charovna2017

обновена 8:59 AM EEST, Sep 19, 2019

Зачестяват пожарите в сухи треви

  • Публикувано в Инциденти

pojar suhi trevi

През изминалото денонощие служителите на районните служби в състава на РД ПБЗН-Търговище са погасили без преки материални загуби 8 пожара, възникнали в сухи треви и храсти поради небрежност при боравене с открит огън.

Те са били край пътя между селата Лиляк и Пресиян в община Търговище; в местността „Али баир“ в община Попово /там намесата на огнеборците е предотвратила разрастването на пожара в посока към намираща се в близост 100 декара широколистна гора; в близост по пътя София-Варна в община Омуртаг/, два пожара в местността „Калето“ край гр. Омуртаг / при единия е  спасена от огъня намираща се в близост 100 декара иглолистна гора/; в землището на с. Церовище, община Омуртаг; в землището на с. Шишковица, община Антоново /спасена от огъня е 50 декара широколистна гора/, и в землището на с. Добротица, община Антоново.

 С повишаване на температурите зачестиха и пожарите в сухи треви и храсти в областта. За да бъде ограничен броят на такива инциденти, които могат да причинят големи щети, от РД ПБЗН-Търговище отново съветват гражданите при използването на огън за битови нужди да бъдат предприети всички превантивни действия и пожаробезопасни изисквания – начин на изграждане на огнището, обезопасяването му, подготовка на уреди и материали за първоначално пожарогасене и най-вече - съобразяване с метеорологичните. Недопустимо е изхвърлянето на недоизгасени кибритени клечки и угарки от цигари в горима и леснозапалима среда. Преди да запалите огън – уверете се, че не е ветровито и че имате достатъчни количества вода или други подръчни средства за гасене. Не оставяйте огъня без наблюдение, а накрая внимателно го изгасете. Не допускайте паленето на огън от деца или възрастни хора, които не са в състояние да контролират горенето и гасенето при реална опасност от пожар. Забранено е унищожаването на сухи клони и отпадъци чрез изгаряне на място в горски участъци и в земеделски земи.

Пресцентър МВР Търговище