обновена 5:26 AM EEST, Jun 20, 2021

Търговищката болница сред лидерите в лечението на инсултите с тромболиза

  • Публикувано в Интервю

dm 180217


- Д-р Митева, над 51 хиляди българи са повалени от инсулт през миналата година, според статистиката на Националния център за обществено здраве и анализи. Колко са прекаралите кованата болест в Търговище?


- 475 души, което никак не е малко и, за съжаление, от тях 50 са починали.


- Какво представлява инсултът?


- Инсултът е заболяване на мозъка. Изисква бърза реакция и лечение навреме. В това отношение информираността на хората е много остаряла. Да, преди 2000 г. нямаше лечение в острата фаза на инсулта, съответно – нямаше значение, дали ще дойдеш на първия-втория час или на петия- десетия. Докато сега има съществено значение! Не на всички инсулти можем да помогнем, но на една четвърт до една трета на тези болни може да се помогне те да не станат инвалиди. В това е смисълът! Затова е бързането - навреме да се възстанови кръвообръщението в запушения кръвоносен съд и на практика мозъкът да не загине и да няма последствия, да няма инвалидизация. Защото, макар и преживял инсулт, си оцелял! Ако си с тежки последствия инвалид – това влошава значително качеството на живот както на теб самия, така и на близките ти. И, ако на практика, дойдеш късно, ние просто ставаме едни регистратори на инвалидността. Да, имаш инсулт, и оттук нататък следва рехабилитация месеци наред, понякога цял живот... До третия час след инсулта, човек трябва да дойде при нас, защото ние имаме едно технологично време – миниму 40 минути, но да кажем – 1 час ни трябва в болницата, за да обработим болния. Трябва му скенер, кръвни изследвания, за да проверим какво е състоянието на кръвосъсирването му, защото ние директно му повлияваме и, ако този пациент има склонност към кървене, приема лекарства, които водят до кървене, е рисков и тези неща трябва да ги съобразим, както и ред други, разбира се. Ако не спазваме правилата, можем да предизвикаме някакво усложнение и да увредим болния.


- Кои са симптомите, по които човек би могъл да се усъмни, че получава инсулт?


- Най-честите и - за щастие, те са доста видими, са изкривяване на устата, нарушен говор и слабост – най-често в ръката и след това в крака. Но тези симптоми са сигурен белег за някакъв мозъчен проблем. Те насъпват най-често остро.


- Нека изброим рисковите фактори, които могат да доведат до инсулт, д-р Митева.


- Високо кръвно налягане, захарен диабет, абсолютната аритмия – много сериозен рисков фактор. 30 % от исхемичните инсулти са вследствие на абсолютна аритмия. Но доброто лечение на захарния диабет, на високото кръвно, на сърдечните заболявания съответно намалява риска от инсулти. Също така високият холестерол, тютюнопушенето, наднорменото тегло, застоялият начин на живот – всичките тези рискови фактори, които при много пациенти са събрани накуп – да, повишават риска от инсулт.


- На колко години бе най-младият Ви пациент миналата година?


- Имахме пациент на 26 години. Той дойде късно, след като е получил инсулта. При него имаше наднормено тегло, диабет, високо кръвно... Но преживя с едно добро възстановяване. Хората трябва да знаят, че никой не е застрахован!


- Жените или мъжете са по-често повалени от мозъчен удар?


- Долу-горе са по равен процент. Примерно до към 65-70-годишна възраст преобладават мъжете, след това започват жените да са повече като процент. Жените след критическата възраст са по-изложени на риск от инсулт, защото започват съдови промени по-ускорено в този период от живота.


- Едно от леченията на остри мозъчни инсулти е тромболизата. МБАЛ Търговище за миналата година е на второ място в страната по процент тромболизи – 3,5 на сто, след столичната „Св. Анна“, и в Топ 10 на болниците за 2016 г., които предлагат иновативната терапия. Това е похвално! Какво точно представлява това лечение и кога то дава най-добри резултати?


- Това в момента е единственото лечение, което може да предотврати инсулта, но то трябва да започне навреме – до 4 часа и половина от началото на симптомите. Затова болният трябва да дойде до третия час примерно, за да има време ние да започнем лечението. Всъщност като процедура тромболизата не е нещо сложно. Представлява венозно инжектиране на лекарство, бавно, венозно, в рамките на час с един апарат – казва се перфузор, който дозирано вкарва лекарството в организма. Така директно повлияваме на кръвосъсирването и съответно рискът от кървене е голям в някакъв период от време. Повлиявайки кръвосъсирването, ние се мъчим да стопим тромба. Първата тромболиза в нашето отделение е от февруари 2010 г. През следващите няколко години имахме по 25-26 такива лечения. Сега се забелязва лек спад по ред причини – най-вече, че пациентите не идват навреме. Затова апелирам - да не се чака линейка и, ако човекът не е съвсем обездвижен, по най-бързия начин да бъде докаран в болницата с личен транспорт. Много важно е да има близки около него, защото много често болните са сами вкъщи, получават инсулт, и, когато говорът е нарушен, той няма как да се обади, а и времето напредва... Периодично правя срещи с екипите на „Спешна помощ“, за да ги обучавам да карат такива болни – говоря за цялата област, защото единствено тук се прави това лечение, а е нормално всички пациенти да имат равен достъп - и от Попово, и от Омуртаг, и от Антоново и Опака. И пристигат наистина! Има доста пациенти, които близките им ги водят.


- Според данните от НЗОК - 16 са спасените пациенти във Вашето отделение миналата година. Как лекувате онези, при които тромболизата вече е невъзможна?


- Започваме да лекуваме рисковите фактори – пациентите са с високо кръвно, с декомпенсиран диабет, със сърдечно заболяване. Ако има оток на мозъка, лекуваме отока. Започва се ранна рехабилитация. По този начин процедираме.


- Какви съвети бихте дали на хората, така че по-рядко да стигат до болница?


- Първо – много сериозно да си лекуват соматичните, вътрешните заболявания, които водят до инсулт. Говоря за високото кръвно, за диабета, за сърдечната аритмия, за високия холестерол. Да не пушат, да се грижат за теглото си, да се движат. Това зависи конкретно от нас, самите.

Д-р Таня Митева е началник на Отделението по нервни болести в МБАЛ Търговище от 1995 г. Завършила е Медицински университет - Варна. През1989 г. придобива специалност „Неврология“. Има интерес към мозъчно-съдовата патология. Занимава се с ехографски изследвания на кръвоносните съдове на мозъка – т. нар. доплерова сонография.