обновена 5:26 AM EEST, Jun 20, 2021

НАСИМО: ТЪРГОВИЩЕ Е ГРАД НА ТАЛАНТИ!

  • Публикувано в Интервю

ns 001

ИНТЕРВЮ СЪС СТАНИСЛАВ ТРИФОНОВ - НАСИМО

ns 01

Наричат го мъдрия вандал, смирения бунтар, уличния философ и гения със собствен почерк. Той се определя като рак-мечтател, който не кривва нито на йота от максимата „Дай най-доброто от себе си - Господ ще свърши другата работа“. Според него всичко, от което се нуждаем, е любов, а смисълът на човешкия живот се крие в нещо така простичко - да се научим да даваме, без да очакваме отплата.


Разговаряме с Nasimo, Nastera, Kardami Kapila Das или просто със Станислав Трифонов – известния графити артист, в деня, когато художниците честват своя професионален празник. Чиста случайност или пък не! Японците казват, че нищо не се случва по случайност. Докато слушам Насимо, душата ми се изпълва със светлина. И ми се приисква да му подражавам! В различието, в добрината и позитивизма, в спокойствието, в откровеността, в доверието и човечността. На него – момчето от Търговище, чието творчество е разпознаваемо по цял свят.


В „ЛИЦАТА НА ТЪРГОВИЩЕ“ – търговищенецът с номинация за Будител на годината – Станислав Трифонов - Насимо.

- Насимо, помниш ли първата си рисунка със спрей в Търговище и къде точно я направи?ns 02


- Първата драсканица „sk8 or die” беше до Лятното кино и точно, когато приключихме, минаха полицаи и ние се скрихме. 


- Откъде се зароди интересът ти към графити-изкуството? И как откри дарбата си да твориш? Не си учил за художник в училище, а в Школата при Стоян Момчилов. Избрал си Механото, а след това си завършил „Живопис“ във Велико Търново...


- Покрай скейтборда се запалих по графитите и лека-полека и по рисуването. Всичко беше като една игра! Аз още от малък рисувах, но не съм го правил сериозно. Когато започнах да правя графити, интересът ми към рисуването се разпали. Записах се в Школата по изобразително изкуство. Стоян Момчилов беше първият човек, който повярва в мен и ме насърчи да рисувам. Интересът ми все повече се разпалваше и разпалваше и не спира да се губи и досега. Все едно в един огън да сипеш масло – само можеш да го възпламениш повече! И така, кандидатствах в Търново, приеха ме, завърших...


- И след това... в каква посока пое пътят ти от Търговище? Къде си рисувал?


- След Търговище беше Варна, след това – Велико Търново, София и всички градове на страната. После ме поканиха да участвам на един фестивал в Сърбия, след това в Полша, в Гърция, Румъния и всички страни наоколо, после заминах за Лондон, бил съм в Германия, Канада, Хонг Конг, Индия...


- Имаш толкова много изложби по света, автор си на първата българска книга с графити... Считаш ли себе си за успял човек?


ns 03- Мисля, че съм на един път, който няма край. Не знам по какви критерии човек може да разбере, че е успял или не е. Аз считам, че просто съм намерил това, което е моето призвание, затова се ангажирам в такива дейности, които подпомагат моите желания. А моето желание е да помагам на другите и го правя чрез дарбата, която Бог ми е дал. Чувствам се пълноценен в това, което правя.


- Любовта и свободата ли са движещите сили при теб?


- Абсолютно! Най-вече любовта и след това, ако човек има любов, той е придобил и свобода.


- Затова ли изрисува Дядо Добри и българските революционери?


- Да, защото Дядо Добри е символ на безкористната любов, истинската любов. А пък чрез изобразяването на революционерите искам да подчертая – какво е истинска свобода. Това е, когато човек възстанови изначалната си духовна позиция, защото всичко друго е временно.


- Какво би могло да провокира твореца у теб?ns 04


- Невежеството най-вече ме провокира – в негативен план! Моята борба е срещу невежеството в мен самия. А в позитивна насока ме провокира - да видя тази чиста безкористна любов някой да я прилага в живота си. Вдъхновява ме божествената искра – аз това търся у хората!


