • Написана от targovishte
  • Категория: Интервю

Търговищката болница сред лидерите в лечението на инсултите с тромболиза

dm 180217


- Д-р Митева, над 51 хиляди българи са повалени от инсулт през миналата година, според статистиката на Националния център за обществено здраве и анализи. Колко са прекаралите кованата болест в Търговище?


- 475 души, което никак не е малко и, за съжаление, от тях 50 са починали.


- Какво представлява инсултът?


- Инсултът е заболяване на мозъка. Изисква бърза реакция и лечение навреме. В това отношение информираността на хората е много остаряла. Да, преди 2000 г. нямаше лечение в острата фаза на инсулта, съответно – нямаше значение, дали ще дойдеш на първия-втория час или на петия- десетия. Докато сега има съществено значение! Не на всички инсулти можем да помогнем, но на една четвърт до една трета на тези болни може да се помогне те да не станат инвалиди. В това е смисълът! Затова е бързането - навреме да се възстанови кръвообръщението в запушения кръвоносен съд и на практика мозъкът да не загине и да няма последствия, да няма инвалидизация. Защото, макар и преживял инсулт, си оцелял! Ако си с тежки последствия инвалид – това влошава значително качеството на живот както на теб самия, така и на близките ти. И, ако на практика, дойдеш късно, ние просто ставаме едни регистратори на инвалидността. Да, имаш инсулт, и оттук нататък следва рехабилитация месеци наред, понякога цял живот... До третия час след инсулта, човек трябва да дойде при нас, защото ние имаме едно технологично време – миниму 40 минути, но да кажем – 1 час ни трябва в болницата, за да обработим болния. Трябва му скенер, кръвни изследвания, за да проверим какво е състоянието на кръвосъсирването му, защото ние директно му повлияваме и, ако този пациент има склонност към кървене, приема лекарства, които водят до кървене, е рисков и тези неща трябва да ги съобразим, както и ред други, разбира се. Ако не спазваме правилата, можем да предизвикаме някакво усложнение и да увредим болния.


- Кои са симптомите, по които човек би могъл да се усъмни, че получава инсулт?


- Най-честите и - за щастие, те са доста видими, са изкривяване на устата, нарушен говор и слабост – най-често в ръката и след това в крака. Но тези симптоми са сигурен белег за някакъв мозъчен проблем. Те насъпват най-често остро.


- Нека изброим рисковите фактори, които могат да доведат до инсулт, д-р Митева.


- Високо кръвно налягане, захарен диабет, абсолютната аритмия – много сериозен рисков фактор. 30 % от исхемичните инсулти са вследствие на абсолютна аритмия. Но доброто лечение на захарния диабет, на високото кръвно, на сърдечните заболявания съответно намалява риска от инсулти. Също така високият холестерол, тютюнопушенето, наднорменото тегло, застоялият начин на живот – всичките тези рискови фактори, които при много пациенти са събрани накуп – да, повишават риска от инсулт.


- На колко години бе най-младият Ви пациент миналата година?


- Имахме пациент на 26 години. Той дойде късно, след като е получил инсулта. При него имаше наднормено тегло, диабет, високо кръвно... Но преживя с едно добро възстановяване. Хората трябва да знаят, че никой не е застрахован!


- Жените или мъжете са по-често повалени от мозъчен удар?


- Долу-горе са по равен процент. Примерно до към 65-70-годишна възраст преобладават мъжете, след това започват жените да са повече като процент. Жените след критическата възраст са по-изложени на риск от инсулт, защото започват съдови промени по-ускорено в този период от живота.


- Едно от леченията на остри мозъчни инсулти е тромболизата. МБАЛ Търговище за миналата година е на второ място в страната по процент тромболизи – 3,5 на сто, след столичната „Св. Анна“, и в Топ 10 на болниците за 2016 г., които предлагат иновативната терапия. Това е похвално! Какво точно представлява това лечение и кога то дава най-добри резултати?


