charovna2017

обновена 5:42 AM EEST, Aug 19, 2019

ЕМЕЛ РАСИМОВА: ТРЯБВА ДА РАБОТИМ, ГЛЕДАЙКИ В ЕДНА ПОСОКА

 • Публикувано в Интервю

emelrasimova outg111

ИНТЕРВЮ С ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ НА ОБЛАСТ ТЪРГОВИЩЕ

emelrasimova ouptg222

Казват, че най-краткият път към сърцата на хората е усмивката. А нейната е толкова чаровна и истинска! Истинска като розите във вазата на бюрото й, които бай Васил, работник в администрацията по някаква програма, й носи през ден от градината си в село Буховци. „Интересувайки се от другите, за два месеца ще се сдобиете с повече приятели, отколкото бихте спечелили за две години, ако се стараете другите да се заинтересуват от вас“, пише Дейл Карнеги. Нови приятели – може би, но доверие е спечелила със сигурност! Тя е политик с административен и управленски опит, но и обаятелна дама, която с магнетизма си буди възхищение и спечелва сърцата на хората. И това само за 90 дни!

В „Лицата на Търговище“ - Областният управител на Търговищка област Емел Расимова.

 • След близо 90-те дни на този пост разпознават ли Ви гражданите на Търговище, г-жо Расимова?

 • Предполагам – да. И това е благодарение на активната работа на цялата Областна администрация. Освен в приемния ми ден, който е всеки понеделник от 14,00 часа, при мен ежедневно идват граждани с различни проблеми, включително и по лични въпроси. Търсят съдействието ми за проблеми с ВиК, с етажната собственост, във връзка с намиране на работа... Аз приемам граждани всеки ден, защото не мога да си позволя да върна човек, дошъл от Омуртаг или от Антоново. Вратата ми е отворена винаги! Не липсват и инвеститори, които идват за съдействие по проблеми, нерешени от дълги години. При положение, че имаме закон за насърчаване на инвестициите, който очевидно не е сработвал винаги, те търсят помощ относно ремонти на пътища, захранване на обектите с ток и вода и т. н. Може би това, че съм жена предразполага хората. Струва ми се, че те гледат с по-голямо доверие на нас, жените. Дано не обидя никого! Всеки има някакви очаквания и се надява някой да му помогне. Само че няма как един човек да промени нещата с магическа пръчка, затова вярвам на правителството, на нашите народни представители, че ще заложат на социалната политика. Това всъщност се доказва от 100-те дни работа.

 • Притесни ли Ви фактът, че бяхте назначена на фаталната дата – 13 юни и в малко напрегната за страната обстановка?

 • Да си призная – аз съм малко суеверна и наистина ми мина през ума, че е 13-ти, но не беше петък! Явно съм родена под щастлива звезда, защото знаете, че колегите ми имаха проблеми с влизането си в администрациите. Аз нямах такъв проблем, за което наистина благодаря на гражданите, че ме подкрепиха, гласуваха ми доверие и ми дадоха шанс да работя. За мен е важно да оправдая техните очаквания и да запазя доверието им.

 • И тъй като не сте от Търговище, а идвате от Попово, бихте ли ни разказали малко повече за себе си. В по-голямата си част коментарите в социалната мрежа за Вас бяха положителни, дори народният представител от ГЕРБ – д-р Дарин Димитров Ви охарактеризира като „добър избор“, тъй като сте коректен човек и доказан професионалист...

 • Аз съм от село Гагово, едно борческо село, с което много се гордея. Имам прекрасно семейство. Майка съм, баба съм на една двегодишна принцеса. Завършила съм Социален менинджмънт. Това продължава да ми бъде присърце. Обичам да работя с хората – може би това е била най-голямата ми мечта. Бях председател на Общински съвет – Попово и зам. кмет по социалните въпроси на общината. Аз наистина много съм благодарна на депутата от ГЕРБ д-р Димитров, когото познавам много отдавна и се радвам, че е останал с хубави впечатления от мен при съвместната ни работа в комисии.

 • Каква е амбицията Ви като областен управител на Търговищка област? Какви бяха първите Ви стъпки?