- Знаеш ли, проф. Димитър Чолаков казва, че, ако една творба не е минала през сърцето на автора – не струва нищо. Всичко ли изстрадваш? Оставяш ли навсякъде част от душата си?


- Абсолютно! Иначе това няма да е изкуство! То е като да направиш компромис със себе си. Аз вярвам, че един артист трябва да се раздаде на 100 процента. Тази максима я знам от Данчо Камджалов - една удивителна личност, с огромна мощ да влияе на другите хора. Провидението така е направило, че с него да се срещнем в София, а не в Търговище. Той е една от личностите, която ме мотивира и ентусиазира да продължавам в същия дух. Всичко в изкуството трябва да мине през сърцето, защото там нещата не са преправени – там те са истински, докато в ума те са фалшиви, спекулативни. Целта на изкуството като цяло е да предаде състоянието, да има послание. Аз изразявам моето състояние чрез образите на другите.


- Вярваш ли в предопределеността на човешката съдба?


ns 05- Вярвам в това, че ние самите си я предопределяме. Защото нашите действия водят до тези последстсвия, които в момента изживяваме - нашите желания, нашите копнежи ни пишат съдбата, не някой друг. В това вярвам аз и виждам, че така се случва.


- Какво би изрисувал в родния си град – първото, което ти идва наум?


- Може би ще бъде свързано с Никола Маринов.


- А имал ли си такива предложения?


- Досега не съм получавал. Аз съм там, където има интерес. Ако няма интерес, не се натрапвам. Но, ако получа предложение, с най-голямо удоволствие бих откликнал на момента дори! Все пак това е мястото, където съм се появил на този свят. Имам много спомени, много сантиментални моменти.


-Работил си по последния си голям проект повече от година - "There is Light" – изложбата в подземния паркинг на метростанция. Разкажи малко повече за инициативата? И защо я определиха като „съвършената изложба“?


- С Ясен Гешев имахме идеята от 3 години – да направим нещо в подземен паркинг. Концепциите ни се смениха доста пъти оттогава. През тази една година изчистихме последната – че всяко едно живо същество на тази планета е изградено от светлина и носи светлината в себе си и че трябва да се обръщаме по-често навътре към себе си, да приемем, че сме на „бойно поле“, водим една битка и тя е за нас, самите. Да открием нашата истинска позиция – на чисти, изпълнени с блаженство и любов, със знания и вечност същества. Това беше идеята на изложбата, затова и платната в експозицията са разделени на две – едни и същи хора съм изобразил първо преди „битката“ и след това – излезли успешно от нея, в пълно блаженство и мир със себе си. Не съм предполагал, че изложбата ще има чак такъв успех! Искахме да дадем на хората една надежда и да им покажем един пример, че можем да постигнем истинско щастие, обръщайки се навътре към себе си, защото щастието е вътре в нас. Реакциите на посетителите говореха много! Имаше хора, които си тръгваха разплакани, разтреперани от вълнение... Всеки, запазил поне малко от чистотата в себе си, усети идеята ни. Зарадва ме и това, че имаше много мои съграждани на откриването на изложбата. Имаше хора от Варна, от Попово, от Велико Търново, дошли специално за това.

ns 06
- Номиниран си за Будител на 2016. Чувстваш ли се наистина такъв?


- Не, не се чувствам. Аз може би съм най-заспалият будител, защото знам, че аз, самият, не съм се пробудил. Оценявам това, че са ме номинирали. Важното е да продължаваме да се будим сами себе си, защото, ако чакаме някой друг да го направи, ще си останем спящи.


- Търговище за теб е...


- Търговище за мен е много специално място, щом тук са се появили толкова много личности със значими мисии. Необяснимо е! Това е място на таланти! Място, в което се сблъскваш с много трудности и перипетии, но и място, което помага на хората да израснат, преодолявайки ги и борейки се, въпреки тях. Защото, ако не си се преборил с трудностите, никога няма да станеш такъв, какъвто си, а това е само за наше добро. Търговище е от тези места, където животът не е като по филмите, но там се каляваш.


- И накрая – каква е мечтата на Насимо?


- Мечтата ми е да отворя сърцето си и оттам да бликне един чист извор на любов. Да продължавам да помагам на всички нуждаещи се от моята помощ.


Снимки: Личен архив на Nasimo