обновена 12:48 PM EEST, Jun 15, 2021

16-годишен загина при катастрофа на пътя Търговище - Омуртаг

  • Публикувано в Инциденти

burza pomosht trg

Неправоспособен млад водач е причинил пътен инцидент, в който е загинал пътувал в управлявания от него автомобил младеж.

За това съобщиха от пресцентъра на ОД МВР Търговище.

На 29.04.2020 г. около 02,10 ч. на път I-4 /София-Варна/ в община Омуртаг, до кръстовището за с. Презвитер Козма, неправоспособен 18-годишен водач от с. Беломорци, община Омуртаг, управлявайки собствения си лек автомобил „Форд Фокус“ с търговищка регистрация в посока гр. София-гр. Варна, при движение с несъобразена с пътните условия скорост след ляв завой е изгубил контрол над управлението на моторното превозно средство.

В резултат автомобилът е излязъл вдясно извън пътното платно и се е блъснал в крайпътен скат.

Вследствие на инцидента на място е загинал пътуващ на задната седалка на автомобила 16-годишен младеж, също от с. Беломорци.

Водачът е изпробван за евентуална употреба на алкохол и на наркотични вещества или техни аналози по надлежния ред. Пробата за наличие на наркотични вещества със специализирано техническо средство е отрицателна, а тази за алкохол в издишания от водача въздух, направена с техническо средство алкотест „Дрегер“,  е отчела 0,22 промила алкохол в издишания от него въздух.

Взета му е и кръвна проба за химическо изследване. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 343, ал. 3, буква „б“ във връзка с ал. 1, във връзка с чл. 342,ал. 1 от Наказателния кодекс и чл. 20, ал. 1 от Закона за движение по пътищата, по описа на РУ-Омуртаг.

При извършената проверка е установено, че 18-годишният водач е нарушил мерки, издадени против разпространяването на заразителна болест по хората, свързана със смъртни случаи, а именно – по време на извънредно положение, въведено за ограничаване на пандемията COVID-19, не е спазил срока на определената му домашна карантина, който е от 22.04.2020 г. до 5.05.2020 г. , и е напуснал  дома си в с. Беломорци.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 355, ал. 2 във вр. с ал. 1  от Наказателния кодекс по описа на РУ-Омуртаг.