обновена 3:31 PM EEST, May 31, 2020

ПОЛИЦЕЙСКА ОПЕРАЦИЯ В ОБЛАСТ ТЪРГОВИЩЕ

  • Публикувано в Инциденти

patrulkaВ рамките на мащабна специализирана полицейска операция в страната, разпоредена от главния секретар на МВР, на територията, обслужвана от ОД МВР-Търговище, на 2.12.2010 г., също е проведена такава операция по предварително утвърден в дирекцията план. В хода й са осъществени масирани проверки с цел противодействие и превенция на престъпления срещу собствеността, и най-вече - домови кражби в малките населени места и кражби на черни и цветни метали.

По време на проведената операция са разкрити 11 престъпления -предимно кражби, в гр. Търговище, гр. Попово, в селата Дралфа, Конак, Славяново и др. Установени са 14 лица - техни извършители. Обект на посегателства са били най-разнообразни вещи - елементи от зърнопреработвателни машини, метални елементи от ограда, фуражомелка, ел. мотор, битова техника, покъщнина, хранителни продукти, дърва и въглища, а при две от кражбите - парична сума. Проверени са 129 лица от криминалния контингент, като са установени актуалните им адреси и са извършени проверки за съпричастността им към криминални престъпления, извършени на територията на областта и страната. Установено е едно лице, обявено на общодържавно издирване.

В хода на операцията на територията на област Търговище са проверени 337 МПС. В резултат на извършените проверки органите на реда са констатирали 10 нарушения по Закона за българските лични документи и едно - по Закона за МВР. Съставени са 9 акта и 38 фиша по Закона за движение по пътищата.

Проверени са 11 заложни къщи в областтта. Открити са нарушения в дейността на една от тях - в гр. Попово, за което е сезирана Комисията за защита на потребителите. Извършени са съвместни проверки с РИОСВ-Шумен, на 7 пункта за изкупуване на цветни и черни метали, като за констатираните нарушения са съставени два акта по Закона за управление на отпадъците. В единия от случаите става дума за съхранение на излезли от употреба МПС без съответното разрешение, а в другия - за неизградени граници на площадката за съхрание на отпадъците.