обновена 11:42 AM EEST, Jul 16, 2020

Д-р Дарин Димитров: Продължаваме да обновяваме Търговище и през 2018 година

  • Публикувано в Интервю

ddk 170118

- Д-р Димитров, каква беше за Вас втората година от управлението Ви? Какво успяхте да промените за тези малко повече от две години?


- През първата година правихме оценка на това, което сме заварили в Общината, правихме и планове за бъдещите три години. Беше година, в която участвахме в много проекти, кандидатствахме по много програми, година, в която се борехме за допълнително финансиране от МС. В началото на 2017 г. успяхме да приключим с цялата тази тежка административна и организационна работа. Гражданите на Търговище видяха, че започва едно повсеместно строителство в града.


- В този ред на мисли - какво Ви носи гордост от постигнатото през отминалата 2017-а?


- Всяко постигнато и извоювано нещо ми е гордост. И санирането, и големите ремонти, и културната програма. Всяко нещо, което сме направили, е постигнато с много желание и труд. Може да се каже, че на 80 процента сме осъществили всичко от това, което сме били запланували. Остава да надграждаме. Към средата на миналата година започна санирането на 15 жилищни блока. Тази програма е за над 13 млн. лв., които влизат в града. Хората вече усещат ефекта от санирането. Освен него започнахме ремонтите по ОП „Региони в растеж“ – кръговото кръстовище на бул. „Митрополит Андрей“, двете улици около спортна зала „Дечко Стефанов“ заедно с паркинга, кв. „Запад“ 2, бул. „Сюрен“, ул. „Трети март“ от училището за глухи деца до околовръстното, улиците „Гладстон“ и „Велико Търново“, които ще бъдат направени изцяло. Всичко това е т. нар. линейна инфраструктура. Към образователната спадат Първо ОУ „Хр. Ботев“, където всички виждат, че ремонтът върви, въпреки пожара от есента, а целта ни е децата да се върнат там от септември, две детски градини и една детска ясла, които до началото на лятото трябва да са готови. Може би първата победа, която постигнах като градоначалник, беше отпуснатата сума от 1 млн. и 500 хил. лв. за т. нар. „пробив Катрафилов“. Вече виждате, че имаме една прекрасна улица и всеки гост на града, който мине по нея, казва: “Тука бих живял с удоволствие!“. Върви и ремонтът на кръстовището с „Тр. Китанчев“ и частта от бул. „Сюрен“, която също ще стане много хубава. Искаме да свържем „пробива Катрафилов“ с булеварда, а после може би изцяло да го наречем „Сюрен“. Това ще се реши от общинските съветници. Градът ни се разкрасява с всеки изминал ден. Тече ремонтът на спортната зала, където тренират повече от 400 деца, и се надяваме до март месец той да приключи. По настойчиво искане от Общината държавата отпусна 3 млн лв., с които беше ремонтирана 3-километровата отсечка от републиканската пътна мрежа, която преминава през Търговище – става въпрос за бул. „Ал. Стамболийски“, бул. „Митрополит Андрей“ и ул. „Паисий“. Ремонтът беше извършен от Агенция „Пътна инфраструктура“. Проектите, по които работим, са много. Такова мащабно строителство в нашия град не е имало. Всяка една инвестиция изисква проектиране, одобрение от много институции, обществени поръчки, евентуално обжалване, много нерви от започване на строителството до неговото приключване. За това цялата администрация е ангажирана в тази организация.


- С какви амбиции е бюджетът на общината за 2018 г.? Макрорамката е над 44 млн. лв. И кои са приоритетните проекти, по които ще работи общината?


- Голяма част от парите са за европроектите и за делегираните дейности. Иначе капиталовата ни програма е за почти 5 млн. лв., извън проектите, а заедно с тях надхвърля 16 млн. лв. И тази година имаме много тежки обекти, които трябва да направим. Най-тревожно за мене е състоянието на депото за битови отпадъци, ще търсим финансиране от държавата за нова клетка. В четвъртък имам среща със зам. министъра по този въпрос. Предвиждаме все повече неща в капиталовата програма. Още миналата година заложихме 180 хил. лв. за тенис кортове и се надяваме тази година да имаме 4 нови спортни бази. Ще продължим с проектирането на сгради за ремонт, за да имаме готови проекти, като спортна зала „Д. Стефанов“, детски градини и ясли, защото ще има такива програми по линия на енергийната ефективност с определено съфинансиране от Общината за реновиране на такива обществени сгради. Ще осигурим 500 хил. лв. за асфалтиране на централните улици и площадите в 10 села от общината. Следващата година ще продължим с още толкова, защото там от години не е правен сериозен ремонт. За първа година насочваме средства и към пенсионерските клубове в града. Заложили сме да реновираме 3 клуба – на ул. „Паисий“ и двата на ул. „Ст. Караджа“. Миналата година отделихме 100 хил. лв. за почивната база в Балчик, тази година ремонтът там ще продължи. Заделяме 30 хил. лв. за обзавеждане така, че всички, които почиват в нашата база, да остават доволни. Тя, както знаете, е отворена за всички граждани и то при много изгодни цени за летуване. В края на 2017 г. получихме един голям подарък от финансовия министър. Спестените от нас 230 хил. лв. от „пробива Катрафилов“ ни бяха „върнати“ за ул. „Л. Каравелов“ – една много дълга улица в много тежко състояние. Имаме договорка с управителя на ВиК инж. Явор Миланов до средата на тази година да се приключат всички дейности по ВиК, а ние да започнем ремонта, който да приключи до края на 2018 г. Ще направим също и цялата ул. „Хр. Ботев“, както и няколко по-малки улици в града. Продължаваме с обновяването на детските площадки, както в града, така и в селата. Заложили сме 110 хи. лв. за тротоарите, които разбихме покрай ремонтите от националната пътна инфраструктура. Към отпуснатите от правителството 100 хил. лв. за Мисионис ние ще добавим 35 хил. лв., защото знаем, че бъдещето на туризма в нашия град е свързано с него. За кучешкия приют сме заложили 40 хил. лв. за изграждане на нови клетки.

