обновена 10:35 AM EEST, Sep 25, 2022

Нели Болярова: Търговище има нужда от образовани, амбициозни и мотивирани млади хора

  • Публикувано в Интервю

nb 2405171

„Ученикът не е съд, който трябва да бъде запълнен, а факел, който трябва да бъде запален“, е казал древногръцкият историк Плутарх. В „Образователни технологии“ – Търговище този факел гори вече 18 лета.


В Деня на българската просвета и култура в „ЛИЦАТА НА ТЪРГОВИЩЕ“ ви представяме Нели Болярова – мениджър на първата частна образователна школа в града. Тя е историк по образование. Благословена е ежедневно да е сред млади хора, да разширява хоризонтите им и да дава криле на мечтите им. А децата й отвръщат с любов и признателност. Нели Болярова е жена, която е намерила собствения си път и върви уверено по него. Майка е на две очарователни дъщери, има две прекрасни внучета.

- Г-жо Болярова, Вашият учебен център навършва пълнолетие тази година. „Образователни технологии” се утвърди в Търговище като школа на амбициозните, знаещите, можещите и реализиращите се Ваши възпитаници. Това ли бе каузата Ви за тези 18 години труд?

- „Образователни технологии“ е създадена през 1990 г. в гр.София .Фирмата е една от най-големите частни образователни институции, която има свои представителства в много градове на страната. „Образователни технологии“ има и две частни училища в гр.София: Основно и Профилирана гимназия. Преди няколко дни Профилирана гимназия „Образователни технологии“ в гр. София отбеляза 10 години от откриването си. Представителството на „Образователни технологии“ в Търговище е създадено през 1999 год. Тази учебна година навършихме пълнолетие. Ние сме първата частна образователна школа в града, която преди 18 години предложи в Търговище възможност за допълнителни следучилищни занимания на учениците по всички предмети, подготовка за кандидатстудентски изпити, кандидатстване след 7 клас, както и първата частна занималня за ученици 1-4 клас. Мисията на нашата школа през изминалите вече 18 години е да дава успешен старт на всички ученици и млади хора, които искат да постигат повече в живота и да бъдат успешни. „Образователни технологии“ е възможност и избор на амбициозните!

nb 2405173

- Какви са приоритетите Ви в работата с подрастващите? „Образователни технологии” е единствената частна образователна школа в града, която работи по своя авторска учебна система...


- Да, ние работим по авторска учебна система, отговаряща на образователните изисквания за училищата и университетите. Тази система е доказала своята ефективност и качество през годините. Тя включва авторски учебни материали, web базирани продукти, техника на учене, гарантираща осмисляне на информацията и трайност на знанията. Авторските ни учебни материали и система на обучение улесняват учениците в усвояването на необходимите теоретични знания и предоставят възможност за многократен тренинг в удобно за тях време, с цел затвърждаване на знанията. Ние ясно осъзнаваме, че е необходимо да изградим в учениците преди всичко умение за учене. Методиката ни на обучение е съобразена със съвременните научни изследвания за осмисляне на информацията, трайно и задълбочено усвояване на знанията. Същевременно, приоритет в работата ни с младите хора е мотивацията им. Прилагаме специално разработена за тях мотивационна програма за личностно развитие. Нашата цел в работата ни с кандидат-студентите и зрелостниците е не само да ги подготвим за предстоящите изпити, но и да формираме у тях умения, които са от решаващо значение за успешната им реализация по-късно и за това да бъдат конкурентни на пазара на труда.

nb 2405172

- Несъмнено основният ресурс на „Образователни технологии“ - Търговище е преподавателският екип. Имaте чyдecни пpeпoдaвaтeли с богат професионален опит. Ocвeн тoвa cъздaвaтe eĸипнocт и пpиятeлcтвo между учители и ученици. Kaĸ гo пocтигaтe и нa тoвa ли ce дължaт ycпexитe нa „Образователни технологии“?


- В школата работят утвърдени преподаватели с богат професионален опит и доказан авторитет. Същевременно моите колеги са преподаватели, които обичат работата си, обичат децата и се посвещават максимално на това, което правят. Работят с любов, ентусиазъм, изключителна отговорност и професионализъм. В отношенията си с учениците ние залагаме на взаимното уважение, доверие и приятелство. Ние се стремим да бъдем не само преподаватели на младите хора, но и техни ментори и приятели. На тази основа градим едни прекрасни отношения, които се запазват през годините. Щастливи сме, когато ни посещават ученици, които сме учили преди повече от 10 години. Връщат се за кратко от големите градове или чужбина и отделят време да ни се обадят, за да поговорим, за да ни споделят какво са постигнали. Това е прекрасно! Безспорно, това е най-голямото доказателство, че има смисъл всичко, което правим вече толкова години. Благодаря на всички мои колеги за това, че заедно реализирахме една прекрасна идея и предоставихме възможност на учениците от нашия град за извънучилищно обучение по методиката и системата на „Образователни технологии“.

