charovna2017

обновена 8:59 AM EEST, Sep 19, 2019

8 часа гасиха пожар в Антоновско

  • Публикувано в Инциденти

pojar suhitr0418

Осем часа гасиха пожар в сухи треви в Антоновско.

На 1.04.2019 г. служители от дежурния екип на РСПБЗН-Антоново са реагирали на получен в 14 ч. сигнал за възникнал пожар в сухи треви в землището на с. Долна Златица, община Антоново, причинен от небрежност при боравене с открит огън. Тъй като пожарът е обхванал значителна площ от високи треви и храсти – 110 000 кв. м, а наличието на вятър е способствало за бързото разпространение на огъня, е било поискано съдействие  от Държавно горско стопанство – Омуртаг.

8 часа пожарникари, екип от над 10 служители на Горското стопанство, членове на гасаческата група и на доброволното формирование към община Антоново са се борили с огъня.

Благодарение на  техните усилия, както и на създадената  ефективна организация за действие и осъщественото отлично взаимодействие, пожарът е бил овладян, без да причини преки материални загуби, като по този начин е спасена от огъня намираща се в съседство 90 декара широколистна гора. Пожарът е бил погасен около 22 ч. на 1.04.2019 г. За гасенето му са използвани 18 000 литра вода.

През вчерашния ден са погасени още 3 пожара в областта, възникнали поради небрежно боравене с огън на открито: два от тях – в сухи треви и храсти(между квартал „Бряг“ на гр. Търговище и с. Съединение в община Търговище; и в землището на село Илийно, община Омуртаг), и един – в отпадъци: в метален контейнер на ул. „Сава Катрафилов“ в гр. Търговище.

Със затоплянето на времето започва  и пролетното почистване на дворове, градини, лозя и други селскостопански имоти. Практиката показва, че често стопаните прибягват към огъня като средство за почистване на сухата растителност, а наличието на вятър създава допълнителен риск от бързо разпространение на огъня

От РДПБЗН-Търговище отново се обръщат към гражданите от областта ни с призив да спазват стриктно основните правила за противопожарна безопасност: да не палят огньове на открито във ветровито време и да не ги оставят без постоянно наблюдение; в дворовете огън не трябва да се пали в близост до стрехи на постройки или до клони на дървета, а преди запалване на огнището е необходимо да се отстранят всякакви горими материали в съседство и да се осигурят подръчни средства за пожарогасене. Що се отнася до извън населените места, в никакъв случай не трябва да се хвърлят неизгасени цигари или клечки кибрит сред природата, защото през пролетта голяма част от тревите са сухи,  а това ги прави леснозапалими. От пожарната служба напомнят още, че е  забранено паленето на стърнища, слама, суха трева и отпадъци по слоговете, крайпътните ивици и други тревни площи.