обновена 5:26 AM EEST, Jun 20, 2021

Ст. комисар Николай Ненков: Нашата професия е кауза

  • Публикувано в Интервю

54277899 2784073291818217 4966159513431310336 n

В „ЛИЦАТА НА ТЪРГОВИЩЕ" - ДИРЕКТОРЪТ НА ОД НА МВР

- Призвание ли е полицейската работа, ст. комисар Ненков?


- Определено нашата работа е призвание. Дори трудно бих я нарекъл работа, тъй като често работният ден няма начало, нито край. За съжаление, се оказваме в ситуации, когато хората ни търсят в най-трудните за тях моменти, което променя отношението и възгледите ни към нашата дейност. Затова бих я определил по-скоро като призвание. Дългите дни и нощи, многото притеснения и отговорността, която имаме пред обществото, превръща това, което правим, в кауза.


- Вече 15 години сте в редовете на българската полиция. Kaĸвo e чyвcтвoтo дa cи пpeдcтaвитeл нa зaĸoнa и дa paбoтиш в имeтo нa peдa?


- За мен преди всичко е голямо предизвикателство и отговорност. На всяка една позиция, която съм заемал до момента, водещи винаги са били отговорността към случаите, по които работя, и отношението към гражданите. Може би ще се повторя, но това е структуроопределящо в нашата дейност. Резултатът не е едно разкрито престъпление или поредният разкрит случай, а чувството на удовлетвореност, което остава у хората. Защото понякога, въпреки всички положени от нас усилия, не успяваме да стигнем до извършителя на престъплението, но с отношението, с което тръгваме към гражданите, се опитваме да вдъхнем у тях увереност, както и да я запазим – че ние сме тука, заради тях, и работим за тях.


- Oблacтнaтa диpeĸция нa MBP - Tъpгoвищe e на едно от челните места по paзĸpивaeмocт нa пpecтъплeниятa. Как върви статистиката от началото на годината?


- Дълги години действително основен критерий за дейността на една областна дирекция бе процентът разкриваемост, но през последните пет години критериите се завишиха и, освен процент разкриваемост, от професионалното ръководство бяха заложени и много други критерии, които съумяват да дадат една по-точна представа за дейността на всяка една структура. Сега на база тези критерии не се прави съревнование между отделните областни дирекции, ще отворя една скоба – криминогенната обстановка е различна и характерна сама за себе си за всяка област, и да се прави сравнение не е коректно. С тази нова методология и нови критерии съумяваме по-скоро да видим нашите слабости, съпоставени с дейността на дирекцията за предходен период, наблюдавайки промяната на тези показатели, за да коригираме недостатъците си. Тук отново подчертавам, че това е във връзка с една по-добра работа на самата Областна дирекция, тъй като процентът разкриваемост е просто статистически анализ. Въпреки това, ние действително продължаваме да сме на едно от челните места по този показател. Типично структуроопределящи по линията на националната престъпност си остават кражбите. За първото шестмесечие на тази година можем да отбележим, че има значителен спад на регистрирания заявителски материал – 827 при 1 238 за същия период на миналата година. 294 от престъпленията са разкрити. След престъпленията против собствеността се нареждат тези – по транспорта - говорим за управление на МПС след употреба на алкохол и, за съжаление, през последните две години – на наркотични вещества, нерегистрирани по надлежния ред автомобили, управление от неправоспособни и др. На следващо място са измамите, като тук през първите три месеца на годината имаше леко завишение в броя им, но благодарение много добрата работа на колегите от ГД „Национална полиция“ през април, това доведе до значителен спад на телефонните измами в цялата страна, съответно и при нас.


- Провеждате срещи с представителите на местните власти в малките населени места на областта. Каква е целта и какви са основните проблеми, които се поставят пред членовете на мобилните екипи?


- В мобилните екипи участват служители на ОД МВР – Търговище и от секторите „Криминална“ и „Икономическа“. Целта е да получим обратна връзка по отношение на нашата работа по места. От началото на годината имаме проведени 48 такива срещи, като основните проблеми, които хората споделят с нас, са извън нашата компетентност, свързани с частно-правни отношения и спорове, които възникват в повечето случаи между съседи. На база правомощията, които имаме, и по преценка на сигналите, които получаваме, сигнализираме съответните компетентни администрации или държавни институции за предприемане на действия. Освен мобилните екипи, и ръководните служители извършват такъв прием в малките населени места, давайки възможност на хората да поставят проблемите си – точно, конкретно и ясно.


- Доволен ли сте от работата на „Пътна полиция“? Според анализа на ГД „Национална полиция“ от месец май, най-мaлĸo тeжĸи ĸaтacтpoфи oт нaчaлoтo нa гoдинaтa ca cтaнaли нa тepитopиятa нa oблacт Tъpгoвищe...


