обновена 10:35 AM EEST, Sep 25, 2022

Митко Стайков: Вярвайте, че добрите неща тепърва предстоят

  • Публикувано в Интервю

ou 190118

- Г-н Стайков, изминаха повече от 7 месеца от началото на втория Ви мандат като областен управител. Какво заварихте в Областна администрация - Търговище, встъпвайки в длъжност, и какво променихте?

- Заварих същото, каквото оставих преди три години – колективът почти същия, начинът на работа – един и същ... Нищо ново. Стандартни неща , които хората си вършат - всеки спрямо квалификацията и назначението си. Какво промених? Промених начина на работа по отношение на обслужването и комуникацията с хората. Идеята е Областна администрация да бъде по-близо до гражданите и да решава проблемите им, а не само да е една пощенска кутия, която приема сигнала, изпраща го до компетентните органи, чака отговори, които препраща обратно до ищеца или жалбоподателя. Сега по всеки един сигнал или жалба се отива на място, запознава се с конкретния казус, прави се проверка, анализира се, докладва се, където трябва ходя и аз, и на момента гледаме да решим проблема. Областна администрация е лицето на държавата и всички гледат нас. Затова трябва да бъдем коректни и отговорни в обслужването на гражданите. Забранил съм думите „няма“ и „не мога“.

- Как мислите, г-н Стайков, знаят ли вече хората къде е мястото на областния управител в системата на държавната администрация?

- Мисля, че знаят. Но пак казвам – сега искам да бъдем още по-близко до хората. Ежедневно! Защото смятам, че задачата ми като политическо лице и като областен управител е не да стоя в кабинета, а да съм сред хората и да помагаме на всеки – както на физически лица, така и основно на общините. Става въпрос за съвместна дейност с общините, с кметовете, с администрациите, за да може нещата, които искат, да се случат – подобряване на инфраструктура, повече работни места, задържане на младите в региона. Красноречив пример за това е случващото се в Търговище - един показател, че, когато мислим , работим и си говорим /което е много важно/ с кмета, тогава нещата се случват. Когато вървим в една посока, в една линия, всеки знае своите права и задължения – резултатът е налице.

- Бяхте ротационен председател на Регионалния съвет за развитие на Североизточен район. Какво конкретно допринесе това за Търговище?


- Основната дейност на тази ротация е като цяло икономически показатели, взаимоотношения с институции, проекти, програми – все неща, които са много важни, но това като че ли на обикновения човек не говори нищо. Затова се опитах като председател /проведох две заседания/ да акцентирам върху три важни неща за област Търговище - инфраструктурата, индустриална зона и най-вече да обърнем внимание на туризма. Мисля, че Търговище се прескача. Всички туристи от морето минават през Шумен за Велико Търново, а Търговище остава празно. Затова говорих и наблегнах на факта, че трябва да направим маршрути заедно с туристическите фирми, за да може Търговище да фигурира на туристическата карта на България. Има какво да покажем и с какво да се гордеем – и Мисионис, и Ковачевско кале. Затова основният акцент в моята дейност спрямо Североизточен район беше това – да запълним тази празнота по отношение на това, което имаме ние.

- Чуха ли Ви колегите Ви от Регионалния съвет за развитие?


- Мисля, че ме чуха. Имаше семинар във Варна с туроператорски фирми, наши представители презентираха Търговище, за да може това нещо наистина да се случи. И вече дали ще е зима, дали ще е лято Търговище да не се прескача, а да бъде фактор.


- Присъединяването на Попово и Опака към ВиК Асоциацията на Търговище ли е най-голямата Ви гордост?

- Да Ви кажа честно, в личен план наистина това е най-голямото ми постижение. Никой не вярваше, че аз ще успея. След 6-7 месечни усилия успяхме да консолидираме ВиК Асоциацията. Идеята е проста – по този начин ще успеем да използваме европейски средства за подмяна на ВиК инфраструктурата. Бях договорил с министерството, че, ако успеем да консолидираме ВиК Асоциацията на нашата област, да бъдем в предприсъединителните фондове, за да можем да усвояваме евросредства, което е много важно. Още повече, че Попово имат на 50% изграден проект, на половина е извършен и остават 50% да се довърши. Опака също имат изградени проекти, които не са стартирали, така че тепърва ни предстои да се случат хубави неща за жителите на Търговищка област. Мисля, че това е едно голямо постижение.

- Кои са големите проблеми в Търговищка област, г-н Стайков?

- Основният проблем в момента е депото за битови отпадъци. Тепърва предстои изграждане на втора клетка. В депото се извършва депониране на отпадъците на две общини – Попово и Търговище, имаме една година за запълване на капацитета му. Готвим проект, Община Търговище пуска процедурите за изграждане на втора клетка. Но мисля, че за по-дългосрочен етап ние трябва да помислим и за предприятие, което да преработва депонираните битови отпадъци и по този начин да освобождаваме вместимости. Защото по тази логика, ако на всеки пет години изграждаме нова клетка, няма да останат места, където да правим депа, а е и много скъпо. Така общините няма да се притесняват по отношение на битовите отпадъци, които депонират. Този проблем е валиден на 100% за община Опака. Срокът за използване на тяхното депо беше 31 декември 2017 г. Сега извозват отпадъците си в Русенска област. Друг проблем на региона е безработицата, макар че има един парадокс. Имаме много регистрирани безработни, а не можем да намерим работна ръка. Проведохме срещи с ръководството на стъкларския холдинг, за да търсим вариант как да си намерят работна сила. Имаме безработни, но те не могат да намерят реализация. Другият проблем е, че от нашите професионални гимназии излизат младежи със средно образование, които също не могат да намерят реализация. Обърнахме нещата. Направихме среща с бизнеса, той да каже от какви кадри има нужда, съответно гимназиите да предложат на инспектората нови паралелки, отговарящи на търсенето, които да се утвърдят на план-приема за следващата учебна година.

