charovna2017

обновена 9:57 AM EET, Jan 16, 2019

ЕДНО МОМЧЕ ОТ ТЪРГОВИЩЕ ДОКОСНА ЗВЕЗДИТЕ

 • Публикувано в Интервю

niki dimov11

ИНТЕРВЮ С НИКОЛА ДИМОВ, ОМАЯЛ НАСА

 niki prezent

17-годишно момче от Търговище сбъдна една от своите мечти. Заедно със съекипниците си от курсовете по астрономия на Варненската обсерватория и на Математическата гимназия във Варна, Никола Димов от Търговище покори най-големия астрономически конкурс за ученици на НАСА. Двата ученически екипа от общо 16 младежи и техните ръководители представиха проектите си в младежката сесия на International Space Development Conference на НАСА през май в Сан Диего, САЩ.

 

 • Ники, разкажи първо за вашия екип. Кои сте вие? Кой ви запали по идеята? Защо избрахте този проект?

 

 • Ние сме част от Ученическата космическа агенция. Курсовете се niki rojenорганизират от Обсерваторията и са напълно безплатно за ученици от цяла Варна. Аз посещавам тези курсове от началото на тази учебна година. Учителката ни по физика и астрономия в Математическата гимназия – г-жа Силвия Захариева, ни предложи да участваме в този съвместен проект на училището и Обсерваторията, където наш ръководител е д-р Веселка Радева. Досега са печелени втори места, поощрителни награди в този конкурс на НАСА. Сега целта беше да се събере екип, който да осъществи проект за спечелването на първото място. Започнахме с научна астрономическа експедиция, която проведохме в Националната астрономическа обсерватория в Рожен с цел - да изследваме избрания от нас астероид, на който да проектираме antigone postколония. Той трябваше да отговаря на пакет от изисквания за създаването на тази колония. Избрахме астероида Антигона. Той е доста голям – с диаметър около 120 км. Намира се в астероидния пояс на Слънчевата система, между планетите Марс и Юпитер. Проектирахме мисията – с какви средства ще се стигне до там, какви технологии ще използваме, някои от които все още не са тествани, т. е. ние стъпваме както на реалната наука, така и на опитите, които в момента се правят от учените, за да има баланс между двете, защото няма как едно нещо да се случи, без да има и фантазия в него. Освен че проектирахме мисията за достигане до астероида чисто инженерно, проектирахме и самата колония – вътрешен и външен дизайн, от какви компоненти ще бъде изградена, какви ще бъдат животоподдържащите системи или иначе казано – как ще бъде устроен животът на хората – икономика, ресурсите, които ще бъдат използвани, създадохме изкуствена гравитация. Идеята на колонията бе да се създаде изкуствена среда за живот на астероида, в която хората ще могат да живеят, независимо от Земята. Всичко е създадено така, че да е максимално близко до земните условия. Колонията е с капацитет за заселване на 36 хиляди души. Според нашите изчисления, реализацията на подобен космически град може да се случи след около 150 години.

 • Надявахте ли се, че ще успеете да завоювате първото място в конкурса?

 • Да, надявахме се. Аз като че ли най-много от всички вярвах, че ще спечелим първото място, защото наистина дадохме всичко от себе си.

 • От колко души се състои екипът ви?

 niki antigona

 • Екипът ни се състоеше от 9 момчета и едно момиче. Говоря за единадесетокласниците. Десетокласниците, които също спечелиха първо място, бяха шестима. И двата отбора спечелихме призовите места в категорията голяма група.

 • Знам, че имахте притеснения около набавянето на средства за заминаването си за Сан Диего, където да представите проекта си...

 • Да, така беше, но се намериха спонсори, за което сме им много благодарни. Интересна е историята за моя спонсор. Преди година спечелих второто място в едно състезание на Samsung в кампанията Trends of Tomorrow. Отборът ни от трима души бе награден с 3 хил. евро, като тези средства бяха само за курсове и обучения. Голяма част от тази стипендия аз вложих в курсове за 3D и за усъвършенстване на уменията си за този проект. И когато им писахме, заедно с другата ми съотборничка Юлия, че тези курсове са ни помогнали много и сега сме спечелили първо място в конкурс на НАСА, те се отзоваха веднага и поеха нашите разходи по пътуването ни до Сан Диего.

 • И кога отпътувахте за САЩ, Ники?

