обновена 5:26 AM EEST, Jun 20, 2021

Инж. Петко Матеев: 2016 година беше много добра за лозята

  • Публикувано в Интервю

pm 140217

В навечерието на празника Трифон Зарезан - покровител на лозята, разговаряме с инж. Петко Матеев – изпълнителен директор на "ЛВК - Винпром" – Търговище.

- Г-н Матеев, разполагате с огромни масиви лозя. Нека да припомним - в кои региони са те и какви сортове имате?


- Регионът на град Търговище е с възможности за производство и получаване на висококачествени бели вина, затова лозята тук са 80 % бели. Имайки предвид почвено-климатичните предпоставки, ние се спираме на този или на друг сорт грозде. Работим в селата Кръшно – 550 дка, Дългач – около 1 800 дка, Кралево – 120 дка, Вардун – 3 800 дка, Избул до Нови пазар – 740 дка и 340 дка в Аврен, на високотото, над река Камчия и на 30 км по въздух от Черно море.


- Каква беше миналогодишната реколта и какви са резултатите от нея във винена продукция?


- Нямам случай за тези вече над 40 години във винарската промишленост да кажа, че не ми харесва реколтата. Ние за това сме учили, че взависимост от това, което ще ни сервира майката- природа, трябва да умеем да използваме всички начини и методи за получаване на качествени вина. А имаме и години, когато сме получавали и висококачествени вина, каквато е изминалата 2016 година. По отношение на валежи, на активна температурна сума, тя беше една много, много добра година за лозята. „Няма ли царевица, има лозя!“, са казали хората.


- Какъв беше средният добив от декар, г-н Матеев?

- Ако смятаме и тези, които бяха замръзнали и не дадоха никакъв добив, средният добив беше около 650-700 кг, но ако се изключат тези масиви, които бяха замръзнали, добивът отива някъде към 900 кг от декар. Тази година сме взели мерки и при тези ужасни температури от минус 18, минус 20 градуса не се притеснявахме, тъй като те бяха под снега, а той, както знаете, е топлоизолация, предпазва лозите от студа.


- През 2016-а „ЛВК Винпром Търговище“ добави нови награди към богатата си колекция отличия. Нека да ги припомним...


- Никога не съм водил статистика за наградите ни, само знам, че, където изпратим проба, взимаме медал! Миналата година имаме златен медал в Америка на ювелирната Диамантена водка, златен медал на Мускат дьо Монд в Париж и сребърен - на Шардоне. Това е, което си спомням. Ние традиционно участваме в Шардоне дьо Монд и Мускат дьо Монд – това са световни изложения в различни градове на Испания, Италия, Франция и Германия. Те са с доста изиксвания по отношение на подготовката на пробите, с високи претенции към качеството на виното, което ще се даде. Така че нямаме върнати проби досега – всичко, което изпращаме, се дегустира.


- Как преценявате винения пазар в България?


- За разлика от много страни, чиито правителства си уважават производителя и се борят да няма конкуренция, при нас е разграден двор. Европа има споразумение, че не възразява да има вина от Нова Зеландия, Австралия и Южноафриканската република, Аржентина, Чили и Калифорния, но тя не задължава обезателно да ги взимаме в България. Затова при нас има всякакви вина, процентно не са много - 10-12 на сто, но те винаги разколебават клиента и защо това да не е от българското вино, а трябва да са чужди?! Българският консуматор постепенно се уверява, че тези вина са по-скъпи и това не кореспондира на високо качество, а са просто обикновени вина и с транспорта и всичките разходи, се оскъпяват. От куртоазия ги купуват, но се забелязва отклонение и отново нашият авторитет взе да се издига. Другото е ниската покупателна способност на целокупния български народ, койот се чуди днес какъв хляб да купи – бял ли да бъде, черен ли. Хората си правят частни вина и ракии и нямат тази финансова възможност да кажат – ето по този повод дайте да купим бутилка-две хубаво вино, да бъде масата ни по-официална. Пият си вината – колко хубави, толкова и лоши, но какво да правят?! Покупателната способност на българите, пределно ви е ясно, е може би на последно място не само в Европа. Пример за правителство, което се грижи за своите производители, е съседна Турция. След като последната капка от местното вино се изпие, тогава се прави лиценз да се внесе от друга страна. Същото се отнася и за Румъния, която е също в Европа. Там има малко молдовски и малко български вина, останалите са само техни. Същото е положението в Унгария, за водката в Полша, за уискито във Великобритания и т. н. Такива маневри са измислили, че, за да влезне водка, уиски, вино в дадена страна е толкова трудно, че е по-добре човек да не се занимава с внос, а да си гледа собственото производство. Трудно ни е от кризата насам, вече 6-7 години. На всички колеги им остава преходен остатък вина от предната година. Говори се за руски пазар – там цените са изключително, да не кажа – обидно, ниски, в Полша са малко по-високи, въпреки че там нямат лозя, но пият вино. Всеки говори за Китай, но там партията трябва да каже на даден град, за да ти купи виното. Ние засега до този пиедестал не сме стигнали. Така че само мостри, приказки, делегации не стигат. Има колеги, които изнасят по нещо, но това е една троха от техните възможности.


- И все пак за къде се изнася наше, търговищко вино?


- Най-вече за Русия, за Полша, за Прибалтийските страни, за Англия, за Америка и за Виетнам, което нищо не е, както за брой страни, така и за количества.


- Как ще отбележите празника си, г-н Матеев?


- Както всяка година, ритуално ще зарежем лозята, тази година може би това ще стане на масивите край село Кръшно, ще раздадем пакети и вино на всички работници, ще се почерпим, както повелява традицията.


- Какво ще пожелаете на всички, които се трудят в „ЛВК Винпром Търговище“?


- Здраве и пак здраве желая на всички! Нека да си заслужат заплатите и да ги получават редовно. Да си уважават семействата и децата, да са добронамерени, да няма клюки, завист и злоба помежду им, да обичат ближните си, да се уважават с колегите си и да вървят напред.