обновена 5:26 AM EEST, Jun 20, 2021

ЩОМ ИМА ХОРА, КОИТО МЕ ПОЗНАВАТ, ЗАРАДИ МУЗИКАТА МИ, ЗНАЧИ ГЛАСЪТ МИ НЕ Е ГЛАС В ПУСТИНЯ

 • Публикувано в Интервю

zafayah11

ИНТЕРВЮ С ПЛАМЕН ЗАФИРОВ - ЗАФАЯ

zind 1

Дали за него „Условие № 1“ е свободният дух и наистина ли „смисълът понякога е в малките неща“?

В живота е като в граматиката — изключенията са повече от правилата“, е казал френският поет и писател Реми де Гурмон.

 Е, той е изключение! При това е от Търговище! Много специален, различен не само на вид с екстравагантната си раста, но и с мистериозното си обаяние, с усмивката и струящия от погледа му оптимизъм, с невероятно ритмичната музика, която твори и изпълнява  - един истински мечтател и изключително позитивен млад човек. Това е реге изпълнител 1 на България за 2013-а -  Пламен Зафиров, известен повече като Zafayah или просто Зафа. 

 • Откъде се зароди любовта ти към музиката и по-специално към регето? По професия си скандинавист...

 • Любовта ми към музиката се зароди далеч преди да вляза да уча скандинавистика… Понастоящем професията ми е музикант, а Скандинавия, колкото и да няма на пръв поглед общо с реге музиката, си остава тръпка за мен и се надявам, че скоро пак ще я посетя. Първите си реге опити започнах да записвам през 1999 г., когато бях на 14. Регето е музика, която дълбоко ме докосна със своето послание и груув, както и с невероятното си разнообразие от подстилове и течения.

 • zrr 1Само талант ли е нужен, според теб, за да станеш добър певец?

 • Да, талантът е основната предпоставка за това да станеш добър певец, но далеч не е достатъчен само той. Изисква се и много работа,  известна доза интелект, оригинален подход и борбен дух, защото обратно на широкоразпространените представи, пътят на един артист е много труден и свързан с много лишения, безсъние и трудни моменти. Е, има и “звезди” без много талант, оригиналност и интелект, за съжаление тях ги лансират в ефира, защото никой не иска музиката да кара хората да се замислят за реалността, в която живеят. 

 • Ти бе сред номинираните в категория БГ Изпълнител в Годишните музикални награди на БГ Радио – това радва ли те?

 • Разбира се, това е голямо признание за мен и аз съм благодарен, че по този начин музиката ми достига до по-широка аудитория... Защото имам какво да кажа на хората и имам нужда от трибуна. Уважание за БГ Радио, уважение и за Българските Хип-Хоп Награди, които ми дадоха наградата за най-добър реге артист за 2013-та. Всичко това е много хубаво и аз се радвам, че реге музиката започва да затвърждава присъствието си в различни медии. Същевременно, винаги съм вярвал, че подобни класации са нещо субективно и че няма как да степенуваш две хубави неща, особено що се отнася до изкуство. 

 • Миналата година вашата група Roots Rocket представлява Източна Европа на финала на европейския конкурс Rototom Reggae Contest в Цюрих, Швейцария. Какво беше усещането?

 • Много бяхме щастливи, че представлявахме цяла Източна Европа на такъв музикален форум - Rototom Sunsplash е най-големият реге фестивал в света. Благодарение на това ни се отвориха нови врати и осъществихме част от мечтите си, а именно да свирим на една сцена с легендарни артисти и групи, които слушаме от деца. Като един от пионерите на тази култура в България, аз лично бях много радостен, че трудът ни през годините започва да дава плодове.

 • Направи невероятно успешно парче с Мария Илиева. Кой кого откри – тя тебе или обратното?zmil 1

 • В интерес на истината, Наско Янкулов, с когото и двамата сме работили, ми говореше често за нея и в даден момент ни хрумна идеята за подобна колаборация. Оказа се, че Мария беше чувала музиката ни и откликна много позитивно. Нямаше да пожънем този успех без помощта на Деян Илиев и Ясен Обретенов - двама от музикантите в нашата група Roots Rocket, които ми помогнаха с музиката, както и Bashmotion, който пък засне видеото.

 • А с коя световна звезда би искал да пееш?

 • В момента работим върху първото ми видео с реге артист от световна величина, който тази година присъства на почти всеки от най-големите реге фестивали, а именно - Jahcoustix. Бих пял с много световни звезди, но в момента имам доста самостоятелни неща, върху които работя, и това е основният ми фокус.

 • Какво за теб е славата?

 • Нещо, което радва хората, които използват музиката, за да подхранват егото си. Аз никога не съм имал славата като самоцел, а фактът, че има хора, които ме познават заради музиката ми, означава, че гласът ми не е глас в пустиня. Това носи удоволетворение от работата ми като творец.

 • Какво е мнението ти за съвременната българска поп музика?

 • Има неща, които харесвам, но те са по-малката част от това, което съм чул. Като цяло, не си пускам българска поп музика в слушалките. Има много други жанрове, в които мисля, че българската сцена е на световно ниво - реге, джаз, фънк, етно, хип-хоп, бас музика и т.н. Дано хората станат по-малко мързеливи и почнат да се интересуват и от неща, които не се въртят по комерсиалните телевизии. Не казвам, че нямаме и добри поп артисти, но просто в един момент на човек му писва да гледа навсякъде едни и същи физиономии, чиито песни се пускат по 20 пъти на ден. По-добре да ги пускат по два пъти, а останалото време да е за друга музика, която със сигурност също би се харесала на много хора. Защото зациклянето на едни и същи неща води до затъпяване и промивка на мозъци…

 • Твоите родители са учители. Кое е най-ценното, на което са те възпитали?

 • Любознателност, любов към природата, към хубавата музика… Себеотдайност и силна воля. Семейството ми винаги ме е подкрепяло, мисля, че никога няма да мога да им се отплатя за цялата обич и доверие, което ми дават. Това е най-големият урок, който, живот и здраве, един ден и аз ще предам на децата си.

 • zp 1Пътуваш много по света. Къде би искал да се върнеш отново?

 • Много се местата, където бих се връщал пак и пак, но преди това съм си набелязал няколкостотин други, на които не съм бил.

 • Това реге-лято накъде?

 • Другата седмица заминавам към Родопите, където ще свиря на WakeUp фестивала. Предстоят и други участия из страната и в чужбина, но в момента основно съм се концентирал върху новата продукция, която предстои да излезе това лято и наесен.