обновена 10:35 AM EEST, Sep 25, 2022

СВЕТЛИН БОНЕВ: ИСКАМ ДА ВИЖДАМ УСМИХНАТИ ХОРА

 • Публикувано в Интервю

svbonev int15

ИНТЕРВЮ С ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ НА ОБЛАСТ ТЪРГОВИЩЕ

 • Как се чувствате след 100 дни на този пост, г-н Бонев?

 • Трябва да отбележа, че навлязохме бързо в работата. Искам да подчертая, че заварих администрацията в добра кондиция, работеща, което е похвално, защото виждам как стои на фона на останалите областни администрации в страната. Това ми даде възможност да обърна внимание на основните приоритети в работата си. Направих нужните промени във връзка с оптимизацията, свързана с бюджета за 2015 г. За моя радост – засега съкращения не се предвиждат. Имаме нова вътрешна административна организация във връзка с намалената ни численост, отделите ни падат и администрацията в момента се ръководи от областен управител, двама заместници, главен секретар и двама директори на дирекции. Миналата седмица събрахме всички служители, показахме им новата структура и йерархична зависимост, дадохме новите насоки за работа. Основният ни приоритет е насочен към държавните политики, които предприема правителството. Успешното стартиране на кампанията по саниране на жилищните сгради отчитам като основен приоритет и винаги съм го изтъквал. За наша радост, вече имаме два тристранно подписани договора с общината и Българската банка за развитие – в Омуртаг и Попово. Направена е проверка на документацията на още два обекта в Попово и очакваме подготвянето на тристранните договори. Силно се надявам община Търговище да помогне гражданите да се включат в програмата. Предприел съм разяснителна кампания – посещение по блокове, по пенсионерски клубове. Навсякъде акцентираме върху важността - този шанс да не бъде пропускан. искам да отбележа, че и ВиК асоциацията тръгна успешно, имаме вече назначени специалисти в офиса, бяха направени и две заседания, очертани са проблемите и стъпките за действие. Имам голямото желание нашата област да не остава без финансиране до 2020 г. Има единомислие от страна на общините, които са в Асоциацията – Търговище, Омуртаг и Антоново. Очакваме съгласие от общините Попово и Опака да се присъединят към нашата добра асоциация с предполагаем ВиК оператор - ВиК Търговище, за да можем да получим финансиране. Програмата на инж. Миланов е много амбициозна. Тези проблеми със замътяването на водата има как да бъдат решени, но това минава през европейско финансиране, защото системите за пречистване на водата са изключително скъпи.

 • Кои бяха първите задачи, с които се заехте?

 • Имам желание и търсим средства да направим сградите, с които разполагаме, по-приветливи и по-красиви. Ако не успеем по европейски програми, почваме, доколкото имаме възможност, със собствени сили и средства. Икономически много добре разчертано, обосновано, правим инвестиции, макар и малки, които очакваме в много кратък срок да се възстановят и да почнат да носят спестявания на разходи. Голямото ми желание е фасадата на тази красива сграда, в която в момента се помещаваме, да стане една от най-красивите в Търговище. Как и дали ще успеем да го направим – не знам, но ще положим максимални усилия и се надявам скоро това да се види. В другата сграда – старата полиция, където се помещават държавни структури, констатирахме технически проблеми. Затова започваме ремонт и до месец-два той ще приключи. По този начин към красивия ни площад, започнал и изпълнен по европейски проект с подписа на министър Лиляна Павлова още при предното ни правителство, трябва само да донадим една красива стойност като нашата сграда, ако предприемем тя да придобие по-хубав външен вид.

 • Каква е амбицията Ви като областен управител на Търговищка област, г-н Бонев?

 • Моята амбиция е да привлечем максимално възможни средства в област Търговище по всички оперативни програми, всякакво държавно финансиране – най-вече в пътна инфраструктура в съдействие с Агенция "Пътна инфраструктура", за да можем да влеем свеж ресурс. Това е единственият начин да се оживи западналата икономика в нашия регион.

 • Доколко е важен екипният принцип във Вашата работа?

