charovna2017

обновена 1:55 PM EET, Jan 21, 2020

14 души са загинали в катастрофи през 2018-а в Търговищко

  • Публикувано в Инциденти

katastrofi kola 2011

През 2018 г. в Търговищко са регистрирани 57 тежки катастрофи, в които са загинали 14 и са били ранени 58 граждани.

В сравнение с 2017 г. е налице намаление в броя на загиналите с един човек, но увеличаване на броя на тежките ПТП с 13, както и на ранените в тях граждани – с 12.


Анализът сочи, че най-често срещаната предпоставка за пътни произшествия с тежки последици продължава да е управлението на МПС с превишена и несъобразена скорост. За 2018 г. поради тази причина в област Търговище са възникнали 9 пътни инцидента с по 8 загинали и ранени в тях граждани.

Предприети неправилни маневри от водачите на ПТП са причинили други 4 тежки ПТП с 5 загинали и 4 ранени. 5 тежки пътни инцидента по пътищата на областта през разглеждания период са предизвикани от отнемане на предимство.

В някои случаи пътните злополуки са причинени от съчетаване на част от гореспоменатите причини, към които може да се добавят и зачестяващите напоследък случаи на управление на МПС от неправоспособни водачи.

Статистиката сочи още, че до тежки ПТП понякога се стига не само по вина на водачите на МПС, а и на други категории участници в движението – така например през 2018 г. поради нарушения на правилата за движение от страна на пешеходци в област Търговище са загинали двама души.


Най-тежки като последици са пътните злополуки от вида „Сблъскване между МПС – косо и челно“. През изминалата година в областта ни 11 от тежките пътни инциденти са именно такива, като в тях са загинали 4 и са били ранени 5 граждани; следвани от ПТП от вида „преобръщане на МПС извън пътното платно“ – за периода в тях са намерили смъртта си трима граждани и са били ранени други четирима.


Най-много от тежките пътни инциденти – 36, са настъпили извън населените места в областта. В тях са загинали 14 и са били ранени 31 души. В населените места са регистрирани 21 тежки ПТП. 41 тежки пътни инцидента са настъпили при суха пътна настилка(с 11 загинали и 42 ранени), а 16 – при мокра и заснежена такава(3 загинали и 16 ранени). По-голямата част от тежките пътни инциденти – 38, са настъпили през светлата част на денонощието.