- За какво Ви търсят гражданите в приемния Ви ден?

- Официално приемният ми ден е понеделник, неофициално – всеки ден. Нямам върнат човек, ежедневно оттук минават поне по десетина души. Искам този път Областна администрация и областният управител да изпълнят тези функции, вменени ни по закон, но и да разширим параметрите, за да може първо – да сме по-близо до хората, и второ – реално да усещат подкрепа.


- Как работите с институциите и общинските администрации?

- С държавните институции бих казал, че работим на едно добро ниво. По отношение на общините – за момента нямаме разногласия, с всички работим добре – с някои по-добре, с други не толкова. Знаете ли, когато има диалог, нещата се получават! Аз съм на принципа – няма невъзможни неща. Когато искате да свършите нещо, сядате, общувате, единият прави компромис, другият прави компромис, но вървите напред. Щом е за благото на хората, трябва да намерим допирни точки.

- Сред акцентите в работата Ви е подпомагане развитието на спорта в региона. Ще продължите ли в тази насока?

- Точно така – акцентът е върху подкрепата на младите хора! Не може да имаме в региона толкова много изявени спортисти, толкова много шампиони, а ние да не ги подпомагаме. Това е грехота и престъпление! Всеки, който има възможност, трябва да ги подкрепя. Тези деца представят областта, покрай тях се чува за Търговище, затова трябва да бъдат оценени по достойнство и да бъдат подпомагани. И не само спортистите! Имаме толкова много изявени млади таланти! Подех и една друга инициатива – безплатните кръщенки, разбира се с благоволението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и отец Славчо Проданов. Всичко е съгласувано и дава резултати. Горд съм от това, че накарахме хората да влизат в църквата, да кръщават децата си, да поддържаме християнството.

- Кои са първите задачи, с които се заехте в началото на Новата година?

- Може би Ви прави впечатление, че доста често посещавам пенсионерските клубове. Ще Ви кажа защо го правя! Всички имаме майки и бащи, които са на ръба на оцеляването. Тези хора имат нужда от внимание, имат нужда от уважение и те не искат много. Ако трябва да бъдем честни – това са най-активните хора. Те са стриктни, изпълнителни, дисциплинирани и се интересуват от всичко – и от политика, и от спорт, и от всичко. Те са живата структура на града. Канят ме при тях, споделят проблемите си, а ние се опитваме да им помогнем. На един от клубовете дарихме кафе-машина, на друг – телевизор, за това ме помолиха, от това имали нужда. Считам, че ние като политици и хора на отговорни позиции, щом обещаем нещо, трябва да го изпълняваме. Другото, с което се захванах в началото на годината е оформяне на документацията на ВиК Асоциацията. Трябва да се направи бизнес-плана й, който няма да включва нищо, което не е одобрено от всички общини.


- Какъв е инвестиционният климат в региона, г-н Стайков?

- Още по време на предизборната кампания с г-жа Теменужка Петкова и кмета д-р Дарин Димитров коментирахме, че най-логично ще бъде да направим една индустриална зона на територията на община Търговище по примера на Южна България, за да можем да привлечем инвеститори, с които да увеличим заетостта и по този начин да предизвикаме и повишение на работните заплати. За това по моя покана в Търговище за пръв път на посещение дойде министър на икономиката. Г-н Караниколов обясни ясно какво мисли да направи и индустриална зона в Търговище ще има. В този ред на мисли искам да споделя, че ние имаме активна комуникация с всички министерства. Всяко едно наше желание, което е подплатено с реална необходимост, се подкрепя. Да не забравяме също и строежа на АМ „Хемус“. През месец февруари ще бъде направена презентация от Агенция „Пътна инфаструктура“ по отношение на това - откъде ще минава магистралата край Търговище, как ще изглежда, колко ще струва, етапите на изграждането й и т.н. В края на миналата година правителството прехвърли собствеността на минералния извор в Боаза на общината. Това е още една възможност да помислим за инвестиция, защо не един малък спа-център например? Когато обаче имаме инвеститор, какъвто е стъкларският завод в Търговище, ние поставяме нашите изисквания. Да, държавата ви помага, общината ви помага, но искаме приоритет – местни фирми подизпълнители. Ще държим на това и в бъдеще. И понеже споменах стъкларския холдинг, искам да успокоя жителите по отношение на замърсяването от завода. Заедно с кмета на Търговище присъствахме на презентация в края на декември на проекта „Лайф“ във връзка с екологията. Той е на стойност 4,7 млн. евро. По него са изградени пречиствателни филтри и пречиствателни инсталации, както и нов метод на горене на пещите, който не вреди на околната среда. Това е направено под контрола на Европейската комисия - европроект с европейско съфинансиране – така че всичко се контролира от Европа. Всички данни са на 100% истина и мога да кажа, че жителите на общината ще дишат по-чист въздух.

- Какви са пожеланията ви към жителите на областта?


- Да вярват, че добрите неща тепърва предстоят!