- Това в момента е единственото лечение, което може да предотврати инсулта, но то трябва да започне навреме – до 4 часа и половина от началото на симптомите. Затова болният трябва да дойде до третия час примерно, за да има време ние да започнем лечението. Всъщност като процедура тромболизата не е нещо сложно. Представлява венозно инжектиране на лекарство, бавно, венозно, в рамките на час с един апарат – казва се перфузор, който дозирано вкарва лекарството в организма. Така директно повлияваме на кръвосъсирването и съответно рискът от кървене е голям в някакъв период от време. Повлиявайки кръвосъсирването, ние се мъчим да стопим тромба. Първата тромболиза в нашето отделение е от февруари 2010 г. През следващите няколко години имахме по 25-26 такива лечения. Сега се забелязва лек спад по ред причини – най-вече, че пациентите не идват навреме. Затова апелирам - да не се чака линейка и, ако човекът не е съвсем обездвижен, по най-бързия начин да бъде докаран в болницата с личен транспорт. Много важно е да има близки около него, защото много често болните са сами вкъщи, получават инсулт, и, когато говорът е нарушен, той няма как да се обади, а и времето напредва... Периодично правя срещи с екипите на „Спешна помощ“, за да ги обучавам да карат такива болни – говоря за цялата област, защото единствено тук се прави това лечение, а е нормално всички пациенти да имат равен достъп - и от Попово, и от Омуртаг, и от Антоново и Опака. И пристигат наистина! Има доста пациенти, които близките им ги водят.


- Според данните от НЗОК - 16 са спасените пациенти във Вашето отделение миналата година. Как лекувате онези, при които тромболизата вече е невъзможна?


- Започваме да лекуваме рисковите фактори – пациентите са с високо кръвно, с декомпенсиран диабет, със сърдечно заболяване. Ако има оток на мозъка, лекуваме отока. Започва се ранна рехабилитация. По този начин процедираме.


- Какви съвети бихте дали на хората, така че по-рядко да стигат до болница?


- Първо – много сериозно да си лекуват соматичните, вътрешните заболявания, които водят до инсулт. Говоря за високото кръвно, за диабета, за сърдечната аритмия, за високия холестерол. Да не пушат, да се грижат за теглото си, да се движат. Това зависи конкретно от нас, самите.

Д-р Таня Митева е началник на Отделението по нервни болести в МБАЛ Търговище от 1995 г. Завършила е Медицински университет - Варна. През1989 г. придобива специалност „Неврология“. Има интерес към мозъчно-съдовата патология. Занимава се с ехографски изследвания на кръвоносните съдове на мозъка – т. нар. доплерова сонография.

  • Написана от targovishte
  • Категория: Интервю

Инж. Петко Матеев: 2016 година беше много добра за лозята

pm 140217

В навечерието на празника Трифон Зарезан - покровител на лозята, разговаряме с инж. Петко Матеев – изпълнителен директор на "ЛВК - Винпром" – Търговище.

- Г-н Матеев, разполагате с огромни масиви лозя. Нека да припомним - в кои региони са те и какви сортове имате?


- Регионът на град Търговище е с възможности за производство и получаване на висококачествени бели вина, затова лозята тук са 80 % бели. Имайки предвид почвено-климатичните предпоставки, ние се спираме на този или на друг сорт грозде. Работим в селата Кръшно – 550 дка, Дългач – около 1 800 дка, Кралево – 120 дка, Вардун – 3 800 дка, Избул до Нови пазар – 740 дка и 340 дка в Аврен, на високотото, над река Камчия и на 30 км по въздух от Черно море.


- Каква беше миналогодишната реколта и какви са резултатите от нея във винена продукция?


- Нямам случай за тези вече над 40 години във винарската промишленост да кажа, че не ми харесва реколтата. Ние за това сме учили, че взависимост от това, което ще ни сервира майката- природа, трябва да умеем да използваме всички начини и методи за получаване на качествени вина. А имаме и години, когато сме получавали и висококачествени вина, каквато е изминалата 2016 година. По отношение на валежи, на активна температурна сума, тя беше една много, много добра година за лозята. „Няма ли царевица, има лозя!“, са казали хората.


- Какъв беше средният добив от декар, г-н Матеев?

- Ако смятаме и тези, които бяха замръзнали и не дадоха никакъв добив, средният добив беше около 650-700 кг, но ако се изключат тези масиви, които бяха замръзнали, добивът отива някъде към 900 кг от декар. Тази година сме взели мерки и при тези ужасни температури от минус 18, минус 20 градуса не се притеснявахме, тъй като те бяха под снега, а той, както знаете, е топлоизолация, предпазва лозите от студа.