- През миналата година реализирахте и редица проекти, свързани със социалните услуги. Ще продължите ли тази политика?


- Когато бяхме на посещение в побратимения ни град Котбус посетихме предприятието им за социални услуги. Съпоставихме фактите и знаете ли, излиза, че ние имаме 30% повече социални услуги от тях. Най-новото, което правим, е осигуряването на безплатен топъл обяд на 1000 души от града и селата. Имаме потвърждение за разширение на програмата – до 2000 човека, а ние имаме готовност да ги храним. И това е за период от една година. Отделно, от Социалния патронаж осигуряваме храна за над 600 социално слаби, църковната трапезария поема още към 50-тина души.


- Има ли инвеститорски интереси към Търговище? И какво се случва с идеята за създаване на индустриална зона?


- Индустриалната зона е една мечта за нас. Имаме подходящи терени. Разположението на града е много добро в това отношение – на 100 км от Варна, Русе, Сливен и Велико Търново, и е много добро място за логистика. До една-две години АМ „Хемус“ ще бъде направена да минава покрай Търговище. Тук могат да се направят складови помещения, предприятия за преработка и разпределение на суровини. Но първо трябва да се направи индустриалната зона, чак тогава ще дойдат инвеститорите. Друг е въпросът с недостига на квалифицирана работна ръка. Иначе има интерес от инвеститори, проблемът е когато започнат да проучват пазара на труда и липсата на квалифицирани кадри. Идваха и китайски инвеститори, те търсят хора с техническо образование, с владеене на чужди езици и т.н. В скоро време ще започне работа немското предприятие в Търговище, което ще осигури прехрана на 150 души.


- Какво Ви казват гражданите, когато се срещате с тях по улиците? И по какви въпроси най-често Ви търсят в приемния Ви ден?


- Знаете ли, хората станаха по-критични, но мен това не ме притеснява. Нека да има гражданско общество! За мене не е най-важна инфраструктурата, тя се изгражда. Най-важно е да има промяна в душите на хората, да милеят за града, да го обичат, да си помагат един на друг. Радва ме това, че на празници сме заедно, по-сплотени и единни. Така и животът става по-лесен. А що се отнася до другия Ви въпрос, когато станах кмет, ме търсеха за намиране на работа. Сега основно – за общински жилища. Според мен трябва да се направи някаква промяна и общинските жилища да се дават за някакъв период от време, докато примерно едно младо семейство си стъпи на крака и си закупи свое жилище, а не да разчита на общинското завинаги. В него пък да бъде настанено ново семейство.

- Какво искате да кажете на младите хора, които се колебаят дали да останат в Търговище?

- Светът е много малък – нека да опитат, докато са млади. Но аз мисля, че Търговище ще им осигури един добър и спокоен начин на живот. Тук имаме достатъчно детски градини и ясли, училища, има работа за тези, които искат да работят, работните заплати ще започнат постепенно да се повишават.


- Винаги сте твърдели, че сте екипен играч. Заложихте на експертното начало в управлението. Все така ли сте идеалист за каузата Търговище?

- Да, абсолютно! Имаше доста опити за разбиване на екипа, но ние сме позитивни хора и държим един на друг, работим в синхрон и с желание, като една добре смазана машина. Администрацията се опитва да си върши максимално добре работата. Винаги има какво да се желае още и работим по повишаване на квалификацията, подобряване на услугите, синхронизиране с нормативите и постигане на диалог с различните териториални поделения на местно ниво за решаване на проблеми, наслагани във времето.


- Доволен ли сте от работата си с Общинския съвет?


- Винаги съм твърдял, че в Общинския съвет на Търговище има разумни хора. Не липсват политическите игри, но те не нарушават добрия тон и всеки гледа да работи в интерес на града и общината.

- Остава ли Ви време за почивка, д-р Димитров?

- Разрешавал съм си през тези две години няколко по-дълги уикенда. В отпуск по-дълъг от 2 дни не съм излизал.

- 2017 година беше съзидателна за Търговище. Каква ще бъде 2018-а за търговищенци?

- Имаме много проекти, които трябва да приключим тази година, готвим амбициозна културна програма, заложили сме много дейности и се надяваме да ги реализираме успешно. Така че продължаваме да надграждаме и се надяваме Търговище да влезе в 2019 година като една обновена община, защото тази година влизаме сериозно и в селата. Имаме 51 села и 2 квартала, в които също трябва да се работи по инфраструктурата.