обновена 5:26 AM EEST, Jun 20, 2021

НЯМА ПО-ЩАСТЛИВ МОМЕНТ ОТ РАЖДАНЕТО НА ДЕТЕ

  • Публикувано в Интервю

ed i16

ИНТЕРВЮ С АКУШЕРКАТА ЕЛЕНА ДАМЯНОВА

Нейното име се превежда като избраница, слънчев лъч. И тя е точно такава! Една слънчева жена, избрана да дарява щастие. Повече от 20 години тя поема новия живот в ръцете си. Самата тя е майка на две пораснали деца – Динко и Екатерина. За нея казват, че е сърцата, темпераментна и решителна.

За емоциите и трудностите в професията в Деня на родилната помощ - Бабинден разговаряме с акушерката в отделението по акушерство и гинекология на МБАЛ - Търговище Елена Дамянова.


- Г-жо Дамянова, как решихте да станете акушерка?


- Като деца в училище често ни задаваха този въпрос. През 70-те, 80-те години на миналия век отговорите бяха космонавт, лекар, учител… Във времето нямах ясна представа какво точно искам да работя, но винаги съм си мислила, че моята професия трябва да е свързана с разнообразие и всеки ден да се случва нещо различно. Моята майка ми избра тази специалност. Тя ми беше подала документите за кандидатстване в Медицинския колеж в Русе. Аз не знаех за това. Така завърших за акушерка. А дали съм станала такава, времето ще го каже.


- Кое е най-трудното във Вашата професия?


- Акушерската професия не е свързана само със самия акт на раждането. Тя е грижа за всяка жена, нуждаеща се от помощ във връзка със здравословни гинекологични проблеми – оперативно лечение, грижи и профилактика по време на бременност, раждане. Акушерката изпълнява различни манипулации при обслужването на пациентките и е в най-близък контакт с тях. Компетентност, отзивчивост, доброта и позитивност са част от нещата, които водят към доверието на бъдещите майки. Кое е най-трудното ли? Всеки ден, всеки проблем, всяка ситуация до изписването на живи и здрави майка и бебе, са трудни.


- Какво е усещането да държите новия живот в ръцете си толкова често?


- Дар, чистота, благородство. Раждането на бебе е вълнуващо събитие. Емоциите не могат да се опишат с думи – те са усещане! Наградата е детският плач, щастливите родители… Скоро имахме родилка с отдавна чакано бебе. Случи се така, че бебето се роди чрез спешно секцио. Преди да тръгнем за операционната, майката ме попита дали ще бъда там. Отговорих й „Да“. Тогава тя ми каза: „Искам да те помоля, ако стане нещо с мен, да наречете бебето Божидар или Божидара, защото е дар от Бога“. Е, роди се Божидара! Сега и майка и бебе са добре и скоро ще бъдат изписани.


- Имате ли представа колко бебета са проплакали в ръцете Ви?


- И други са ми задавали този въпрос. В търговищкото отделение работя повече от 20 години. Никога не съм си водила статистика. Факт е обаче, че раждат мои „бивши“ бебета - вече мами!


- В България има недостиг на акушерки. Какво бихте посъветвали младите момичета, които ще изберат Вашата професия?


- Да, така е. Има недостиг на акушерки в цялата страна. Това е трудна и много отговорна професия. Тук не можеш да изтриеш грешката с гумичка или да продължиш работата утре. Бих казала това на момичетата, които тръгват по нашия път – ако могат да са всеотдайни денонощно, ако могат да загърбват собствените си ангажименти срещу 500 лв. основна заплата в името на това - да даряваш Живот – ние ги чакаме!


- Съвременните майки разчитат много на това – да се информират преди раждането от интернет. Какво бихте препоръчали като специалист на бъдещите майки, на които им предстои първо раждане?


- Аз съм „за“ квалифицираната информация от лекарите-специалисти и акушерките и „против“ информацията от форумите. Винаги прави впечатление – коя раждаща жена е черпила „знания“. В единия случай говорим за осъзнато раждане, а в другия – трудно осъзнаване, че се ражда плодът на любовта между двама души. Всички приказки завършват с това, че доброто побеждава. Така че, мили жени - бъдещи майки, черпете съвети от вашите акушер-гинеколози и акушерки. Всеки има лична съдба и тя не си прилича с тази – на другите.


- Как си почивате от работата?


- С ангажименти! /смее се/. Нормалните неща – семейство, приятели, пътувания…


- Носи ли Ви професията удовлетворение?


- Удовлетворение – да! Финансово обезщетение – не! Сякаш не е нормално хората с най-благородната професия да работят на две места, за да достигнат подобаващ доход за живеене.


- Чувствате ли уважение към професията си и към Вас лично като към хора, които посрещат новия живот?


- Надявам се, защото все още няма достатъчно добро отношение на останалите от сферата на здравеопазването към акушерките. Би било удовлетворяващо да получаваме реално уважение за нашата автономна професия. Ние сме равностоен участник в медицинския екип, така че пациентката да получи най-добрите, най-квалифицираните грижи и да остане доволна.


- Какво ще пожелаете на колегите си за празника?


- Да даряваме усмивки на много родители, да помагаме да се раждат здрави и красиви деца, защото те са нашето бъдеще, нашата подкрепа и по-добро подобие! Защото няма по-щастлив момент за всяко семейство от раждането на дете. Поздравявам с настоящия празник на родилната помощ целия екип при ОАГ Търговище – лекари, акушерки и сантитарки, и им желая здраве, признателност към труда и вяра в новия живот!