обновена 11:42 AM EEST, Jul 16, 2020

НАЙ-ГОЛЯМОТО ОРЪЖИЕ ЗА БОДИГАРДА Е САМООБЛАДАНИЕТО

 • Публикувано в Интервю

nal n

В "ЛИЦАТА НА ТЪРГОВИЩЕ" - НИКОЛАЙ АЛЕКСИЕВ

nal5

"Винаги напред!" е неговото верую. Твърди, че търпението и постоянството, характерни за хората от неговата зодия, му помагат изключително много и в живота, и в професията. Николай Алексиев се ползва с репутацията на човек, на който може да се има доверие. Той е един успял мъж, заобиколен от много приятели, чийто брой расте все повече. Семеен е, има син Християн на 13 години. Като истински Телец обича да бъде заобиколен от красота и хармония. Съпругата му Янита е очарователната му опора в живота. А за естетизма му говори подредбата на новия му офис. Когато човек види всички дипломи, сертификати, купи и медали, няма как да не установи, че те са притежание на един много отговорен и амбициозен човек, човек с изключителна сила на духа, пълен с енергия и зареден със спортен хъс. Николай избира за своя професия нелеката работа на телохранител и не спира да се развива. Предстои му дипломиране в Колежа по охрана и сигурност "Свети Георги Победоносец". Сбъдва и една от своите мечти – собственик е на охранителната фирма „Бодигард Секюрити“. Наскоро се завърна от участие в Международното състезание "Бодигард" в Грузия.  

nal1

 • Ники, как реши да станеш телохранител?

 • Като малко всяко момче желае да стане полицай или пожарникар, а аз исках да бъда по-различен от другите. И пак да пазя хората, но не като полицай, а като охранител. Когато влезнах в казармата, попаднах точно в такава обстановка, която ме насочи към тази професия.

 • Не мога да не те попитам - „Бодигард“ ли е любимият ти филм?

 • Един от любимите ми (смее се)! След като една нощ, по време на един от курсовете за охранител, трябваше да го гледам няколко пъти и да открия всички грешки на Кевин Костнър...

 • Това е една много рискова професия – защо я избра пред спорта, примерно?nal7

 • Всяка една професия има своите рискове, така и професията на бодигарда не прави изключение. Тук спортът и работата вървят ръка за ръка, затова не мисля, че съм избрал едното за сметка на другото. Всеки един телохранител трябва да има добра физическа и психическа подготовка, затова има и такива курсове, които те довеждат до стресови ситуации и без нужната подготовка не би могъл да се справиш с предизвикателствата, които ти поднася професията.

 • Какви качества са необходими за бодигарда?

 • Самообладание, психическа устойчивост, интелигентност и не на последно място – добра физическа подготовка.

 • А има ли го страха? И каква е ролята му?

 • Ако някой каже, че не се страхува – то значи, че лъже! Както казах и преди малко, във всяка професия има степен на риск. Страхът трябва да бъде преодолян и да се контролира, за да не се допускат грешки. Когато в една екстремна ситуация адреналинът е в повече, той и помага, и пречи и в такъв момент първо мислиш – как да опазиш живота и здравето на клиента и обикновено след края на дадената ситуация се сещаш за страха. За това е нужна предварителната и ежедневна подготовка. В България има лицензирани учебни заведения, като Професионалните колежи по охрана и сигурност в София, Стара Загора и Смолян, където обучават кадри в сектор „Сигурност“ и професионални телохранители.

 • Съвсем наскоро ти основа своя фирма за охрана "Бодигард Секюрити" . Това ли е твоята сбъдната мечта?nal2

 • Да, това е логичното продължение на всичко, след толкова време работа в тази сфера.

 • Кое е най-предпочитаното от теб оръжие? Твои колеги споделят, че това е интелектът...

 • Според мен най-голямото оръжие за един телохранител е самообладанието, бърз и остър ум, добре преценена обстановка, а след това идва удовлетворението от добре свършената работа.

 • Ти си награждаван многократно. И все пак кой е най-големият ти успех?

 • Да, наистина наградите станаха много. След всеки положен курс получавам сертификат и всеки един от тях за мен е успех и признание за положения труд. Не мога да ги подредя по важност, защото за мен всички са ценни. Човек трябва да надгражда себе си и аз мисля, че за момента успявам и се надявам да го правя и занапред. Може би един от най-големите ми успехи до този момент е, че представих, освен себе си, и „Бодигард Секюрити“ на Международен турнир за бодигарди.

 • Става дума за Международното състезание "Бодигард" в Грузия, нали? Разкажи малко повече за това. Откъде дойде поканата...nal6

 • Поканата получих от Българска Бодигард Федерация, която бе поканена да вземе участие в това състезание със свои отбори. Аз, като член на тази Федерация,участвах със свой отбор на „Бодигард Секюрити“ - Търговище. Тук е мястото да изкажа своята благодарност на госпожа Илка Алексиева – секретар на Федерацията и директор на Професионален колеж по охрана и сигурност „Св. Георги Победоносец“ в столицата, както и на господин Красимир Цветанов – зам. директор на Колежа. Състезанието се проведе в гр. Батуми – Грузия, и в него взеха участие отбори на служби за сигурност на държави като Молдова, Украйна, Беларус, Грузия, Русия и др. С някои от момчетата се виждаме не за първи път – били сме заедно и в Ялта. Състезанието премина в дисциплините ВИП съпровождане с нападение и евакуация, ръкопашен бой, стрелби, търсене на взривни устройства в автомобил и майсторско шофиране. Като цяло премина в дух на приятелство, но не и без спортна злоба.

 • Хората не знаят, че всъщност вие нямате нищо общо с дебеловратите момчета или обикновената охрана на различни обекти, че тренирате непрекъснато, че овладявате езика на тялото и че постоянно се учите... На мнение ли си, че работата ви е призвание?nal3

 • Мисля, че времето на дебеловратите момчета мина доста отдавна – това вече е ясно на всички. Най-лошото в България е това, че се слагат под общ знаменател пазачът, охранителят и телохранителят. Това не би трябвало да е така! Длъжностната им характеристика е доста различна! Да, мисля, че работата на бодигарда е призвание. Това трябва да се усеща, да умееш да контролираш във всеки един момент всяка една ситуация.

 • Кога се чувстваш щастлив и удовлетворен от работата си, Ники?

 • Когато получа поредното признание от хората, с които работя. За мен това е важно - аз да свърша моята работа и хората, които са ми се доверили, да останат удовлетворени, така че да пожелаят да работим отново заедно.

 • Ти имаш син – ще има ли приемственост в професията?

 • Не бих могъл да кажа отсега какъв път ще поеме моят син. Искам сам да избере това, с което ще се занимава, но ще се радвам да му предам опита и уменията си. Но това времето ще покаже!

 • Какъв си извън работа?nal4

 • Жена ми казва, че и вкъщи все едно съм на работа. Искам да благодаря на семейството си за разбирането, с което се отнася към работата ми, за това, че го лишавам често от присъствие... То е моята опора и ми дава сила за всичко, което правя!