обновена 10:44 AM EEST, Aug 13, 2022

Пожари през уикенда

  • Публикувано в Инциденти

pbzn nova kola

През уикенда екипи на районните служби „Пожарна безопасност и защита на населението“ са гасили пожари, възникнали, поради небрежност при боравене с открит огън, на различни места в областта.

15 декара широколистна гора в землището на с. Моравка в община Антоново, са спасени от огъня благодарение на бързата реакция на екип огнеборци от РСПБЗН-Антоново, отзовали се на сигнал за възникнал в близост до гората пожар в сухи треви.

Благодарение на професионалните действия на служители на РСПБЗН-Попово на сигнал за пожар в сухи треви в двора на къща в с. Глогинка в община Попово е предотвратено огънят да обхване сградата.

Спасени са две сгради и два леки автомобила в близост до магазин на ул. „Гагарин“  в гр. Попово, където друг екип на същата служба се е отзовал на сигнал за пожар в сухи треви.

Служители на РСПБЗН-Търговище са реагирали на сигнал за възникнал пожар в сухи треви в близост до пътя Търговище-Разград, като с адекватната си намеса са предотвратили огънят за обхване намиращ се в съседство трафопост.

         

Предвид очакваните много високи температури през настоящата седмица от РДПБЗН-Търговище напомнят на гражданите да спазват стриктно основните изисквания за противопожарна безопасност при палене на огньове на открито – огнищата да се наблюдават постоянно, да не се палят в близост до дървени постройки, покриви и леснозапалими сгради, да се погасяват надеждно. В никакъв случай  не трябва да се пали огън на открито при наличието на вятър, както и да се хвърлят недобре засени фасове в близост до сухи треви и храсти. От пожарната напомнят още на земеделските стопани да спазват забраната за паленето на стърнища и други растителни остатъци и използването на открити огнеизточници в земеделските земи и извън тях (слогове и крайпътни ивици).