charovna2017

обновена 3:30 PM EET, Jan 23, 2019

ВАСИЛ ДОЙЧИНОВ: ВСИЧКО ЩЕ БЪДЕ ПОДЧИНЕНО ПО ПЪТЯ КЪМ 100-ГОДИШНИНАТА НА „СВЕТКАВИЦА“!

 • Публикувано в Интервю

v doichinov13

ИНТЕРВЮ С ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА ФУТБОЛЕН КЛУБ "СВЕТКАВИЦА ТЪРГОВИЩЕ"

Целият му живот е свързан с футбола. Благодарение на този спорт се сдобива с много приятели, в това число и с Иван Славков и Иван Вуцов, радва се на уважение сред футболните среди в страната. Петгодишният му внук съвсем скоро ще получи първия си екип на любимия отбор - „Светкавица Търговище“.

Името на Васил Дойчинов е добре познато на търговищката общественост. Това лято то отново се споменава редом с това – на отбора на града, а поводът е, че именитият спортен деятел отново пое отговорната задача – да бъде председател на Управителния съвет на възкръсналия футболен клуб на Търговище.

Семеен е, има син и дъщеря.

 • Любовта към футбола и родния град ли са причината да се нагърбите с тази нелека задача – отново да застанете начело на Управителния съвет, г-н Дойчинов?

 • Това е основното. На 30 години станах председател на „Светкавица“, преди това 4 години бях член на Бюрото, след това 14 години ръководих „Светкавица“, 12 години бях председател на Областния съвет на БФС. Почти целият ми живот е свързан с футбола! В течение съм на цялата обстановка, добре ми е позната тази материя. През всичките тези години „Светкавица“ натрупа много опит, спечели своето име като добър отбор в България. За тези 91 години той беше гарант за много успехи, носил е много радост на стадион „Димитър Бурков“ в Търговище. През отбора минаха много добри футболисти, много треньори... Аз познавам живите основатели на ФК „Светкавица“, контактувал съм с тях... Затова, като чух за случващото се, ми стана изключително неприятно. Вероятно има причини, но в края на краищата, каквито и да са те, трябваше овреме всичко да се обясни, за да не се стига до такъв краен изход. Защото, когато се каже, че отборът фалира, той не фалира, поради икономическа нестабилност, а по едно решение на собственика. Пак съм убеден – отборът, който беше на прага да влезе в „А“ група – дали си струва или не, не заслужаваше да отиде от другата страна на барикадата – под масата! И след като чух за това решение, мигновено, с два-три телефонни разговора, вече имах идеята какво и как трябва да се реализира, защото отборът изчезваше, а с това се зачеркваше и футболът в Търговище. Това ме накара! Тази работа е свързана с много трудности и проблеми, но ние сме амбицирани и се надяваме да успеем. Стана така, че „мъртвецът“ е в ковчега и ние му казваме: „Вдигаме те, няма да умираш, а трябва да живееш!“.

 • Кой е виновникът 91-годишният старец да легне в ковчега, образно казано?

 • Причини много, някои от тях знам, други – не, но за мен основната причина е последният собственик. Той е основен акционер, аз четох писмото му до кмета, в което той казва: „Аз като основен акционер прекратявам участието си в „Светкавица“. За мен това е страшна работа! Може ли сега Васил Дойчинов да каже „Аз вадя отбора от „В“ група!“ - не мога да си го позволя и не мога да си го помисля! Защото вижте какво става – ние имаме история – 91-годишна, имаме страхотна книга, правим юбилей за 90 години на Клуба, а-ха да се влезе в „А“ група и... изведнъж да те няма на картата! Имаме история, а нямаме отбор! Не мога да си го обясня! Затова и хората го приеха много тъжно, имаше много коментари, имаше настроения да се правят протести, за да се търси отговор на този въпрос.

 • Надявате ли се сега бизнесът от града да припознае отбора и да му протегне ръка?

 • Много ни се иска, затова искаме да сменим модела на управление. Преди години отборът беше регистриран по търговския закон. Отборите в България станаха фирмени, прекъсна се общественото начало на футбола. Вероятно и в Европа, и навсякъде е така, но начинът, по който се действа, не е такъв. Защото преди години, тука под кестените в Търговище застават хората, коментират, получават информация, създава се обществено настроение - и хубаво, и лошо...