- Миналата есен открихте трети учебен център. От какви образователни услуги могат да се възползват учениците в „Образователни технологии“?


- “Образователни технологии“предлага на учениците от различни възрастови групи възможност за обучение в разнородни направления:
- Подготовка за кандидатстудентски и зрелостни изпити по всички предмети;
- Подготовка за национално външно оценяване в 7 клас;
- Занимални за ученици 1-5 клас;
- Поддържащо ниво и надграждане на знания по всички предмети за ученици 5-12 клас;
- Английски, Френски, Италиански и Руски език за ученици и възрастни;
- Подготовка за международни сертификати по : чужд език, бизнес компетенции EBCL и по комуникативни умения PBS.
Стартират и новите ни направления по функционална грамотност и личностно развитие.

- Една украинска поговорка гласи, че „учителят и дървото се познават по плодовете". Без съмнение плодовете на дървото на „Образователни технологии“ са истински и можещи. Пocтигaт eдни oт нaй-виcoĸитe peзyлтaти нa изпити и национални олимпиади. Имате ли статистика – колко деца са преминали през Вашия учебен център досега?

- През изминалите вече 18 години през учебния ни център преминаха стотици ученици. Наши възпитаници са много медици, юристи, софтуерни инженери, икономисти, приложни лингвисти, специалисти по бизнес администрация и публична администрация и др., които успешно се реализират в страната и в чужбина. Щастливи сме, че много от тях успешно се изявяват и развиват като специалисти и в Търговище. Нашият град определено има нужда от попълнение с такива интелигентни, образовани, амбициозни и мотивирани млади хора.

- Как става записването в „Образователни технологии“?


- С гордост споделям, че около 90 % от клиентите на „Образователни технологии“ са избрали нашата школа по препоръка на свои познати, които вече са ползвали образователните ни услуги и са се убедили в техните предимства. Това за нас е огромно признание и повод за удовлетворение. Записването в „Образователни технологии“ става след среща-разговор с родителите и учениците. Целта на тази среща е да се установят индивидуалните потребности на всеки ученик, да се коментират целите, които трябва да постигнем и възможностите, които предлага нашата система. Предоставяме възможност на кандидат-студентите и зрелостниците да присъстват на демонстрационно занятие, за да преценят сами ефективността на методиката, която прилагаме. Изключително държим на това ученикът сам да се убеди в предимствата на предлаганата от нас система на обучение и след като се запознае с всички възможности, предлагани в нашия град, да направи своя осъзнат избор.

- Какво дава и какво отнема ръководният пост, г-жо Болярова?

- Работата ми в „Образователни технологии“ като мениджър на представителството в Търговище ми предостави възможност за личностно и професионално развитие, много нови контакти с ученици и родители, нови приятелства. Същевременно всичко това ме лиши от време за моето семейство, за най-близките ми хора: моите дъщери и моя съпруг. Винаги съм казвала, че на тях съм най-голям длъжник. Благодаря им за разбирането, за търпението и за съпричастността!


- Вие сте успяла жена. Кои са правилата Ви за поведение като човек, на които никога не изневерявате?

- Успехът за всеки човек има различни измерения. За мен успехът е в това да откриеш своето призвание, своята мисия - с работата си да бъдеш полезен на другите,да им помагаш да успяват. В този смисъл мога да кажа, че съм успяла. Принципите, на които държа в отношенията си с хората и в работата са: отговорност,организираност, стриктност, лоялност, добронамереност.


- И накрая – днес е 24 май. Какво бихте искали да пожелаете на своите колеги и възпитаници за празника?


- В Деня на българската просвета и култура пожелавам на моите колеги и на всички учители с възрожденски дух и ентусиазъм да продължават да просвещават своите ученици , да разпалват в тях стремежа към нови знания и да бъдат горди с техните успехи! На всички ученици пожелавам да притежават най-голямата сила - знанието и смело да покоряват всички свои върхове! Честит празник!