обновена 12:48 PM EEST, Jun 15, 2021

Д-р Дарин Димитров: Изпратихме поредната добра година, продължаваме в същия дух

  • Публикувано в Интервю

ddk 170118

• Каква беше 2018 година за Община Търговище, д-р Димитров?


• Изпратихме една добра година – бих казал поредната добра година за община Търговище. Най-хубавото, което се случи е, че финализирахме много от проектите по ОП „Региони в растеж“. Ние сме едни от първите градове в България, които приключихме образователната инфраструктура. Децата учат и се забавляват в изцяло реновирани детска градина, детска ясла и училище „Христо Ботев“, остана ДГ „Снежанка“, която напролет ще бъде готова. Приключихме и проектите за „Градска среда“ – изградихме кръговото кръстовище на бул. „Митрополит Андрей“ /до банята/, ул. „Трети март“, кв. „Запад“ 2, ул. Гладстон“, ул. „Велико Търново“, така че това са едни от най-големите проекти, които успяхме да завършим тази година. Мина и приемателната комисия за Учебно-тренировъчния център и спортистите ще влязат в него спокойно да тренират... Това ни радва и означава, че сме един добър екип, можем да работим добре по европейските проекти и сме готови да кандидатстваме по нови за следващия програмен период.


• Като например?

• Започваме да работим по културна инфраструктура. Има още едно направление по „Региони в растеж“ – за обекти със социална инфраструктура. Ние вече сме на финала на обществените поръчки за 17 социални жилища. Сградата ще се намира в кв. „Запад“ 3. В апартаментите ще бъдат настанени семейства, които наистина имат нужда. Жилищата ще бъдат готови до края на 2019 г., изцяло обзаведени и предадени на тези хора. С Общинския съвет ще решим какви да бъдат критериите и за колко време ще бъдат настанени крайно нуждаещите се. Работим и по други проекти на социалното министерство. Искаме да предоставим в сградата на бившето училището в с. Съединение две услуги – Дом за възрастни хора и Дом за възрастни хора с увреждания, с капацитет около 20 души общо. Това ще бъде един бонус за общината. Проекти има достатъчно, когато ги търсим. Следим всички програми и възможните схеми, които се предлагат в момента и се отварят.


• Как мислите, д-р Димитров, оценяват ли хората постигнатото?


• Хората искат нещата да се случват днес и сега, незабавно. Аз също бих искал това да става така, понеже професията ми на лекар е свързана с този ефект – след интервенция да видя резултат до ден-два. Но тук нещата не стават толкова бързо - проектиране, обществени поръчки, съгласуване с много институции и т.н. Човек трябва да бъде настоятелен на всеки един етап до завършването на дадения проект. Но това е моята работа – да настоявам, да лобирам, за да се случват нещата. Ние чуваме какво искат хората. Знам, че винаги ще има недоволни, но нека да ги има – те са ни като коректив, следим коментарите им и се стремим веднага да реагираме. Било то за дупки, шахти и др. Упрекваха ни за отстранените дървета, а ние сме засадили вече над 2 хиляди - специални за градска среда. Коментираме също и това – да се проектира една улица от другата страна на реката – успоредна на бул. „Митрополит Андрей“, където се построиха много кооперации, имаме подписки, желания на живущите там. За съжаление – тази улица е дълга, ще струва доста средства, но поне ще започнем с проектирането, а после ще видим как ще осигурим пари за изграждането й. Така ще се разтовари и движението по ул. Раковски“ и булеварда. За това казвам, че една градска управа трябва да мисли за години напред. Не се е развивала уличната мрежа с перспектива, улиците са тесни, сградите не са направени според височинните изисквания, не е мислено за гаражи, за паркинги и т.н.


• Какво друго от свършеното през годината Ви удовлетворява?


• Удовлетворява ме не само това, което сме свършили като инфраструктура – тя е една необходимост, а и нашият град не беше променян от години. Лобирахме пред правителството да бъдат отпуснати средства за пътя от кръговото на околовръстния път до Преславското шосе – една основна пътна артерия в града – част от националната пътна инфраструктура. Санирахме 13 жилищни сгради в града. Да не говорим за многото детски площадки, за детските градини... А това означава, че ние искаме да има млади хора и градът да се развива. По последни данни - за 6 месеца населението се е увеличило с над 200 души. Това най-вероятно е пасивна миграция, но много се надявам след нея населението да се увеличава вече и активно, да се повиши раждаемостта.


• Каква е бизнес ситуацията в общината? Ще има ли нови инвестиции?

• Търговище има една добра промишленост и добра заетост на фона на други общини. Имаме добри инвеститори, където работещите получават хубави заплати. Имаме и направления, като в цялата страна, където заплатите са ниски и реално не отговарят на нуждите и очакванията на хората. Установяваме, че практически почти нямаме безработица в града. Трудно намираме дори по програми на Бюрото по труда желаещи да работят. Знаете ли, направи ми много силно впечатление определението за здраве на Световната здравна организация, а то е – пълно душевно, физическо и социално благополучие. Без социално благополучие няма пълно здраве. И тук е дилемата – дали е добре да се отделиш от семейството си и да отидеш в друг град или в чужбина и, ако там печелиш добре, а си сам, това социално благополучие ли е? Радвам се, че все повече хора си мислят за завръщане в родния край. А що се касае до нови инвеститори – да, желаещи има, но въпросът им е „Има ли свободна работна ръка?“. Трудно ми е да ги убедя, че работна ръка ще се намери, когато дадат по-добро заплащане, защото основната цел да се инвестира в България, е по-ниската цена на работната ръка. За да се развива бизнесът обаче, се въвеждат нови технологии, което означава, намаляване на ръчния труд за сметка на интелектуалния. Затова е много важен цензът и образованието. Неслучайно инвестираме в нашите училища. Ние имаме прекрасни учители, две прекрасни гимназии, които мога да гарантирам, че дават чудесно образование /моите деца са минали оттам/, виждаме успехите на децата по концерти, викторини, олимпиади и национални състезания. С гордост заявявам, че даваме добър старт на подрастващите, което също привлича семейства от околните населени места да заживеят тука, за да учат децата им в търговищките училища. Много се надявам да направим така с професионалните гимназии, че да има примерно паралелки с подготвени кадри за нашата промишленост, за да могат тези деца, излизайки от училище, да бъдат спокойни, че ще имат работа. Промишлеността в града се развива. Мечтата ни е създаването на една икономическа зона, технопарк, водим разговори с министъра на икономиката, надяваме се да стане и това.