 • Екипният принцип е може би най- важният. Нашият екип е изключително диалогичен и благоразположен. В пълен синхрон с двамата ми заместници се опитваме да обхванем и да помагаме на всички общини, без да има някакво деление. Осъществяваме предварителен контрол на докладните на Общинските съвети с цел – да ги предпазим от приемането на незаконосъобразни решения.

 • Кое е основното, което трябва да се промени или да се подобри в региона?

 • Нужна ни е активност. Трябва ни желание да търсим начини и средства да подобрим благосъстоянието си сами. Затова посочих големи инфраструктурни проекти, европейско финансиране и кандидатстване, една по-голяма отвореност към фондовете за солидарност – това ни е необходимо на нас. И дейност, и желание!

 • Имате ли идеи за привличане на инвеститори в областта?

 • Проведени преговори в момента със значими инвеститори нямаме. Във връзка с регионалното развитие на Североизточния район, с областните управители обсъждаме доста мащабни проекти. С МРРБ също водим разговори за по-големи проекти, които ще ни доведат инвеститори. При срещите ми с бизнеса се оказа, че хора, които имат желание да инвестират от Търговище в Търговище, също има. Затова насочваме усилия натам, за да им помогнем да осъществят идеите си в тази част, където има нужда от участие на държавата. Да усетят помощ – под формата, примерно, на публично-частно партньорство. Това е начинът държавата да помогне на бизнеса. В такива проекти в частност имам подадени инвестиционни намерения от частни предприемачи. Опитваме се на този етап да решим техните въпроси.

 • Ще имате ли редовни срещи с гражданското общество, в т.ч. и с бизнеса?

 • Разбира се. Обръщаме особено голямо внимание на срещите ни с гражданите. Всеки понеделник имам приемен ден тук, в администрацията. Но не връщам никой, ако дойде в друг ден. Отговаряме на всички жалби – които са от нашата компетенция – съдействаме, а другите насочваме по компетентност. Направихме и първи кръг и посетихме всички приемни в общините. Те ще продължат и занапред. При проявен интерес ще направим посещения и в отделни населени места. Изслушваме, събираме материалите, даваме ги по отдели, работим, оказваме помощ, дори и да не в нашите компетенции. Поддържаме връзка с бизнеса, виждаме техните изисквания и желания – големи инфраструктурни обекти, които се изпълняват качествено и навреме, с реално разписани срокове, с реално изпълнение и оттам – заплащане. Това искат фирмите и това се опитвам да постигна като цел.

 • Ще откликнете ли на апела за набиране на средства за ремонт на старата църква в Търговище?

 • Областна администрация ще се включи активно в тази кампания и с лични средства, и с разговори и срещи с миряни и бизнесмени. Нашите деди от нулата са направили такава забележима сграда. Ще бъде срамота ние, с всичките си претенции, да не успеем да я съхраним.

 • Направихте с полицията съвместна акция по превенция на телефонните измами. Какво друго предстои?

 • Предстоят много проверки. В момента текат съвместни проверки на РИО, „Социално подпомагане“ и наши представители в училищата от региона – относно посещаемостта на учениците. Дали учителите редовно вписват отсъствията им, оттам – дали има спирания на социални помощи на семейства, които отказват децата им да посещават учебни занятия. Това досега не се практикуваше. Ще бъдат проверени всички училища, защото по този начин се източват държавни средства. Проверки текат и по сигнали в земеделието. А за идеята на полицията мога да кажа, че е страхотна. Радвам се, че начинът на контакт с потенциалните жертви е личен, кампанията от врата на врата ще вдъхне на възрастните хора увереност.

 • Остава ли Ви свободно време, откакто се на този пост, г-н Бонев?

 • Свободно време нямам. Срещите са много, но това е част от задълженията ми. Поел съм ангажиментите си с разбиране. Решението беше предоставено на семейството ми, защото в момента то страда. Засега проявяват търпение, за което много им благодаря.

 • Как виждате бъдещето на Търговище?

 • След 4 години искам да видя една добра пътна инфраструктура, искам да видя едни зелени, добре поддържани градове, искам да виждам усмихнати хора.