обновена 5:26 AM EEST, Jun 20, 2021

ДА РАБОТИШ В МУЗЕЯ Е ПРИЗВАНИЕ!

  • Публикувано в Интервю

mj 0106160

ИНТЕРВЮ С МАГДАЛЕНА ЖЕЧЕВА - ДИРЕКТОР НА МУЗЕЯ В ТЪРГОВИЩЕ

Съвсем наскоро, в навечерието на 24 май, Магдалена Жечева – директор на Регионален исторически музей Търговище, бе удостоена с Диплом в категория „Мениджмънт и администрация на култура“ за успешния управленски модел и за цялостен принос на институцията за обогатяване на културния живот в общината.


Вече 30 години от живота си тя е отдала на търговищкия музей, на който от 15 години е ръководител. Казва, че е сред щастливците, работещи това, което им е присърце.


В „Лицата на Търговище“ днес ви представяме Магдалена Жечева – директор на Регионален исторически музей Търговище.

- Какво е мястото на музея в културния живот на Търговище, г-жо Жечева?mj 0106162


- Смея да твърдя, че музеят има много сериозно и авторитетно място. Чувстваме го от хората, които влизат тук, които ни подкрепят и партнират, и ,разбира се, от ръководството на Община Търговище.


- Бихте ли назовали някои от най-интересните експонати?


- О, разбира се! Трябва да подчертая, че музеят има 40-хиляден фонд, който непрекъснато се обогатява. Имаме много ключови експонати. Ще започна с археологическата експозиция, защото археологията е в центъра на общественото внимание – Кралевското съкровище, култовата сцена от село Овчарово, чудесната римска статуетка на богинята Атина, находките от тракийския некропол от Кралево и тези – от Мисионис, коланната тока с грифон, която е в основата на герба на Търговище. Самата Хаджи Ангелова къща е ценност, но ралото, диканята предизвикват интереса на по-младото поколение. В експозицията са представени разнообразни свидетелства, свързани с факта, че Търговище е една малка България, както казваше преди години проф. Димитър Овчаров, защото съдбите на много хора от различни части на страната са свързани тук, поради различни исторически обстоятелства. Славейковото училище е не само знаково за града ни, но и за България. Самият Славейков е казал навремето „такова училище досега няма...“. В тази сграда ние се опитваме да показваме най-интересното от нашите фондове. Тук могат да се видят камата на Куруто, енколпионите на митрополит Андрей, чудесната ни колекция с оръжия... Така че музеят може да се похвали с изключително интересни ценности от всички епохи.


- Г-жо Жечева, говорите с такава жар за музея, как се насочихте към тази професия?


- Аз исках да стана археолог. Може би 50 процента от колегите ми във випуска бяха дошли да учат история с тази мисъл. По наше време нямаше специалност „Археология“, имаше специализация и аз, успоредно с редовния курс, я завърших. Когато бях в шести клас прочетох една книга за маите и това сякаш ме повлече в тази посока. В началото всичко изглежда много романтично, по-късно човек се научава да гледа на нещата по друг начин. В семейството ми пиететът към историята винаги е бил на почит. Откърмена съм с образа на Левски, с енциклопедиите от библиотеката, албумите, представящи световната история, които купувахме от руската книжарница... Така че мечтата ми бе да стана археолог. Но по силата на много обстоятелства, като започнах работа в музея, се занимавах с най-омразния ми исторически период – история на капитализма и революционното работническо движение. Вече не мисля така, защото там има страшно интересни идеи, личности, събития, и не съжалявам, че работих върху това. А пък с археологията се занимавам по силата на служебните си задължения сега и се радвам, когато колегите успяват. Щастлива съм, че работя това, за което съм учила! Защото в съвременния свят да работиш това, което ти е на сърцето, е лукс .


- Много често правите Дни на отворените врати в музея. Жадни ли са търговищенци за родната история?