• Какво предстои през Новата година?

• До пролетта трябва да завършим игрищата за тенис. Продължаваме да правим тротоарите в града с нашите две общински предприятия – „Флора“ и БКС. По този начин ни излиза 25-30% по-евтино. Направихме ремонт на първото тяло на почивната ни база в Балчик, сменихме дограмата и на другия блок, напролет ще започнем и там ремонт. Така ще имаме два реновирани блока, където всеки ще може да отиде на почивка. Много са ни важни междублоковите пространства, до които не можахме да се докоснем миналата година, но няма как да си направиш ремонт в целия апартамент изведнъж, нали?! Първо започваме с детската стая, т.е. с детските ясли, градини и училища, после се прехвърляш на другите помещения – на инфраструктурата – основните артерии на града, за да влезем поетапно по кварталите и в по-малките населени места. Искаме и през тази година да вложим средства за селата, където от 30 г. не са виждали асфалт. През миналата година асфалтирахме улици в 10 села. Дано и в следващите години продължи това развитие на общината, без значение кой ще е кмет, защото трябва да се мисли в перспектива, а убеден съм - Търговище ще става все по-привлекателен град, логистичен център в Североизточна България, особено след изграждането на магистралата, защото се намираме на по 100 км от Русе, Варна и Велико Търново.

• Кой е най-належащият проблем на Община Търговище?


• Проблемът, който ни вълнува най-много, е този – с депото за битови отпадъци. Знаете, че в момента битовият отпадък се извозва до депото на Шумен. Чакаме да излезе обществената поръчка за нова клетка на нашето депо и да осигурим финансиране тази година. Това ще бъде и сред основните ни приоритети за 2019 г.


• Гражданите се интересуват - предстои ли подновяване на уличното осветление в града?


• Да, хората се оплакват от осветеността на града, но тя никога не е била по-добра. Имаме желание и ще кандидатстваме по проекти на норвежката програма или фонд „Козлодуй“, за да оправим осветлението на града.

• Не мога да не Ви попитам - кое наложи повишаване на данъка върху недвижимите имоти?


• Започнахме една програма за цялостно реновиране на града. За да вървят нещата с тези темпове, са необходими средства. Данъците не бяха пипани от 2008 г. Не може в един областен град данъкът да бъде 1 промил, като имате предвид, че в други градове той е 2,4 – 3 промила! Когато искаме да живеем в добър град, трябва да участваме и ние в обновяването. Не може да плащаме ниски данъци, а да изискваме хубави условия. Това се отнася и до селата. Трудното за нашата община е, че имаме голям брой населени места – 51 села и два квартала. Ако в общината живеят около 75 хил. души, в града – те са около 40 хиляди и те поемат всичко със своите данъци, заедно с промишлените предприятия. Тук ще спомена, че през първата година заварихме много бизнесмени, които не си бяха плащали данъците с години. Сега вече не е така.


• Открихте ли тайната на добрия и успешен кмет, д-р Димитров?


• Не! Няма и училище за кметове! В първите години ми беше по-трудно, отколкото в медицинския университет. Продължаваме да трупаме опит. Правим го и в движение, както се казва, и знаем, че винаги има какво още да се желае и постигне. Но знам, че трябва да се отнасяш добре с хората, да ги мотивираш за работа. Вярно е, че аз не мога да удрям по масата, но тези, които можеха, направиха ли толкова неща?! Когато човек иска и работи, нещата се случват. А вече имаме и повече опит! Тук е мястото да изкажа благодарността си към общинските съветници. Да, ние имаме партийни различия, имаме спорове по време на заседанията на комисиите, но всички ние милеем за града си! Когато трябва да се постигне някаква цел, общинските съветници ме подкрепят. А политиката си е политика! И ще става все по-актуална през настоящата година. Радва ме и фактът, че все повече граждани ме търсят дори и по проблеми, които не са от моята компетенция и естество на работа. Но за мен това означава доверие! Община Търговище се отвори за хората.


• Според Вас - каква ще бъде 2019-а за търговищенци?


• Много се надявам да бъде една прекрасна година! Посрещнахме я с чудесно тържество на площада със Стефан Рядков и Райна, с фойерверки и настроение. Ще продължим обновяването и на града, и на селата. Според възможностите, които ни дават бюджетът и проектите, разбира се. Започнахме много неща. Планираме и други. Имаме вече готова културна програма, организираме и панаира и съпътстващата го програма. После предстоят избори... Иска ми се да продължим все така напред за добруването на нашите съграждани! На всички искам да пожелая преди всичко да са здрави, да са сплотени, да имат своите светли надежди и да им се случват нещата в личен и професионален план. А за Търговище и общината да ги случваме заедно, с ум, разум, разбиране, подкрепа и поглед в бъдещето.