обновена 11:42 AM EEST, Jul 16, 2020

Инж. Петко Матеев: За мене няма лоша година!

  • Публикувано в Интервю

pm 140217

Ден преди пpaзниĸa Tpифoн Зapeзaн - пoĸpoвитeл нa лoзятa, paзгoвapямe c инж. Πeтĸo Maтeeв – изпълнитeлeн диpeĸтop нa "ЛBK - Bинпpoм" – Tъpгoвищe.


- Г-н Матеев, разполагате с огромни масиви лозя. Нека да припомним - в кои региони се намират и колко декара са общо?

- Нашите лозя са 7 200 дка в землищата на селата Кръшно, Вардун, Дългач, Кралево, варненското Аврен и шуменското Избул.


- Миналата зима беше много студена, тази пък – много топла. Как се отразява това на лозовите масиви?

- По принцип лозята са студоустойчиви и сухолюбиви растения, но когато температурата падне под минус 18 градуса става лошо. Имаме участъци и микрорайони в ниски котловинни места, където няма движение на въздуха. Там лозята ги загрибваме и спасяваме от евентуални нормални студове. Но станат ли градусите минус 20, минус 25, спасение няма! Тази зима, за щастие, нямаме по-ниски температури от минус 11 градуса. Дай Боже да е така и до края!


- Споделете - какви са резултатите от миналата година.

- Повече от 40 години съм в този бранш, 28 от които съм директор на Винпрома, от 14 години гледаме собствени лозя. За мене няма лоша година! В смисъл такъв – дали е дъждовна, дали е суха, имаме отлични технолози и в зависимост от това – каква е технологичната и временната зрялост през гроздобера, те използват такива методи, че получаваме винаги качествени вина. За голямо съжаление миналата година, на 26 юли, около 2 600 дка лозя и трайни насаждения бяха ударени от градушка, загубите ни са за над 2,5 млн. лева. Преглъщаме ги и вървим напред, но за наша радост – виното, което е от т. нар. преходен остатък и това, което получихме, ни е достатъчно като асортимент и количество да завършим 2018-а до април 2019 г. Средният ни добив от декар беше около 400 кг, а не както е било предишни години – 600-700 кг/дка. Но нас никога не ни е вълнувал средният добив. Вълнува ни сортовете, познати на българския пазар – Траминер, Мускат, Шардоне, Совиньон Блан, Мерло, Каберне, да са в достатъчно количество като грозде и произведено вино, сметнато и сумирано заедно с преходния остатък, да ни стигне за реализацията на следващата година.

- През миналата година добавихте нови награди към богатата си колекция отличия. Нека да ги припомним...

- През 2017 г. участвахме в конкурса за вина от сорта Пино Шардоне във Франция. „Шардоне дьо Монд“ е световно изложение, в което участват всички страни-производителки на вина. От реколта вино 2014 г. имаме сребърен медал, а от реколта 2015 г. – златен.

- До каква степен българското винопроизводство е конкурентно на международните пазари, инж. Матеев?

- Когато се правят такива „слепи“ дегустации, каквато беше през март 2017 г. във Франция, дегустаторите не знаят от коя държава е виното и дават реалните си оценки. Така разбираме, че сме на правия път и добиваме достатъчно самочувствие, че се представяме добре и сме „в крак“ с времето. Когато обаче виното се изнесе за продажба на рафта в дадена западна страна, от голямо значение е авторитетът на държавата. Нашите бутилки стоят на по-долни рафтове, че даже и на земята, така че приемането на българските вина става много трудно. Износът ни не е повече от 15-18%, докато други държави като Италия, Франция, Чили, Аржентина са с голям авторитет и техните вина се купуват много.


- Какво е Вашето наблюдение – повишава ли се т.нар. винена култура на българина?

- Българинът умее да си избере хубаво вино. Реално дегустационната му култура се повиши, тъй като се внасят не малко – около 12%, вина от чужбина. Хората могат да дадат повече пари и да си купят чуждото вино, да установят дали цената отговаря на качеството му. Имаше един отлив от консумацията на български вина, но с времето българите се убедиха, че нашите, макар и по-евтини, вина са хубави, и се върнаха към тях. Смея да кажа, че даже сме по-добри в някои отношения на качеството.

- А за къде се изнася наше, търговищко вино?


- За голямо съжаление износът ни е много слаб. Преди беше 20%, сега е спаднал, но изнасяме по малко за Русия, Полша, Америка, Япония, Виетнам. Ние по традиция разчитахме предимно на българския пазар и сега ни е малко трудно да се „завъртим“ към износа.

- Как ще отбележите празника си, г-н Матеев?


- Тази година на празника ще зарежем лозята в най-градобитното място - в село Вардун. Пожелахме лозята да се осветят както от ходжа, така и от поп. На празника ще присъстват всички агрономи, технолози, администрацията на "ЛBK - Bинпpoм" – Tъpгoвищe и над 150 лозари. Приготвили сме подаръци за лозарите, ще се почерпим, както повелява традицията.