обновена 5:26 AM EEST, Jun 20, 2021

Инж. Петко Матеев: Българските вина не отстъпват по качества на чуждите

 • Публикувано в Интервю

pm 0219

 • Празникът Трифон Зарезан е повод за равносметка. Каква беше миналата година за ЛВК Винпром – Търговище, г-н Матеев?
 • Всяка година реколтите са различни, взависимост от природните климатични дадености. Природата си знае своето, но ние за това сме учили, независимо от условията, да дойде добро грозде в избата, за да направим това, което желаем, правили сме го и ще продължаваме да го правим. Миналата година добивът ни беше 800 кг от декар.
 • Какво е състоянието на лозята сега?
 • За много голяма радост досега нямаме никакво замръзване, нямаме понижение под минус 11 градуса, което значи, че и тези пъпки, които не са достатъчно узряли, няма да замръзнат. Казвам – засега! Има още два месеца, в които природата може да ни изненада. Молим се да не падат студове, под минус 15 градуса! При това положение лозята ще стартитат отлично.
 • Инж. Матеев, припомнете какви нови награди добавихте към богатата си колекция отличия през миналата година?
 • Участваме ежегодно на международните изложения. От Шардоне дьо Монд във Франция – световна дегустация на шардонета, за голяма наша радост ние взехме златен и сребърен медал. Горди сме и с признанието, което получихме от Европа – Защитено географско указание за всички гроздови ракии, произведени в нашия регион, респективно в ЛВК Винпром - Търговище. Затова използвам случая да честитя на всички търговищенци това признание – признанието на нашия град от Европа!
 • Отстъпват ли по качества българските вина на чуждите, инж. Матеев?
 • По отношение качествата на вината в България и в другите страни, всички колеги, включително и ние, благодарение на европейските проекти успяхме да си създадем малки, големи, средни винарски предприятия, които по техническо оборудване не отстъпват на западните, т.е. това, което го изисква технологията, го имат всички колеги. Що се отнася до микроклимата за развитие на лозя, нашите не отстъпват на нито една страна и действително в България районите са такива, че колегите използват много правилно региона, в който са създали избата, да засаждат точните лозя, даващи им най-добрите качества. Цените на нашите вина са в пъти по-ниски. Субсидиите ни са по-малки, покупателната способност на народа е много ниска, за голямо съжаление. Много колеги се опитват да определят цена на своето вино, което отговаря по качество на Европа и света, но се съмнявам дали успяват да реализират стотици милиони бутилки на тази ниска покупателна способност на българския народ. Всеки иска висока цена, да разполага с много пари, да се дооборудва, да дава хубави заплати, но, за съжаление, в България това става много трудно. Но като цяло винарският бранш у нас се ръководи от грамотни технолози и ръководители, всеки е намерил своята ниша, работи и се опитва да върви напред. Затова българските вина не отстъпват по качества на чуждите. Лошото е, че нямаме авторитет на Запад.
 • Къде по света пият търговищко вино?
 • Основно изнасяме за Америка – Пино ноар и ювелирната водка на сина ми Стефан, във Виетнам – шампанско и червено вино, имаме износ и за Англия и Прибалтийските страни. Искаме навсякъде да изнасяме, но много е трудно.
 • Имате подкрепата на семейството, Ваша „дясна“ ръка е съпругата Ви инж. Елена Матеева - про­из­во­д­с­т­ве­н  ди­ре­к­тор и гла­вен те­х­но­лог във фирмата...
 • Да, да са ми живи и здрави всички, радваме се на внуците си, които се учат отлично, спортуват активно, те са надеждата на баба и дядо. С риск да се възгордее, което й прилича, аз реално без съпругата ми не мога! При нас амалгамата е доста здрава, калена в годините. Елена се занимава с технология, производство, приемане, преработка на грозде, технологични мероприятия за производство на вино, неговото бутилиране. Аз пък от своя страна – с реализацията на готовата продукция и основно - с лозя и животновъдство. Господ ни е събрал, дано още дълги години да ми е жива и здрава, за да си помагаме!
 • Как ще отпразнувате днешния празник?
 • По традиция ще зарежем и опеем лозята край с. Дългач и ще се почерпим подобаващо.
 • Вашето пожелание към служителите и работниците на ЛВК Винпром - Търговище?
 • Да са живи и здрави всички и да си по­лу­ча­ват до­с­той­но за­ра­бо­те­ни­те въз­на­г­ра­ж­де­ния, не­ка ви­на­ги да са ра­мо до ра­мо до мен и до ръ­ко­во­д­с­т­во­то на пре­д­п­ри­я­ти­е­то и  да съ­пъ­т­с­т­ват на­шия път и на­ши­те ме­ч­ти! За­що­то съ­д­ба­та си знае ра­бо­та­та - знае с ко­го да бъ­да и от ко­го да ме от­да­ле­чи. По­же­ла­вам ху­бав пра­з­ник на вси­ч­ки ра­бо­т­ни­ци и слу­жи­те­ли от „ЛВК-Вин­п­ром”!