- Прави ми впечатление, че при всяко откриване на изложба или на всяко наше събитие виждам нови лица, което ме обнадеждава, че има интерес към историята. Ние се опитваме да удовлетворим в рамките на възможното интереса на всички. Затова сме се насочили към по-малките, за да може отрано да разпалим този интерес. Децата остават очаровани от възрожденската класна стая – тя е голямо забавление за тях, помнят я, наобикалят я при всяко следващо идване в музея... Аз съм обнадеждена! Хората се вълнуват от историята. И това е един голям стимул и мотив за работа на колегията. Кара те да търсиш различни решения и идеи.


- Споменахте Кралевското златно съкровище. То остава за още три години тук. Идват ли туристи специално, за да го видят?


mj 0106163- Трябва да призная, че като изключим първоначалната еуфория, която беше първите две години, сега то се приема като част от експозицията. Много специалисти идват да му се любуват. То представлява интерес и за хора от други градове на страната.


- На каква възраст са посетителите на музея? И колко души са посетили експозициите и гостуващите изложби миналата година?


- Публиката ни е изключително разнообразна – имаме, ако щете бебета, които родителите им водят за първи път в музея. В последните години ние акцентираме върху нашата работа с децата. Много удовлетворяваща е работата ни с детските ясли, градини и училищата. Разработваме образователни програми. Имаме идея в Свещаровата къща да отвори врати един детски музеен център. Посетители са ни и хората от средната възраст и пенсионери. Миналата година около 14 хиляди са били нашите гости, като повече от половината от тях са деца. Винаги съм казвала, че музеите не могат да бъдат разглеждани като магазин! На мен лично ми доставя много голямо удоволствие да видя едно цяло семейство от три поколения, отколкото някой, който е дошъл само, заради печата. Разбира се, радващо е, че в резултат на включването ни в стоте обекта, имаме засилен интерес към Славейковото училище и Мисионис.


- Какви инициативи предприемате за привличане на по-голям брой посетители тази година? Равносметката Ви след Нощта на музея...mj 0106161


- Тази година близо 3 хиляди души са обиколили всичките експозиции в Европейската нощ на музеите. Аз имам амбицията да дам възможност чрез музея търговищките граждани да се докоснат до нещо по-различно, каквито са китайските изложби, които ни гостуваха, както беше вечерта на Индонезия... Трудно е да стигнем до някои части на планетата, затова по този начин се докосваме до Тибет, до китайската бродерия, до индонезийския батик.

- А намират ли се все още дарители-патриоти?


- О, много са хората, които подаряват предмети, неща от личните си архиви, от домовете си. Най-важното е, че ги предоставят на музея, а не на колекционери. Ние всяка година показваме част от това, което е влязло. То е изключително разнообразно. Имаме хора, които постоянно даряват!


- От колко души се състои екипът на Регионален исторически музей Търговище? И как стимулирате колегите си да работят така всеотдайно, г-жо Жечева?


- Мога да кажа, че съм щастлив човек по отношение на колегите, с които съм работила и работя. Работила съм с няколко поколения – с хората, които са създавали музея, като Иван Якимов, Георги Гинев, Илка Ангелова, с поколенията, които след това го доразвиваха като Параскева Стоянова, Йорданка Петкова, Ангел Конаклиев... Щастлива съм, че хванах тази смяна на поколенията и съм сред тези млади хора, които работят сега в музея. Радващо е, че в момента имаме 20 души на възраст от 25 до 60 години, като преобладаващи са младите. Всеки един от тях работи, воден от висшето призвание да проучва историята, да събира, обработва, публикува, да прави изложби, да въвежда в обръщение научно пред публика ценностите... Всъщност да работиш в музей, за мене, е призвание. Всичките ми колеги, смятам, работят с удоволствие. Професията ни свързва с много и различни хора и за мен – това е изключително богатство. Дали това ще е посетителят в музея, който ще ти каже, че рядко може да види такъв музей или така радушно са го посрещнали, или пък някой, който се удивлява на екскурзоводката и нейния увлекателен разказ, или примерно – човекът, дошъл да дари... Всяка среща ни зарежда с оптимизъм. Изключително богатство е да комуникираш с хората и то в тази сфера, която ти е интересна и ти доставя удоволствие - да можеш да разкажеш и покажеш на колкото се може повече хора.