- През 2016-а „ЛВК Винпром Търговище“ добави нови награди към богатата си колекция отличия. Нека да ги припомним...


- Никога не съм водил статистика за наградите ни, само знам, че, където изпратим проба, взимаме медал! Миналата година имаме златен медал в Америка на ювелирната Диамантена водка, златен медал на Мускат дьо Монд в Париж и сребърен - на Шардоне. Това е, което си спомням. Ние традиционно участваме в Шардоне дьо Монд и Мускат дьо Монд – това са световни изложения в различни градове на Испания, Италия, Франция и Германия. Те са с доста изиксвания по отношение на подготовката на пробите, с високи претенции към качеството на виното, което ще се даде. Така че нямаме върнати проби досега – всичко, което изпращаме, се дегустира.


- Как преценявате винения пазар в България?


- За разлика от много страни, чиито правителства си уважават производителя и се борят да няма конкуренция, при нас е разграден двор. Европа има споразумение, че не възразява да има вина от Нова Зеландия, Австралия и Южноафриканската република, Аржентина, Чили и Калифорния, но тя не задължава обезателно да ги взимаме в България. Затова при нас има всякакви вина, процентно не са много - 10-12 на сто, но те винаги разколебават клиента и защо това да не е от българското вино, а трябва да са чужди?! Българският консуматор постепенно се уверява, че тези вина са по-скъпи и това не кореспондира на високо качество, а са просто обикновени вина и с транспорта и всичките разходи, се оскъпяват. От куртоазия ги купуват, но се забелязва отклонение и отново нашият авторитет взе да се издига. Другото е ниската покупателна способност на целокупния български народ, койот се чуди днес какъв хляб да купи – бял ли да бъде, черен ли. Хората си правят частни вина и ракии и нямат тази финансова възможност да кажат – ето по този повод дайте да купим бутилка-две хубаво вино, да бъде масата ни по-официална. Пият си вината – колко хубави, толкова и лоши, но какво да правят?! Покупателната способност на българите, пределно ви е ясно, е може би на последно място не само в Европа. Пример за правителство, което се грижи за своите производители, е съседна Турция. След като последната капка от местното вино се изпие, тогава се прави лиценз да се внесе от друга страна. Същото се отнася и за Румъния, която е също в Европа. Там има малко молдовски и малко български вина, останалите са само техни. Същото е положението в Унгария, за водката в Полша, за уискито във Великобритания и т. н. Такива маневри са измислили, че, за да влезне водка, уиски, вино в дадена страна е толкова трудно, че е по-добре човек да не се занимава с внос, а да си гледа собственото производство. Трудно ни е от кризата насам, вече 6-7 години. На всички колеги им остава преходен остатък вина от предната година. Говори се за руски пазар – там цените са изключително, да не кажа – обидно, ниски, в Полша са малко по-високи, въпреки че там нямат лозя, но пият вино. Всеки говори за Китай, но там партията трябва да каже на даден град, за да ти купи виното. Ние засега до този пиедестал не сме стигнали. Така че само мостри, приказки, делегации не стигат. Има колеги, които изнасят по нещо, но това е една троха от техните възможности.


- И все пак за къде се изнася наше, търговищко вино?


- Най-вече за Русия, за Полша, за Прибалтийските страни, за Англия, за Америка и за Виетнам, което нищо не е, както за брой страни, така и за количества.


- Как ще отбележите празника си, г-н Матеев?


- Както всяка година, ритуално ще зарежем лозята, тази година може би това ще стане на масивите край село Кръшно, ще раздадем пакети и вино на всички работници, ще се почерпим, както повелява традицията.


- Какво ще пожелаете на всички, които се трудят в „ЛВК Винпром Търговище“?


- Здраве и пак здраве желая на всички! Нека да си заслужат заплатите и да ги получават редовно. Да си уважават семействата и децата, да са добронамерени, да няма клюки, завист и злоба помежду им, да обичат ближните си, да се уважават с колегите си и да вървят напред.

  • Написана от targovishte
  • Категория: Интервю

3°C

Targovishte

Partly Cloudy

Humidity: 90%

Wind: 0.00 km/h

  • 23 Nov 2017 13°C 0°C
  • 24 Nov 2017 11°C 1°C