 • Приех предизвикателство на поста, защото вярвам в себе си, амбициозен човек съм... Още в началото заявих своите приоритети – работа с хората и партньорство с общините, които решават проблемите на хората по места. Какво съм свършила дотук? Успяхме да съдействаме по осигуряване на финансови средства за възлагане изработването на кадастрални карти за земите, които са раздадени на гражданите по Параграф 4, за да могат те да си ги узаконят. Наистина - средствата още не са получени, но са ни обещани от премиера. Това беше първата стъпка, която предприехме с екипа ми. Предоставяме седем имота на общините, за да не останат безстопанствени и да продължат да се рушат. Ние бяхме едни от първите в страната, които се срещнаха с всички кметове на общините в региона, за да чуем техните проблеми и да разберем къде искат съдействие от нас. Поех ангажимента всеки месец да се срещам с всеки един от тях чрез изнесени приемни. Много важен е диалогът както между държавните институции на територията на областта, така и между местната и държавната власт. Ето например – поставям си като цел номер едно решаването на проблема с безводието на град Омуртаг.

 • Кои са според Вас най-сериозните и тежки проблеми в областта и има ли такива, които не могат да бъдат решени в краткосрочен план?

 • Знаете, че безработицата в областта е много голяма – почти двата пъти по-висока в сравнение със средната за страната. Като че ли това е най-големият проблем. Предстои и зимният сезон, който е още по-труден за хората без доходи. Това е въпрос на национална политика. Ако бизнесът наистина бъде стабилизиран, той ще почне да създава работни места. Освен това очакваме програми от министерството за временна трудова заетост. Обмисляме да направим среща с бизнеса на Търговище, за да видим какви са неговите възможности и с какво можем ние да му помогнем. Да не говорим за другия проблем, който е глобален и в Европейския съюз, за така наречената огромна група, придобиваща застрашителни размери - „работещи бедни“. Опитваме се да влизаме във всички сфери. Може би това, че съм работила като кмет в социалната сфера, ми е от голяма полза в това отношение. Важното е да има разбирателство, да има диалог и всички да работим, гледайки в една посока. С тази цел беше създаден и Общественият съвет. В него има широко представителство на хора с различни политически пристрастия и ориентация, от неправителствения и социалния сектор, добре е представен и бизнесът също. Това е идеята – всички заедно да помагат при решаването на проблемите, да се чуват различните мнения, да има диалог... Може би сега е рано да говорим каква ще бъде ролята и какво ще направи този Обществен съвет, но аз лично много залагам на него и много искам той да бъде работещ. Смятам, че нашият Обществен съвет е един от най-добрите в страната.

 • Обикновено новите ръководители започват с ревизия на предшественика си. Вие направихте ли това? И предвиждате ли промени в досегашния екип на Областната администрация?

 • Действително проверих какъв е бюджетът, с който разполагаме. Знаете, че областните администрации са второстепенни разпоредители с бюджетни кредити, не разполагаме с бюджет, който можем да управляваме. Да, поставих си тази цел – да проверя с какъв финансов ресурс разполагаме. Не съм ревизор, но мога да кажа, че всичко е наред. Относно екипа - направихме 10-процентно съкращение с Решение на Министерски съвет. Имаме обявено едно свободно работно място в „Държавна собственост“, обявили сме конкурс. Позволих си да освободя един човек, който от 2011 г. е в пенсионна възраст. Моята политика е такава - да се даде шанс на младите да се докажат и реализират по специалността си.

 • Екипен играч ли сте, г-жо Расимова?

 • Много разчитам на екипа си. Хората са казали неслучайно, че една птичка пролет не прави! Вярвам на всички в администрацията, че ще бъдат коректни. Вярвам и на техния професионализъм, защото имат по-голям опит от мен в работата си.

 • Остава ли Ви свободно време, откакто се на този пост?

 • Да, остава ми свободно време, след работа много ми е приятно да се занимавам с моята внучка. Ние живеем заедно със семейството на сина ми, затова казвам, че вече имам и две дъщери – моите снаха и внучка. Много обичам всички и се радвам, че имам тяхната подкрепа.