- Борбата с пътно-транспортния травматизъм е един от основните приоритети на МВР, заедно с тази – с конвенционалната престъпност и престъпленията, свързани с акцизни стоки. За настоящия период мога да отчета, че на територията на ОД МВР – Търговище са настъпили с шест по-малко тежки ПТП-та. Загиналите при катастрофи са с трима по-малко, а ранените – с осем. Смятам, че превантивната работа дава ефект. За съжаление обаче драстично се увеличава административно-наказателната дейност. Държа да подчертая, че целта ни не е да глобяваме, а за да постигнем превантивен ефект. Основният проблем за пътния травматизъм в страната е високата и несъобразена скорост. Това не е по-различно и в нашата област. И тук основният брой нарушения е свързан със скоростта. Затова предприемаме допълнителни мерки, специализирани полицейски операции и засилено полицейско присъствие, особено по главния път през летния сезон и в дните от петък до неделя. Мога да кажа, че „Пътна полиция“ Търговище се справя добре, предвид данните, които съобщих.


- Съдействат ли гражданите на полицията и имат ли доверие в нея, ст. комисар Ненков?


- Доверието е двустранен процес, гради се трудно - лесно се разрушава. Опитваме се да възвърнем доверието у гражданите, като показваме нашата непреклонност и желание за справяне с проблемите, които стоят пред всички нас. Опитвайки се да решим проблема на всеки отделен човек конкретно, се стараем да създадем едно общо чувство на спокойствие и сигурност, които хората искат и би трябвало също да защитават чрез подадени сигнали. На имейл адреса на Дирекцията получаваме снимки и сигнали за допуснати нарушения, за направилно паркиран автомобил или неправилно изпреварване например, но проблемът е в това, че гражданите се притесняват да застанат зад него. Използвам момента да им кажа да не се притесняват, всеки подаден сигнал ще бъде отработен, ще бъде взето административно отношение, ако се касае за такова, но без тяхната подкрепа нещата няма как да се случат.


- Как работите с Прокуратурата?


- С Прокуратурата имаме прекрасни отношения. Те са си господари на процеса, ние изпълняваме техните разпореждания. Винаги сме срещали разбиране от тяхна страна. Запазили сме си добрите традиции в това отношение и се надявам да продължим така и за в бъдеще.


- Обществото очаква от вас резултати, а те зависят от мотивацията. Как мотивирате служителите си? И има ли желаещи да работят в МВР, г-н Ненков?


- За съжаление през последните години полицейската професия стана непривлекателна по необясними за мен причини. Доста често се спекулира по отношение на заплащането, униформеното облекло и др. – неща, които в последните години бяха изчистени като цяло. През последната година имаше на два пъти увеличение на заплатите. Доста млади колеги, с по 2-3 до 5 години стаж, напускат системата, за мое голямо съжаление, търсейки реализация извън нея или дори извън страната. Непонятно е, пак казвам за мене, тъй като нашата работа е кауза. Минахме и през период, в който доста колеги напуснаха, заради притеснение от социални реформи, които не се осъществиха. Що се отнася до мотивацията – мисля, че е лесно, тъй като колегите, които продължават да работят, с всеки един разрешен случай получават удовлетворение от това, което правят. Има ли по-голяма мотивация от благодарността на гражданите в тежък за тях момент?! Аз съм оптимист за развитието на Областната дирекция като цяло. Да, в момента имаме лек кадрови проблем, надявам се във ремето това нещо да бъде преодоляно.


- Как си почива директорът на Областната дирекция на МВР – Търговище от натовареното ежедневие?


- Когато имам възможност, заедно със семейството ми, сме някъде по планините. Това е удоволствието за мене - да направим някой преход в планината. Харесват ми и Стара планина, и Рила, Пирин, Родопите... Аз имам две дъщери. Голямата ми дъщеря и съпругата ми се занимават със спортно ориентиране и често ги придружавам като наблюдател.


- Днес МВР отбелязва 140 години от създаването на институцията и професионалния празник на служителите й? Има ли отличени за празника? И какво ще пожелаете на колегите си?


- Традиционно имаме наградени служители. Опитваме се да стимулираме и изкажем нашата благодарност към колегите, които са дали една идея повече в работата през периода от юли миналата година досега. По мое предложение началникът на Отдел „Охранителна полиция“ комисар Димитър Димитров е награден с Почетен знак на МВР III степен от министъра на вътрешните работи. Наградени с моя заповед са още доста служители на Дирекцията, както и служители от съответните Районни управления със заповеди на преките им ръководители. Искам да пожелая на всчики колеги преди всичко да бъдат живи и здрави, всички, които излизат на смяна, да се прибират. Пожелавам им много успехи в професията, която са избрали.