 • Затова искате „Светкавица“ да мине под крилото на Общината...

 • Ами да - дай да го направим общински отбор, да мине под крилото на Общината, бизнесът при това положение да припознае футбола и да не помага на Дойчинов, Драган, Петкан и Хасан, а по този начин да помага на Общината, а тя от своя страна да бъде гарант за това обществено начало! Искаме да разширим членската маса на Клуба, най-вече сред младите – да вземат футбола в свои ръце. Ако за в бъдеще се върви напред и се остане във „В“ група, може да се намерят 4-5 души – по-заможни, които да издържат отбора, ако той добие професионален статут, тогава нека пак да бъде акционерно дружество, но с акциите на 4-5 човека, да има Управителен съвет и Борд на директорите, да сложат и вицепрезидент, който да отговаря за финансовите въпроси, да си сложат един изпълнителен директор и да се вземат колективни решения.

 • Имате обещание от страна на общинското ръководство за подкрепа...

 • Всички тези неща не можеха да станат без знанието и подкрепата на кмета. Аз разчитам на него! Договорили сме се – през септември това предложение да бъде внесено на сесия. Имаме подкрепа и от съветници. В други градове го направихо това – в Плевен и във Велико Търново например. Ще направим среща и с търговищките депутати. Но пак повтарям – главното е, че това вече е отборът на града! „Светкавица“ вече не е фирмен отбор! И сега, в това положение, ако не се помогне, възниква един голям въпрос – има ли потребност от футбол в град Търговище?! За мен – има! И за някои хора има, но за други? И тогава, ако не стане тази работа, ще доставим удоволствие на други, които са били преди нас и които ще кажат: „Видяхте ли докъде ви стига вътъкът!“. Затова за мене връщане назад няма! Мисля, че със срещите и контактите си трябва да втълпим в съзнанието на отговорните хора, че няма друг изход!

 • Как ще върнете търговищенци на стадиона? Казахте, че те умеят да прощават...

 • В последните години хората се отдръпнаха от футбола и предполагам за това има и други дълбоки социални проблеми, но една от причините за мене е, че хората загубиха вяра в честността и качеството на играта. В Търговище хората с недоверие гледат на това, което стана сега. Те смятат, че на терена нещата не се решават от чисто спортна гледна точка и ние това искаме да променим. Търговищката публика може да прощава! Ние ще направим така, че да я убедим – да я спечелим с нашата организация и работа. Е, не казваме, че ще почнем да побеждаваме! Но когато се играе честно, достойно... със 100 % футболисти от Търговище... Трудно ще бъде, но нещата ще се променят!

 • И накрая – по няколко думи за треньора и момчетата...

 • Треньорът е наше момче, водеше досега старша възраст, бивш футболист, 41-годишен, в разцвета на възможностите си... Смятам, че той ще оправдае доверието ни и е време на такива хора да се даде възможност да се докажат. Момчетата ни са добри, искаме в тяхно лице хората да припознаят джумалията, за да имаме резултати. Утре ще дойде 100-годишнината на отбора – ще може ли да се каже, че я няма „Светкавица“?! Нас има ли ни, няма ли ни... историята си върви! Затова нещата трябва така да се направят, че да има последователност и онези, които поемат тази щафета, да продължат напред. Да не забравяме, че тази игра донесе много радост за града! Освен това задачата на футбола е да обедини хората. Ето и сега ние имаме подкрепата на всички политически сили.

 • За какво мечтае Васил Дойчинов?

 • Най-вече за добро здраве, за по-дълъг и по-спокоен живот. Бях и ще остана верен на футбола в Търговище, дали вътре в Клуба или отвън, аз винаги ще му помагам. Щастлив съм с многото си приятели. Футболът ми даде много в тази посока. Всичко оттук-нататък ще бъде подчинено по пътя към 100-годишнината на „Светкавица“!

-2°C

Targovishte

Cloudy

Humidity: 78%

Wind: 16.09 km/h

 • 03 Jan 2019 2°C -2°C
 • 04 Jan 2019 -1°C -3°C