 • На 21 май кацнахме в Лос Анджелис, а оттам с организиран превоз ни транспортираха до Сан Диего.niki buz oldrin Отседнахме в хотела, в който се провеждаше самата конференция. Тази година в конкурса на НАСА са участвали екипи от над 20 държави и 11 щата с повече от 590 проекта. Имаше участници от Индия и Румъния, с които се сприятелихме и от които получихме предложения за сформиране на международен екип. Ние бяхме изработили огромен постер на нашия проект и го наредихме до другите печеливши. Минават учени от НАСА, други – които правят проучвания, преподаватели от университети, спират се пред постерите, задават ни въпроси за проекта... Бяхме си набелязали и интересни лектори, чиито лекции искахме да посетим. Една от най-интересните ни срещи бе с Бъз Олдрин – вторият човек, стъпил на Луната. niki prezent 11Той е от борда на директорите на Националното космическо общество в Америка, един от организаторите на конференцията. И понеже е бил от екипажа на „Аполо 11“, представи новата си книга „Мисия до Марс“ - идеите, които се изследват в момента за това как бихме могли да се заселим на Червената планета. Той ми даде автограф, което означава много за мен! Другата ни интересна среща е с Крис Фъргюсън. Той е командир на последната Shuttle мисия STS-135 и неговата лекция бе изключително интересна и вдъхновяваща. Трябва да отбележа, че макар да е на много висок пост в компанията на Боинг, той разговаря с нас толкова приятелски, разказа ни много интересни неща за себе си, снимахме се с него... А нашата презентация бе насрочена точно преди тази на главния организатор на конференцията и член на журито Ал Глобус. Той е от Еймс центъра на НАСА. С него се запознахме предишния ден, когато той ни спря, за да ни поздрави за проекта ни - „Вие сте тези, които включиха научните астрономически наблюдения в проекта си. Това е просто гениално!“. Той специално присъства на нашата презентация, която трябваше да бъде с продължителност 10 минути, но присъстващите ни заляха с много въпроси, което бе знак, че сме провокирали интереса им. Получи се доста интересна дискусия. Награждаването бе на следващия ден. Наградиха ни Ал Глобус, Лин Зелински и Крис Фъргюсън. Получихме сертификати за първите места и подарък за всеки – снимки от телескопа Хъбъл – много интересни мъглявини. Беше изключително вълнуващо за всички ни, ръкопласканията, поздравленията от другите отбори, снимките и интервютата.

 • Как ти се сториха тези няколко дни в САЩ, Ники? И кое ти направи най-силно впечатление?

 • Цялото ми пребиваване в Америка беше като сън, една сбъдната мечта. Най-силно впечатление ми направиха хората – толкова щастливи, усмихнати, любезни... и в магазина, и в транспорта, и навсякъде. Един такъв дух, който те заразява!

 • Имаше ли българи, които да ви подкрепят по време на конференцията?

 niki nagrada

Снимки от награждаването на българския екип с Лин Зелински и Ал Глобус от Еймс центъра на НАСА (1) и с астронавта Крис Фъргюсън - командир на совалката "Атлантис" (2)

niki nagr kris furgiusun

 • Да, имаше едно семейство от Варна, което от години живее в Сан Диего. Установихме връзка с тях, още преди да заминем. Диди и съпругът й ни подкрепяха през цялото време, за което много им благодарим.

 • А бяха ли чували за България американците, с които се запознахте, другите участници в конкурса?niki spr indiq

 • Да, всички знаеха или бяха чували за България, много често ни казваха „О, аз имам приятели от България!“, или пък дори назоваваха столицата ни, което много ни радваше. 

 • Видях твоя снимка на Алеята на славата в Холивуд до звездата на Майкъл Джексън...

 • Да, имахме, разбира се, и развлекателна програма. Посетихме огромния зоопарк в Сан Диего, един от най-големите в света с над 4 000 различни животни, а преди полета навръщане се потопихме в атмосферата на Холивуд, снимахме се на Алеята на звездите.

 • И накрая – не мога да не те попитам – с какво са свързани мечтите ти, плановете ти. Догодина си абитуриент и ти предстоят кандидатстудентски изпити... Мислиш ли за бъдеще в чужбина?

 • Искам да се реализирам в България. Искам да се развивам в IT сферата - с това е свързана мечтата ми. Много искам да съм част от промяната в България, да работя и да се реализирам тук. 

 • Родолюбец?

 • Да, наистина съм родолюбец и не разбирам някои от приятелите си, които ми казват „Ти си луд! Имаш шанс – бягай в чужбина“. Знам, че там, щом завърша, ще ми предложат работа, условия за развитие, но аз искам да остана тук, в България, и да се развивам тук.

 • Искаш ли да благодариш на някого, Ники?

 • Искам да изкажа своята благодарност на г-жа Светлана Николова от Първо основно училище „Христо Ботев“ в Търговище, която ме запали по математиката и ме накара да заобичам този предмет, а това беше и причината да кандидатствам в Математическата гимназия във Варна впоследтсвие. Благодаря още на консултанта ми по niki zvmj3D Диляна Златева и на ръководителите на проекта д-р Веселка Радева от Обсерваторията и г-жа Силвия Захариева – моята учителка по физика в Математическата гимназия.

-2°C

Targovishte

Cloudy

Humidity: 78%

Wind: 16.09 km/h

 • 03 Jan 2019 2°C -2°C
 • 04 Jan 2019 -1°C -3°C