обновена 4:56 PM EET, Nov 28, 2023

Пожари в сухи треви и храсти гасиха търговищките огнеборци

  • Публикувано в Инциденти

pojar suhitrevi21

За изминалото денонощие екипи на районните служби ПБЗН в областта са погасили без преки материални загуби

три пожара, възникнали в сухи треви и храсти поради небрежност при боравене с открит огън – в местността „Юкя“ на гр. Търговище( предотвратено е огънят да обхване намиращи се в съседство няколко сгради), в землището на с. Шишковица в община Антоново (спасена от огъня е 20 декара широколистна гора) и в землището на с. Глогинка, община Попово.

    

От РДПБЗН-Търговище напомнят, че статистиката показва увеличаване на броя на пожарите в сухи треви и храсти със затопляне на времето и стартиране на земеделската работа.

От службата припомнят на гражданите, че с цел избягване на пожари, причинени от небрежност при боравене с открит огън, е абсолютно необходимо да се спазват основните изисквания за пожарна безопасност.

Сред тях са: да не се допуска изхвърляне на недоизгасени кибритени клечки и угарки от цигари в горима и леснозапалима среда; да не се оставя запален огън без наблюдение; да не се пали огън на открито във ветровито време, а преди запалването му да се осигурят достатъчно вода у други подръчни средства за гасене; всички МПС, които влизат в горите или извършват селскостопанска дейност, да бъдат технически изправни и с уредба, недопускаща отделянето на искри.