- Музеят е посещаван от известни български и чуждестранни гости. Кои са те и помните ли нещо любопитно от техните коментари?


- Преди време имахме много интересна група от Болоня, Италия, която си била набелязала да разгледа определени музеи в България. В Търговище бяха дошли специално, заради култовата сцена от село Овчарово. Имали сме посетители от Южна Америка, които пък, заставайки пред култовата сцена, извършиха култов ритуал – толкова бяха впечатлени! Преди години ни бе гостувал кметът на Ватерло, САЩ. Корените му били от село Константин, Търговищко. Беше много впечатлен от нашите експозиции и сподели, че те имали само една фотоизложба. Това ни даде самочувствие! Много приятен спомен ще остане гостуването на представителите от Болград през панаирната седмица с този техен архаичен български език. Те бяха изключително любознателни, питаха, изживяваха това, което виждаха... Беше много впечатляващо! Идвали са японският посланик, когото заведохме до Мисионис, индонезийският посланик, който разгледа експозициите в Славейковото училище... Интересна е случката от 1993 г. Тогава от чужбина се завръща един български дипломат – Христо Шишманов, около 90-годишен. Той е родом от Търговище, израснал в Хаджи Ангеловата къща. След като бива награден от президента, идва до Търговище и изказва удовлетворението си, че родната му къща е станала музей.


- Предстои да отбележим 140 години от гибелта на Никола Симов - Куруто. Какво да очакваме от Вас?


- Къщата беше включена в капиталовата програма на Общината, в резултат на което успяхме да направим един сериозен ремонт на сградата. Важно е и това, че се опитваме да обновим и самата експозиция вътре. За съжаление, за самия Никола Симов не се знае много, но колегите ще представят една малко по-модерна гледна точка на експозицията. На 2 юни като част от програмата по отбелязване на Деня на Ботев и загиналите за свободата ни, ще бъде включен и Никола Симов като национално значима фигура в революционното движение на България от Търговище. Ние сме в дълг към тази личност, защото дори неговият паметник се появява едва през 60-те години, а пък първата сериозна статия-проучване за живота му е от 1927 г. Сега издаваме един много красив албум. Чрез ритуала по откриване на обновената къща-музей ще отдадем почит към паметта му.


- Какво от съвремието искате да съхраните за бъдещите поколения?


mj 0106164- Съвремеността човек винаги гледа по-критично и невинаги успява да оцени това, което има около себе си. Искаме да съхраним всичко, каквото можем, като информация за събитията и личностите, като предмети на бита, които използваме сега. Хората обикновено гледат на ежедневието си като на ежедневие. Не им прави впечатление, но модата, техниката, елементите от бита, учебници, изборни материали на политическите партии – това също са част от нещата, които търсим и представляват интерес за музея. Затова имам един призив към всички – не изхвърляйте старите си вещи, обадете се в музея! Много ме боли, когато мина покрай контейнер за смет и видя разпилени снимки и захвърлени предмети... Преди 7-8 години при нас дойде един мъж с албум и ни попита дали ще представлява интерес за нас. Оказа се едно безценно богатство със снимки на войнишкия паметник! Албумът съдържа към 50 снимки от откриването на паметника. Много от нещата отпреди 20 години вече ги няма и те са история! Виждате дори и центърът на Търговище се промени. Така че с тези темпове на развитие всичко става история! И ние сме едни от хората, които трябва да я съхраним.


- И накрая - какво обичате да правите в свободното си време, г-жо Жечева? Как си почивате, имате ли някакво хоби?


- Много обичам да пътувам. Знаете, че родените под знака на Стрелеца са пътешественици. Всяка година пътувам до различна дестинация и предпочитам да откривам по нещо за себе си в Европа и България. А и професията ми позволява да пътувам често из страната. Другата ми страст са книгите. Да, компютърът ми е подвластен, но за мен е удоволствие да взема една книга и да се потопя в нейния свят.